luni, 6 iulie 2015

Târgul Meșterilor Populari, Botosani , 23 aprilie 2015



Târgul Meșterilor Populari, o sărbătoare a păstrării tradițiilor.
Joi, 23 aprilie 2015,  ora 13.00, a avut loc deschiderea oficială a Târgului Meșterilor Populari.
Doamna manager Cornelia Ciobanu de la  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a avut misiunea de a inaugura această  manifestare: „Bine ați venit la această ediție a Târgului Meșterilor Populari. Țin să precizez că această manifestare a devenit cu siguranță o tradiție pentru toți botoșănenii. Ne dorim din tot sufletul ca acest eveniment să nu lipsească niciodată din șirul evenimentelor dedicate Zilelor Orașului Botoșani.
Să vă fie prilej de bucurie sufletească și să vă amintiți de bunicii, moșii și strămoșii Domniilor voastre!”
Au participat la deschiderea oficială directorul Direcției Județene pentru Cultură Botoșani- Dănuț Huțu, managerul Miluță Jijie și directorul adjunct Tupiluș Daniel de la Memorialul  Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, cât și managerul Muzeului Județean  Botoșani - Aurel Melniciuc.
Domnul director executiv Dănuț Huțu a precizat în intervenția sa: „Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani își face datoria, aceea de a salva și promova ceea ce poporul nostru are mai sfânt, ceea ce definește identitatea sa în rândul popoarelor lumii: tradiția, folclorul, meșteșugurile.”
 După discursul  concis a luat cuvântul referentul etnograf Margareta Mihalache care a declarat că „ Este un târg autentic, deoarece a fost organizat în colaborare cu cele mai importante asociații din țară: Asociația Meșterilor Populari din Moldova și Asociația Meșterilor Populari din Bucovina. Sunt prezenți peste 65 de meșteri populari din țară și apar exemplificate meșteșugurile tradiționale. Puteți vedea în cadrul târgului diversitate, complexitate și veți găsi respectate canoanele populare.” În continuare,  Margareta Mihalache a făcut câteva precizări legate de semnificația Zilelor Orașului Botoșani și de patronul spiritual al comunității botoșănene: „… este acel sfânt care biruiește balaurul, personificarea răului, dar și acel sfânt care înverzește natura și ia cheile de la Sfântul Dumitru. Avem datoria asemenea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care a avut demnitatea necesară de a nu-și părăsi credința ortodoxă, ca niciodată să nu prăbușim esența spiritualității românești – cultura populără.” La final a conchis, amintind cuvintele filosofului C.G.Jung: „… dezrădăcinarea și separarea de tradiție nevrozează masele și le pregătește pentru isteria colectivă”.
La Botoșani, sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul orașului, pe lângă alte evenimente culturale și de divertisment, aduce și  Târgul Meșterilor Populari, eveniment așteptat deopotrivă de botoșăneni dar și de meșterii invitați din aproape toate zonele țării.  
            În acest an, la cea de- a IX-a ediție, meșterii noștri și-au prezentat exponatele, au făcut demonstrații, au purtat cu mândrie costumele populare autentice și au încercat, măcar pentru trei zile,  să aducă în mijlocul dumneavoastră o fărâmă din ceea ce au însemnat viața și activitățile cotidiene sau spirituale ale strămoșilor noștri. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu