luni, 31 octombrie 2016

Doamna Elena Condrei, ziaristă, realizări, vise, activităţi culturale desfăşurate la Botoşani.



                                           
Sâmbătă, 24 septembrie 2016,  a avut loc a doua ediție a manifestărilor publice "Steaua Nordului", un eveniment cultural care s-a desfăşurat la Muzeul Judeţean Botoşani,  susținut prin proiectul cu finanțare nerambursabilă ,,Steaua Nordului” de către Consiliul Local Botoșani cu decernarea de medalii și diplome celor 8 persoane merituoase, nominalizate pentru ediţia a II-a. Au fost acordate medaliile STEAUA NORDULUI (emisiune specială din argint integral, Monetăria Statului) unor personalități ale culturii botoșănene pentru întreaga activitate- Maria Baciu, Dumitru Lavric, Elena Condrei, Gică Marițanu, Mihai Cornaci, Bogdan Cojocaru, Laurențiu Palade, Marius Rogojinschi și din București- Paula Romanescu În cadrul desfăşurării manifestării au fost prezentate portrete-caricatură ale unor personalităţi botoşănene expuse pe simeza din Sala de festivităţi a Muzeului, semnate de pictor Florin Grosu. A avut loc un recital cu muzica clasică.
Alegerea acestor deosebiți profesioniști reprezentativi pentru diverse domenii de activitate- literatură, numismatică, teatru, muzică- de către grupul de inițiativă al proiectului ,,STEAUA NORDULUI”, act reparatoriu moral de absolută normalitate, este în strânsă legătură cu ideile cuprinse în manifestul-document intitulat ,,Primăvara culturii românești” sub lozinca ,,Literatura sănătoasă și cultura autentică” și cu inscripționarea de pe aversul medaliei societății unde, alături de siglă, se regăsesc cuvintele DEMNITATE*MUNCĂ*GENEROZITATE și ,,Per aspera ad astra” – expresie în limba latină din versul 437 al tragediei „Hercule furios” de Seneca și care poate fi tradusă ca:
„pe căi anevoioase (se ajunge) la stele” sau: „pe căi aspre către stele”
…Conduita exemplară,/ Truda- punem clar accentul/ Dărnicia legendară-/ Peste astea trei, talentul!/ Nu au fost prea bine primite (cu tendință spre deloc): …Conduita- de grămadă,/ Truda dusă-n derizoriu,/ Dărnicia de paradă Și/ n continuarea logică a primului catren: ,,Sărbătoriților:  …Răspândind în jur lumină,/ Purtători de nume grele/ La ,,Gazeta de vitrină”,/ Văd opt aștri… de cinci stele!/” iar, în contrapondere, o nevinovată subliniere umoristică și pentru cel de-al doilea: ,,Iluzii: …Cu orgolii planetare,/ Mulți se vor lune și sori,/ Însă nu-i de-ajuns, se pare,/ Doar să fii… cu capu-n nori!/”.
Cu umor: ,,Eclectică: Despre Luceafăr, ce să zic,/ Că-i Eminescu, da, se știe,/ De Steaua Nordului, nimic-/ Nu spun nimic… din modestie!/”, și cu speranța unei continuități în timp a principiilor acestei manifestări de solidaritate culturală, închei pseudo-dizertația versificată cu o nouă ,,dovadă” că nu degeaba se spune despre flori că sunt… cu picioarele (!) pe pământ: ,,Realism: …Ca să nu cumva să supăr/ Și să-mi scrieți… «epitete»,/ Printre «stele» nu mă număr-/ Eu rămân la… «margarete»!/”i talentul iluzoriu! ( scriitor D.M. Gaftoneanu)

Mă bucur că în cadrul proiectului de promovare a personalităţilor culturale botoşănene ,,STEAUA NORDULUI 2016, inițiativă și materializare a scriitorului D.M. Gaftoneanu,  susținut financiar de către Consiliul Local și Consiliul Județean au fost nominalizate trei femei care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor în diferite domenii de activitate: ELENA CONDREI , MARIA BACIU şi PAULA ROMANESCU. Această  bucurie o exprim prin faptul că  eu în anul 2009, am iniţiat ,, GALA VALORILOR FEMININE” ediţia a I-a, care s-a desfăşurat la Teatrul ,, Mihai Eminescu”, şi care a avut acelaşi scop de promovare a valorilor feminine, personalităţii feminine care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor în diferite domenii de activitate: medicină, sport, învăţământ, politică, cultură din Botoşani. Îl felicit pentru implicare, organizare şi reuşita acestei prime ediţii şi sunt convinsă că va continua prin sprijinul Consiliului Local şi Consiliului Judeţean Botoşani care v-a finanţa acest proiect.


Sala de festivităţi a Muzeului Județean Botoșani s-a dovedit neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură. Moderatoarea evenimentului a fost muzeografa Ana-Elisabeta Florescu de la Galeriile de Artă Ștefan Luchian.  

De ce doamna ELENA CONDREI a primit  medalia   ???
                      Vă invit să o cunoaştem pe doamna Elena Condrei, realizări, vise, activităţi culturale desfăşurate la Botoşani.
                                            
pictor Florin Grosu
ELENA CONDREI/ Născută (Grădinaru) la 7 Septembrie 1949, în localitatea Albeşti, judeţul Buzău; pseudonim Aida Vernescu. Ziarist, editor, scriitor. Studii: Institutul Pedagogic, secţia învăţători, Botoşani, promoţia 1974- în aceeaşi perioadă urmează şi cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia regie actorie- și Facultatea de ziaristică, Bucureşti (1975-1979). Activitate profesională: director la Casa de Cultură din Dorohoi, 1976-1977, profesor la diverse şcoli şi licee din municipiul Botoşani, corector, redactor, redactor principal, redactor de rubrică, la cotidianul Clopotul (1977-1994), director şi proprietar al ziarului GAZETA DE BOTOŞANI, 1997.

Activitate culturală :
Membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti (Carte  Internaţională de Ziarist Profesionist, 1990). Membră a Asociaţiei Editorilor din România, 1997. Fondator al Asociaţiei Culturale GEEA.ro. Autor proiect şi membru fondator al Cabinetului de medalistică de la Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu, Botoşani. Co-proprietar al publicaţiei FOTOREPORTER,1990. Director editor al propriei reviste  de cultură COLLOQVIUM, 1997. Iniţiator, fondator, organizator şi realizator a Instituţiei Premiilor EMINESCU pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari şi a medaliilor TEIUL  DE AUR şi TEIUL DE ARGINT, 2002. 
-Membru fondator al Fundaţiei Naţionale pentru Cultură, Artă şi Literatură MIHAI EMINESCU, Botoşani. -Membru fondator al Societăţii Culturale EXPO-ART, Botoşani. Ca director-editor al Editurii GEEA, a acordat  premii la Concursul Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a operei eminesciene „Porni Luceafărul”, Botoşani şi la Festivalul concurs de poezie şi proză scurtă „Magda Isanos –  Eusebiu  Camilar”, Udeşti, Suceava, la secţiunea debut în volum. A reeditat revista de cultură JUNIMEA MOLDOVEI DE NORD. 

-A prefaţat cărţi, a îngrijit  ediţii de albume de artă (Marcel Olinescu- Meşterul Manole, linogravură, Editura Geea, 1997; Ipotești – topos eminescian – Editura Geea, 2000). A iniţiat şi a realizat proiectul pentru prima medalie din ţară ce a marcat ZIUA CULTURII NAŢIONALE (15 ianuarie 2011). Colaborează la revistele de cultură Colloqvium, Intertext şi Absolut Cultural. 
-A înființat Galeria de Arte GEEA în Centrul Istoric al Municipiului Botoșani.
EMINESCU NESTINS (Interviuri cu Conf. univ. dr. Constantin Mălinaş, Oradea), Editura GEEA, Botoşani, 2009.
-ANTOLOGIA LAUREAŢILOR PREMIILOR EMINESCU TEIUL DE AUR ŞI TEIUL DE ARGINT, 2002 - 2011, Editura GEEA, Botoşani, 2011.
-ARDENŢA GENIULUI – Interviuri cu Augustin Eden, Editura GEEA, Botoşani, 2011.
-PASIUNEA, PLÂNGEREA ŞI TORNADA VALORILOR, Editura GEEA, Botoşani, 2011.
-COMOARA DIN CENUŞĂ, Editura OPERA MAGNA, Iaşi, 2011.
-URSEI ŞI PIATRA FERMECATĂ, Editura OPERA MAGNA, Iaşi, 2011.

În Cartea de Onoare citim:

 ,,Mă simt binecuvântată de Dumnezeu că am lângă mine oameni deosebiţi”. În ce ne priveşte, din multele gesturi, sentimente şi cuvinte frumoase rămase în memorie de la Teii de Aur şi Argint înfloriţi sâmbătă la Botoşani a unsprezecea oară, alegem trandafirii mierii dăruiţi de monahiile Elena Simionovici şi Gabriela Platon, unul Maicii Stareţe, celălalt, Elenei Condrei, bucuria poetei Adela Popescu de a reîntâlni o lume pe care o iubeşte, lumea iubitorilor de poezie, convingerea lui Ştefan Apetrei că ,,sunt lucruri care generează energie interioară” şi exclamaţia lui Vasilian Doboş: 
,,Să dai oamenilor aur în vremurile astea e foarte frumos!” Aur de 24 de carate, dar şi aur pentru care doar sufletul are cântare şi cântări potrivite. ( Elena Condrei)
,,Realizările mele au fost și sunt proporționale cu credința că pot să fac ceea ce mi-am propus. Și, dacă am această convingere, reușesc să fac, cu puțin, lucruri deosebite.Totdeauna m-am raportat la trecut în măsura în care m-a ajutat să evoluez, iar Astazi îl percep ca pe o treaptă spre Mâine. Ce va fi mâine? Știe numai Dumnezeu, în fața căruia mă închin cu smerenie.”
,, Mă bucur că am ajuns la cea de-a 13 editie a Premiilor Eminescu pentru Literatură, Arte vizuale, Colecţii şi Colecţionari.   Primăria Municipiului Botoşani, Consiliul Local Botoşani au fost alături de mine şi în acest an. Sprijinul acordat de aceste prestigioase instituţii, înseamnă recunoaşterea acestei manifestări culturale care a dus faima Botoşaniului dincolo de graniţele ţării şi, care a devenit tradiţie în peisajul cultural judeţean, naţional şi, de ce nu, internaţional". ( Elena Condrei)


În fiecare an, la mijlocul lunii iunie, atunci când este comemorat Eminescu la Botoşani are loc decernarea . Premiile „Teiul de aur” şi „Teiul de argint” manifestare culturală  iniţiată de scriitoarea Elena Condrei în cadrul Premiilor „Eminescu”.
Cu această ocazie au fost  prezenatate  trei volume, două semnate de Elena Condrei – „Românismul-Destin şi Moştenire la Eminescu”, „Un gazetar prin locuri eminesciene” şi Rozalia Barta – „Omagierea lui Eminescu în colecţii de afişe”.
Pe data de 11 iunie 2016, Botoşani, s-a desfăşurat a XV-a ediţie aniversară, în centru istoric  al municipiului Botoşani a avut loc festivitatea de decernare a Premiilor Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari.
 Au fost acordat premiul Teiul de Aur şi Teiul de Argint pentru artiştii care şi-au dedicat creaţiile poetului naţional.
Au fost medaliaţi cu aur şi argint
- pentru literatură Mihai Cimpoi din Chişinău şi Ana Maria Gâbu din Dorohoi.
- pentru arte vizuale, Ion Daghi din Chişinău, Ioan Vânău din Iaşi şi Daniel Relenschi din Botoşani,
- pentru colecţii şi colecţionari, Ionel Novac din Bucureşti şi Radu Vasiliu din Bârlad.
- pentru publicistică, Vasile Bâncu din Cernăuţi.
- pentru spiritualitate, Constantin Muha din Dorohoi
- pentru restituirea istoriei, Laurenţiu Ştefan Szemkovics, din Bucureşri
- pentru folclor, Cornelia şi Lupu Rednic, din Bucureşti














În perioada 3-4 septembrie 2016, sub egida Academiei Române, Academiei de Științe din Moldova,  Institutului de Filologie a AŞM și a Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău, doamna Elena Condrei a fost invitată şi a participat la cel de-al  V-lea



Congres Mondial al Eminescologilor care s-a desfăşurat la Chişnău.  La acest Congres au particpat şi Lucia Olaru Nenati,  profesorul Giusepe Manitta din Italia, Kopi Kucuky din Albania, Mario Castro Navarette (Chile), Ali Narcin (Turcia), Mihai Stan (România), Serghei Lucikanin și Vasile Tărâțeanu (Ucraina), profesorul Dumitru  Copilu-                                                                                                                                               Obiectivul principal al Congresului a fost în scopul creării unui program bine sistematizat de promovare a operei și personalității lui Eminescu în întreaga lume, aprofundarea studiilor eminesciene, informarea reciprocă a eminescologilor asupra exegezelor apărute în ultimul timp.
 Cartea de Onoare - Impresii

Am citit din ,, Cartea de Onoare"
,,Iniţiativa Editurii GEEA din Botoşani de a organiza Premiile Eminescu pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari, este extraordinară. Întro lume bulversată, în care reperele se regăsesc din ce în ce mai greu, în care nonvaloarea iese în faţa valorii autentice umilind-o cu nonşalanţă, asemenea iniţiative mi se par începutul unei lupte împotriva kitchului şi a imposturii, luptă care fără doar şi poate va fi de durată dar, îşi va arăta roadele într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat". 
         ( a scris Dragoş Pătraşcu, grafician, conferenţiar la Academia de arte –Iaşi. 15.06.2007)
,,Iniţiativa doamnei Elena Condrei, directoare a Editurii Geea din municipiul Botoşani , de a răsplăti munca tuturor creatorilor de frumos cu premii amintind de numele lui Eminescu precum Teiul de Aur şi Teiul de Argint , merită lauda noastră a tuturor- aşa cum a simţit şi soţul meu, George Muntean bucuros de a-i fi preşedinte de onoare".
( a scris Adela Popescu , Iunie 2003)
,,Mă simt deosebit de onorat pentru distincţia Teiul de Aur acordată de Editura GEEA din Botoşani, ca recunoaştere a trudei mele în cercetările eminescologice, derulate timp de peste trei decenii , având drept roade cinci cărţi despre Eminescu . Felicit pe Doamna Elena Condrei pentru această iniţiativă a Editurii Geea şi-i urez sa ajungă la multe ediţii".( a scris Th. Codreanu, 15 iunie 2007, Botoşani)
,,Făcând abstracţie de contextul oficial în care mă aflu, găsesc Botoşanii ca spaţiu miraculos. O altă lumină, o altă realitate, un alt spaţiu temporal. Mă bucur nespus că mă aflu aici".(a scris Tudor Pătraşcu , 15 iunie 2008"
,,Impresionat şi emoţionat de blânda festivitate. Prelungire a altui spaţiu, a altui timp". (Val Gonceariuc, 15 iunie 2008)
,,Încântat, chiar entuziasmat de emulaţia spirituală a acestui pământ. Cu toată dragostea.(Ion Donoiu ,15 iunie 2008)
,,Un oraş miraculos, cu atmosferă desprinsă din nuvelele lui Mircea Eliade.Un spaţiu în care doresc să revin cât mai curând.(Ramona Biciuşcă ,15 iunie 2008)
,,Mare admiraţie pentru această sărbătoare iniţiată de D-na Elena Condrei şi Editura GEEA, adevărate acte de cultură prin iniţierea acestor diplome şi medalii cu rolul de simulare a creaţiei". Multe felicitări". (Dan Hatmanu 14 iunie 2009-07-20)
,,În aceste câteva rânduri-nimic de complezenţă. Doar sentimentul fabulos care se naşte în noi ori de câte ori ne aflăm aici, la Botoşani, şi datorită căruia înţelegem o dată mai mult că eminescianismul desfide dispersia, că este coagulant al stărilor astrale şi că, prin el, putem aspira la veşnicie.
Iniţiativa permanentizantă a doamnei Elena Condrei este un argument al structurii noastre stenice".
(Andi Andrieş 14 iunie 2009)
,,Trecut-au anii… şi am ajuns datorită Doamnei Elena şi Editurii GEEA la a VIII-a ediţie a Teilor lui Eminescu…"
DOINA CERNICA, IUNIE 2013, CRAI NOU
,,Doamna ,,Teilor” este ziarista, editoarea şi scriitoarea Elena Condrei, care în anul 2002 a avut curajul să fondeze o instituţie privată de premii eminesciene şi nu oriunde, ci chiar la Botoşani, acolo unde atâtea instituţii de stat susţineau şi susţin alte premii, la ora aceea cu prestigiul deja consolidat. De asemenea, a avut inspiraţia să le dea un nume care nu se uită, gravat pe medalii pe care aurul şi argintul le fac, spun specialiştii, chiar cele mai valoroase în acest moment din ţară, şi să adauge domeniilor oarecum tradiţionale ale literaturii şi artelor vizuale şi pe acela, inedit, dar bogat, al colecţiilor şi colecţionarilor. Susţinută de familie, ceea ce nu e puţin, Elena Condrei a ştiut totodată să-şi atragă colaboratori valoroşi, de talia lui George Muntean şi Cezar Ivănescu, primii preşedinţi de onoare ai juriului, şi laureaţi de statura lui Ion Irimescu, Grigore Vieru, Constantin Mălinaş sau P.S. Gherasim Putneanul.
Ziua sărbătorii decernării Premiilor Eminescu ,,Teiul de Aur” şi ,,Teiul de Argint” ale Editurii Geea Botoşani se pregăteşte un an întreg, ea însemnând şi o activitate scriitoricească şi editorială demnă de menţionat - colecţia ,,Eminescu nestins” – volume de interviuri semnate de Elena Condrei cu laureaţii şi antologii dedicate acestora, dar fondatoarea este un om organizat, încăpăţânat, diplomat, pentru care avem toată admiraţia, şi care a ştiut nu doar să trudească pentru a cultiva şi consolida în timp prestigiul ,,Teilor”, dar şi să crească în respectul pentru cultură şi pentru această instituţie un tânăr talentat, unicul nepot, Răzvan Condrei Ţiplea, care într-o zi – rămânându-i, fireşte, libertatea alegerii – ar putea să-i continue activitatea. Deocamdată însă Elena Condrei este în deplinătatea puterii şi a proiectelor, nu şi-a acordat nicio zi de concediu, socotind-o ca ziua concediului doar pe aceea a sărbătorii, prima săptămână de după ea începând-o ca diriginte de şantier şi cu o agendă deja bine completată în vederea următoarei ediţii. Fiind aşa cum este, cum să nu te bucuri şi, cât te pricepi, să n-o sprijini? De aceea merită din plin lăudate Primăria Municipiului şi Consiliul Local Botoşani care i-au fost de această dată alături".( Doina Cernica)