miercuri, 18 ianuarie 2017

Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Biblioteca judeţeană Botoşani 15-01-2017


Cu ocazia ,,Zilelor Culturii Naţionale” la Biblioteca Judeţeană ,, Mihai Eminescu” , Botoşani, la Sala de Lectură s-au desfăşurat activităţi culturale dedicate împlinirii a 167 ani de la naşterea poetulul Mihai Eminescu Luceafarul poeziei romanesti.

 Au participat Dinu Birţa vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Traian Apetrei, directorul Teatrului ,, Mihai Eminescu”, Botoşani, scriitori, colecţionari, elevi şi mulţi invitaţi. 
 Deschiderea evenimentului a fost făcută de Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene ,, Mihai Eminescu” care a prezentat retrospectiva activităţilor din anul 2016, şi a dat startul cenaclului literar „Portretul Artistului în Tinereţe”. 
Evenimentul a reunit cenacluri literare din judeţ, care au pregătit pentru cititorii sălii de lectură recitaluri de poezie şi muzică folk. Au avut un recital de poezie via skype copiii de la bibliotecile din Corni şi Darabani. 

Cenaclu „Luceafărul” din Hăneşti

Cenaclu „Litera” din Stăuceni
Au participat cenaclurile „Luceafărul” din Hăneşti şi „Litera” din Stăuceni. Copiilor li s-au înmânat diplome şi oferit daruri de către directoarea Bibliotecii. 
Cenaclu ,, Caietele lui Cain"- Penitenciarul de Maximă Sigurantă din Botosani

La acest eveniment au participat şi 2 deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Sigurantă din Botosani făcând parte din cenaclul „Caietele lui Cain “. Înzestraţi cu talent, sub îndrumarea coordonatorului Constantin Alexa, (care desfăşosară activităţi cu deținuții din Penitenciar) au realizat împreună lucrări în ateliere : icoane pe lemn, picturi, felicitări şi diverse obiecte decorative. Am cunoscut mai îndeaproape aceste activităţi pentru că am organizat o expozitie cu tema ,, Personalităţi Feminine de-a lungul istoriei” exprimată prin material filatelic şi carte poştală. Expoziţia a avut scop educativ pentru a prezenta modele reprezentative pe plan naţional şi internaţional . Amintesc că scopul expoziţiei a fost acela, ca bărbaţii, privaţi de libertate să recunoască calităţile femeilor care au dovedit implicare în orice activitate, cu demnitate, muncă, perseverenţă şi au reuşit ce şi-au propus. Participarea deținuților la acţiunile programate de un colectiv de psihologi, de conducerea Penitenciarului are ca scop promovarea şi valorizarea eficientă a potenţialului artistic, exersarea unor aptitudini ce se pot dovedi utile ulterior încheierii perioadei privative de libertate, precum şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte eforturile de reintegrare socială a persoanelor aflate în această situaţie. Este de apreciat preocuparea conducerii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Botoşani, care a fost şi este preocupată mereu de diversificarea programelor culturale pentru deţinuţi , extinzând lecţiile educative la diverse domenii precum istorie, etnografie şi aşa cum s-a văzut artă, literatură.
Un moment aparte a fost recitalul de muzică folk susţinut de Ştefan Teodor, Petra Cosma şi Ştefan Iacob. După interpretarea melodiei „Eminescu”, compusă de Doina şi Ion Aldea Teodorovici, la cererea directoarei Bibliotecii Judeţene a fost implicată şi audienţa în recitarea refrenului melodiei. În cadrul programului trebuia să participe şi Cenaclul „Nichita Stănescu” al Ministerului Afacerilor Interne” din Bucureşti, care nu au putut onora invitaţia din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Din acelaşi motiv scriitorul Mihai Coşeriu, care ar fi trebuit să-şi lanseze volumul de poezii „Dincolo de Suflet”, nu a putut să fie prezent.
Doamna Cornelia Viziteu, a acordat doamnei Elena Condrei Diploma de Excelenţă şi medalia aniversară de 10 ani de la înfiinţarea cabinetului de numismatică din cadrul Bibliotecii Judeţene.Doamna Elena Condrei fiind autorul proiectului şi membru fondator al cabinetului de numismatică. Au fost oferite diplome şi medalii aniversare colecţionarilor care au colaborat cu cabinetul de numismatică prin colecţiile depuse pentru a fi cunoscute cititorilor şi îndeosebi copiilor care îi trec pragul sau care învaţă aici să fie viitorii colecţionari.
Pictor Pichiu Dumitru -Penitenciar- donaţie Cabinet Numismatică


 ,,Nu noi suntem stăpânii limbii-limba e stăpână noastră"  Mss2275 B74.
</
Donaţie Constantin Alexa pentru cabinetul de numismatica
Cărţi poştale ilustrate Abalasei-Donosa Constanta
Despre cabinetul de numismatică doamna prof. Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Judeţene Botoşani: ,, Am reuşit împreună, să realizăm un cabinet de numismatică, filatelie, medalistică, un loc, în care, de mulţi ani vin foarte mulţi oameni, care, până atunci, nu ştiau că există aceste colecţii. Au trecut pragul Bibliotecii, distinşi oaspeţi din ţară, străinătate, membrii şi nemembrii ai asociaţii profesioniste. Oameni, care ne-au cunoscut, oameni care ne-au preţuit. Invitaţiile pe care le-am avut cu colecţionarul Mihai Cornaci, la Parlamentul României, în ţară, în străinătate, înseamnă foarte mult pentru prestigiu instituţiei noastre şi, de ce nu, pentru comunitate noastră botoşăneană. Nu sunt simple exponate. Aceste exponate sunt rădăcini, care , dl Mihai Cornaci le sădeşte pentru noi cu dăruire şi generozitate. Nu există domeniu în care dl Mihai Cornaci să nu aibă ceva de spus. Dorim să avem urmaşi. Astfel, Mihai Cornaci se străduieşte în fiecare vară şi în timpul anului să manifeste pasiune faţă de tânăra generaţie, pentru educaţia acestora. Nu putem rămâne fără rădăcini. Trebuie să existăm prin ceea ce reprezintă poporul român. Îi doresc multă sănătate şi putere de muncă”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu