marți, 2 mai 2017

Castelul Korzkiew -



Castelul Korzkiew - 
Korzkiew [kɔʂkʲɛf] este un sat din districtul administrativ Gmina Zielonki , în cadrul județului Cracovia , Voievodatul Polonia Mică , în sudul Poloniei ce se  află la aproximativ 13 km (8 mi) la nord de capitala regională Cracovia .
Satul Korzkiew, are o populație de 170 de locuitori. Castelul din apropiere face parte din "traseul de cuiburi de vultur" Szlak Orlich Gniazd, un lanț al castelelor medievale din secolul al XIV-lea (domnia regelui Casimir) care protejează granița nord-vestică a regatului Cracovia ce se intinde până la Czestochowa.

Castelul datează din secolul al XIV -lea In 1352, Jan Syrokomla a cumpărat Korzkiew , unde a construit castelul, care a servit ca fortareata pentru apararea familiei .
Următorii proprietari au fost: Szczepan Świętopełk de Irządze comerciant Piotr Krupka, familia Zborowski și Ługowskich

In anul  1720. (Deținut de proprietarul Jordanowo) a modificat structura. Apoi castelul a fost parasit si au inceput degradarile exterioare.

Din anul 1997. castelul este deținut de arhitectul Jerzy Donimirski, care a decis să reînnoiască și să reconstruiască castelul.  Castelul unde  a locuit familia  Donimirska gazduieste acum un hotel tip boutique , un muzeu si și o sală de conferințe pentru banchete . 



(informatii dupa wikipedia)

La sfârșitul secolului al XIV -lea . Pentru a da regelui Wladyslaw Jagiello, castelul a devenit proprietatea Spytko Melsztyńskiego . În 1439. Spytko fiul, cu același nume , face parte din  confederația poloneza husita împotriva episcopului de Cracovia, Zbigniew Olesnicki . După atacul asupra Consiliului în Nowy Korczyn rege al Consiliului, care a fost învins în bătălia de la Grotniki , unde a murit. Averea lui , împreună cu castelul a fost confiscata în 1441.si oferita  trezoreriei regale, iar apoi ca o zestre de Jadwiga Książ si mai tarziu a trecut în mâinile lui Andrew Tęczyński al familiei Toporczyków. În 1442. din Ordinul regelui a fost  întărita cetatea. Pentru participarea la uciderea lui Andrew Tęczyński, la propunerea fratelui său John Tęczyński de Rabsztyn execută o pedeapsă mare. La începutul secolului al XVI - lea. Castelul a fost în mâinile Boner, care timp de trei generații deținut funcția de guvernatori rabsztyńskich. În 1573. Seweryn Boner găzduit la castelul pe regele Henryka Walezego . În 1587-1588 în timpul campaniei a fost comandantul echipajului antyhabsburskiej Gabriel (Hawryło) Holubek , un căpitan în serviciul polonez cazacilor.
Un alt consilier municipal a fost în 1592. Nicholas Wolski , apoi mareșalul Crown Zygmunt Myszkowski . Probabil acesta din urmă în secolul al XVII-lea. Cetatea Rabsztynska extins în stil renascentist. Parțial a pierdut un caracter defensiv. La poalele castelului a castelului superior a fost construit din palatul trójskrzydłowym jos pe două etaje , care avea 40 de camere. Totul a fost separat de restul dealului un profund șanț .
În timpul inundațiilor în retragere armata suedeză castelul a fost jefuit și distrus partial. 
Ruinele castelului din Rabsztyn a apărut în filmul regizat. Giacomo Battiato Charles. ,,Omul care a devenit Papa .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu