vineri, 27 ianuarie 2017

Sibiu 1911-2016- 825 de ani de atestare documentară- Expoziţia filatelică-




Într-o atmosferă de sărbătoare în Centru Istoric al Sibiului, gazdă primitoare, au fost instalate ornamente şi iluminat festiv pe toate clădirile din Piaţa Mare cu ajutorul proiectoare arhitecturale, imagini care te determină să te simţi în regatul lui Moş Crăciun. Un brad frumos împodobit și multe căsuțe cu produse specifice perioadei sărbătorilor de iarnă au întâmpinat pe vizitatori care s-au simţit într-o atmosferă de iarnă , de  basm, al magiei.


La Târgul de Crăciun din Sibiu  care a împlinit 10 de ani de la primul Târg organizat de Primărie, anul acesta au participat peste 80 de expozanţi din ţară şi străinătate, care au oferit o paletă largă de produse de sezon: culinare, vin fiert. În Piaţa Mare  a fost amenajat Parcul lui Moş Crăciun, cu trenuleţ pentru copii, un carusel grandios şi o pistă de maşinuţe. A fost în atenţia celor mici şi un Atelier al lui Moş Crăciun.


 În acest moment feeric Asociaţia Filateliştilor din Sibiu, preşedinte  Nicolae Salade împreună cu colaboratorii-filatelişti au organizat Expoziţia Naţională de Filatelie „SIBIU 825” ce s-a desfăşurat în perioada 20 – 23 decembrie 2016 în sala de expoziții a Muzeului Național Brukenthal Sibiu.

Expoziţia a avut scop să amintească împlinirea a 825 de ani de la prima atestare documentară a Sibiului prin  tematica propusă de organizatorii expoziţiei : istorie, cultură, şi artă la care au participat  expozanţi filatelişti din toată ţara.
Manifestarea culturală s-a desfăşurat sub patronajul Federaţiei Filatelice Române şi al Primăriei municipiului Sibiu cu sprijinul Muzeului Național Brukenthal

,,Asociaţia Filateliştilor din judeţul Sibiu ne-a obişnuit să marcheze prin expoziţiile organizate, evenimente din viaţa oraşului. Şi anul acesta, când Sibiul împlineşte 825 de ani de atestare documentară, filateliştii sibieni sunt prezenţi, oferind publicului un eveniment filatelic dedicat acestei aniversări.

Istoria Sibiului a fost povestită în diverse moduri pentru că oraşul rezervă mereu trecutului său atenţia şi respectul cuvenit. Filatelia este una dintre cele mai interesante modalităţi de a prezenta instantanee din viaţa oraşului, din istoria lui şi, mai mult, filatelia sibiană face parte deja din tradiţia culturală a oraşului.

Felicitări Asociaţiei Filateliştilor din judeţul Sibiu pentru această expoziţie şi pentru că sunt mereu inspiraţi şi conectaţi la evenimentele Sibiului, un oraş care să îşi aprecieze istoria, dar şi să pună în valoare toate tipurile de manifestare artistică  a declarat Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu



,,Filateliştii sibieni sunt alături de oraşul lor drag care aniversează în acest an 825 ani de atestare documentară.. Arhivele secrete ale Vaticanului au pus la dispoziţia cercetătorilor din Sibiu un document multisecular care atestă prima oară istoricilor, dar şi marelui public, că sub denumirea de Cibinum a existat o localitate de sine stătătoare pe aceste meleaguri transilvane. Asociaţia Filateliştilor din judeţul Sibiu, care face parte din triunghiul expoziţional al asociaţiilor filatelice din Bistriţa  şi Timişoara încheie anul 2016 cu un eveniment remarcabil. Prin această expoziţie de sfârşit de an, harnicii organizatori sibieni dau o şansă de afirmare filateliştilor tematicieni care ţin steagul sus cu exponate filatelice legate de istoria României.
Cu siguranţă că acest ultim eveniment filatelic al anului 2016 este un minunat prilej pentru participanţi de a se reuni prieteneşte înaintea sfintelor sărbători ale Crăciunului. Din partea Federaţiei Filatelice urez mult succes expozanţilor şi devin purtătorul de cuvânt al tuturor filateliştilor din România pentru  a mulţumi competenţilor organizatori sibieni, care prin munca lor neobosită contribuie decisiv la afirmarea filateliei în ţara noastrăa declarat Leonard Paşcanu, preşedintele Federaţiei Filatelice Române

Profesorul Nicolae Salade, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor din Judeţul Sibiu :
,,Departe de a fi un oraş medieval, un centru industrial şi comercial aflat în plină ascensiune, Sibiul este un oraş al tradiţiilor şi al culturii.
Un fapt cunoscut de toţi locuitorii Sibiului este că, în fiecare an, Agenda culturală a oraşului nostru cuprinde tot felul de manifestări cultural-artistice. În cadrul acestora, este prezentă anual Asociaţia Filateliştilor din judeţul Sibiu cu activităţi de profil aşteptate cu interes de toţi pasionaţii de filatelie.
Filateliştii din judeţul Sibiu continuă tradiţia predecesorilor noştri şi marchează întotdeauna, din punct de vedere filatelic, evenimentele importante din istoria locală şi naţională. Asociaţia noastră are o veche tradiţie în organizarea unor manifestări filatelice de prestigiu, fiind printre  primele asociaţii filatelice din ţară care a organizat expoziţii filatelice ( prima expoziţie filatelică sibiană a avut loc în anul 1930 la Muzeul Brukenthal)
Anul acesta se aniversează 825 de ani de la prima atestare documentară a oraşului nostru. Asociaţia noastră este onorată să contribuie la sărbătorirea acestui important eveniment şi astfel s-a ajuns la organizarea acestei expoziţii filatelice naţionale. Totodată, asociaţia noastră a insistat pentru realizarea unei emisiuni de mărci poştale dedicate evenimentului, lucru care s-a realizat cu sprijinul S.C. Romfilatelia S.A.
Expoziţia noastră nu ar fi putut avea loc fără sprijinul deosebit acordat de Consiliul Local prin Primăria municipiului Sibiu, acţiunea fiind cofinanţată de aceştia, Muzeul Brukenthal şi Biblioteca Judeţeană ASTRA care ne-au acordat spaţiul necesar prezentării colecţiilor

Mulţumesc domnilor   Nicolae Salade şi Ioan Dejugan pentru invitaţia de a participa la  Expoziţia Naţională de Filatelie „SIBIU 825” ce s-a desfăşurat în perioada 20 – 23 decembrie 2016 în sala de expoziții a Muzeului Național Brukenthal Sibiu. 
Am participat cu două exponate cu tema : ,,Personalităţi Feminine" o temă generoasă ca material filatelic (Maxime ) şi carte poştală cu ajutorul cărora prezint femeia de-a lungul istoriei. Sunt onorată pentru invitaţia de a participa la acest important eveniment al urbei,  alături de mari colecţionari din România care au exponate  cunoscute şi apreciate la nivel internaţional prin premiile obţinute AUR. Felicit echipa care s-a implicat în montarea panourilor, felicit organizatorii, şi nu în ultimul rând sponsori, Primăria din Sibiu, Muzeul Brukenthal, Biblioteca,  care a făcut posibil să aibă loc această expoziţie  de mare anvergură cu teme diferite privind istoria românilor. Mă bucur nespus de tare când Primăria, Consiliul Local şi alte instituţii se implică în sprijinul asociaţiei filatelice pentru organizarea unor astfel de expoziţii filatelice cu scopul a fi cunoscută activitatea filateliştilor colecţionari, care depun un mare efort material, intelectual pentru a prezenta publicului teme cu caracter istoric cu ocazia unor evenimente. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu