miercuri, 4 februarie 2015

Spitalul ,, Mavromati", Botosani 2015

Ca mulţi botoşăneni apelăm la serviciile medicale din cadrul Spitalului Judeţean ,, Mavromati”, Botoşani pentru noi sau pentru un prieten. Cum intri în spaţiul destinat autovehicolelor parcate în faţa clădirii impozante de 8 etaje a spitalului se observă un panou pe care scrie:,, Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, Botoşani. Spital reabilitat după un program Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritar 3- privind îmbunătăţirea infrastucturii sociale.
Proiectul a fost propus de Consiliul Judeţean Botoşani având scop îmbunătăţirea accesului pacienţilor consumatori de servici medicale de calitate, la standardele europene. Aşa cum se vede din curtea interioară s-a realizat modernizarea Spitalul Judeţean de Urgenţă a clădirii propriu zisă, ce cuprinde unităţi: de primire urgenţe, saloane, secţii de terapie intensivă şi blocul operator şi nu în ultimul rând s-a creat facilităţi pentru personalul cu dizabilităţi. La parter într-o zi de activitate intensă observ mulţi, chiar foarte mulţi pacienţi stau la rând pentru diverse solicitări, internări sau programări. Tot la parterul spitalului au fost înlocuite lifturile cu altele 4 noi despre care Asaftei Ioan, director îngrijire, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean mi-a spus: ,, La parterul spitalului sunt 4 lifturi iar deasupra lor este o plăcuţă cu înscrisul programul şi destinaţia pentru deşeuri medicale separat, alimente , instrumentar şi materiale sterilizate separat, pentru personal şi bolnavi alt lift. Unul din lifturi adică nr- 1, este liftul care asigură unitatea de urgenţă şi care comunică cu blocul operator situat la etajul VIII, şi cu secţia de de terapie intensivă de la etajul VII. Tot cu acest lift sunt transportaţi pacienţii de la terapie intensivă pe secţie la chirurgie etajul VI. Acest liftt nu are altă destinaţie. Urgenţele medicale sunt însoţite de personalul medical. În perspectivă se va delimita cu un glasvant accesul vizitatorilor de urgenţele medicale. Liftul va funcţiona pe bază de cartelă fără liftier. Pentru a se evita intersectarea activităţilor salubre de acele insalubre s-a stabilit un program stabilit şi anume transportul mâncării nu se face simultan cu rufele murdare în acelaşi lift. Se interzice cu desăvârşire acest transport mixt. Pentru deşeurile contaminate, rufăria murdară, este destinat un lift care după transportul acestora este obligatoriu curăţirea , dezinfectarea, igienizarea liftului”
  

La etajul I pe o placă de marmură sunt prezentaţi directorii spitalului începând cu primul director Freidrich Kron din anul 1838-1841, şi de atunci au fost până în prezent 34 de directori. Spitalul I.Mavromati a fost înfiinţat în anul 1838, într-o clădire situată pe actualul Bulevard ,, M. Eminescu” de către boierul filantrop cu acelaşi nume care l-a înzestrat ajutat şi de alţi boieri şi care a funcţionat până în 1931 şi s-a închis datorită crizei economice. 
A avut capacitate 30-40 paturi, cu o baie amenajată unde avea acces şi publicul din oraş. În acest spital au funcţionat interne, chirurgia şi maternitatea. Aici a fost internat M. Eminescu 29 mai 1887 şi a fost îngrijit de dr Iorgandopol” ( sursa Monografia oraşului Botoşani, St Ciubotaru)
 La etajul I sunt două secţii: 
Neurologia şi Cardiologia
La Cardiologie , şef de secţie este doamna dr Maria Matei
Această secţie, cum se vede în fotografii a fost dotată cu aparatură strict necesară secţiei. Pe panou sunt instalate monitoare, oxigenatoare şi pentru aspiraţii traheo-bronşice. Monitoare au scop pentru măsurarea tensiunii, respiraţiei şi pulsul pacientului cardiac. Patul are diferite accesorii.
La etajul VI unde mi-am propus sa ajung este Chirurgia Generală cu saloane de 3 sau 4 paturi şi o suprafaţă care asigură minim 7mp/ pat şi fiecare salon are grup sanitar propriu. Această recompartimentare a spaţiilor interioar s-a executat de la etajele I până la etejul VII partial. Proiectul a propus reabilitarea termică a clădirii incluzând izolarea planşeelor , a faţadelor, a acoperişului. Pe fiecare palier s-a prevăzut un cabinet de consultaţii ambulatoriu. La fel şi la etajul VI cabinetul pentru consultaţii este pe hol accesibil pacienţilor ambulatoriu, pacienţilor post operatorie cât şi uşurinţa medicilor pentru a nu se mai deplasa în Policlinică, timp important pentru un chirurg. 
    Am cunoscut pe doamna dr  Ţighiliu şi dr. Laurian Radu care în cadrul Conferintei "Zilele medicale botosănene" 14-15-noiembrie-2013, au prezentat ,,Colonscopia. Un an de experienţă în spitalul ,,Mavromati “Botoşani” şi fiind o nouă procedură de investigare care poate să prevină cancerul de colon sau medicul poate stabili un diagnostic corect. Pentru aceasta am fost de mai multe ori pe palier pentru a mă întâlni cu unul dintre cei doi care mereu erau în sala de operaţie. Asta-i viaţa unui chirurg. Ce vrem noi pacienţii , vrem medici bine pregătiţi. 

     Dar medicii, după 6 ani Facultatea apoi specializarea 7 ani, urmează participarea medicilor la Conferinţe la nivel naţional şi internaţional pentru că tehnica operatorie evoluează. Un medic ca să fie un bun chirurg trebuie să aibă calitătile: decisiv, bine organizat, practic, constiincios. 
    Ajută pacientii să-şi inteleagă starea de sănătate. Asculta intrebările si preocuparile pacientilor. Este stăpân pe ceea ce face şi incredere că poate duce la capat o interventie, totul având ca rezultat salvarea pacientului pe masa de operatie. 

      Apelăm la un medic chirurg dacă avem încredere enormă in ea sau el, care este bine informat, doctor cu experientă şi cu siguranţă poate salva viata unui om in decurs de cateva secunde care fac diferenta dintre viata si moarte intr-o eventuala complicatie intraoperatori Dar medicul pentru ca să fie bun, aşa cum dorim noi consumatorii de serviciu de calitate, ei trebuie să-şi cumpere o carte, participarea la Conferinţe Naţionale şi Internaţionale costă din buzunarul personal, cazare, masă, transport. Parţial se decontează.   Întrebare: ce salar are un medic chirurg, ca să suporte aceste cheltuieli necesare?? 
    O problemă. Dar riscurile care se confruntă un medic chirurg de contaminare în timpul intervenţiei chirurgicale? O problemă. 
   Timpul necesar de odihnă. O problemă. 
   Mereu auzim ,,Nu sunt medici suficienţi”. Dar cum sunt stimulaţi nu auzim. Dimpotrivă la bugetul pe 2015 s-au tăiat sumele la Sănătate. A fost oferit 100 de ron din care primesc 80 în mână. Mi-am mai pus o întrebare: Viaţa de famile. Mai au timp medici chirurgi să se bucure de viaţa de familie???. O problemă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu