duminică, 8 februarie 2015

ce înseamnă să fii filatelistă, satisfacţii şi nemulţumiri


 Ce înseamnă a fi filatelistă-
Când ajungi la vârsta pensionări şi copiii pe care i-ai ajutat să parcurgă o facultate atât de grea cum este medicină iar in prezent generaţii de medici pleacă unde sunt respectate valorile, ce-ti rămâne decât să te resemnezi şi să găseşti ceva de făcut care să te ţină la verticalitate şi sănătate mentală Acesta este unul din motive ca să alcătuieşti o colecţie cu material filatelic şi cartofilic despre o temă generoasă cum este ,, Personalităţi Celebre Feminine” 
     Pentru început trebuie adunat materialul pe care îl găseşti întâi scotocind prin casă, apoi întrebi vecinii dacă nu au uitat prin poduri o corespondenţă şi dacă nu, atunci mergi la târguri organizate în ţară unde colecţionari vând ce au disponibil sau pe internet licitezi piese necesare temei care ţi-ai propus-o să o faci. . 
     Pentru aceasta, când venitul este modest de pensionar, atunci reduci coşul zilnic. Dacă din întâmplare nefericită ai pierdut o piesă care foarte greu ai căpătat-o asta însemnă că numai ai coerenţă tematică. Aceasta înseamnă sacrificiu, nu pui pe primul plan urgenţele personale ci faptul că ai avut ocazia să cumperi ceea ce trebuie în colecţie şi altă dată numai ai ocazia. Pentru că nimeni nu te întreabă de disponibilitatea financiară ci te întreabă de calitatea colecţiei. Când îţi propui să faci o temă., atunci trebuie să citeşti, asta înseamnă informare pentru tine, multă răbdare, plăcere , consecvenţă.. 
      Colectia a inceput printr-un paradox. Din cauza crizei acute financiare, de altfel comune societătii de azi, am vrut sa vând din timbrele adunate cu truda ani de zile de sotul meu. Disperarea de atunci după ce a murit soţul meu, m-a făcut să apelez la specialistii din domeniul filatelic pentru a evalua piata de desfacere şi m-au sfătuit că nu se vând. 
       Atunci pe moment am găsit o altă modalitate de a rezolva cu demnitate problema mea financiară, adică am muncit fizic şi am reuşit să-mi ajut copii să termine facultatea de medicină. 
      Da, familia noastră era formată din 3 persoane, eu am contribuit material iar copiii mei cu intelectul aşa am făcut o echipă şi am reuşit să rezolvăm acel declin financiar. 
      Am fost primul distribuitor de vinuri de Cotnari, de bere de Iaşi şi şampanie de Bucium în oraşul Botoşani. Am fost şofer pe o Dacie 1300 şi remorcuţă, cu aceasta mergeam la fabrică şi aduceam cantităţi de vinuri solicitate în oraş. Mai târziu cănd clienţii au cunoscut calitatea vinurilor am închiriat autovehicol mai mare. La societate mea, eram şofer, hamal, distribuitor, casier. Aşa am rezolvat problema financiară singură fără prieteni. De aceea eu preţuiesc mult adevăraţii prieteni. Pentru că am cunoscut situaţia când nu am avut parte în perioada sensibilă financiară.  
      Odată cu ieşirea mea la pensie prin anul 2003, a început să mă preocupe timbrele si activitătile filatelice. Deci, dorinta de a le vinde s-a transformat in pasiunea de a alcătui o colectie puternică, valoroasă si recunoscută la nivel national si international. 
     Am început să-mi direcţionez preocupările pe un domeniu, de întregurile postale, timbre, colite, să le studiez. Pentru a alcatui un exponat cu o anumita temă, aceasta activitate trebuie mereu imbunătătită, pentru a avea o prezentare impecabilă si cu respectarea cu rigorizitate anumitor reguli, detalii tehnice, prezentare artistică.
. Ce inseamna a fi colectionar de carte postală?  
Cartofilia este o ramură nouă, care are ca scop de a reconstitui pe baza imaginilor unor cărţi poştale ilustrate, aspectul unei zone urbane, sau să facă incursiuni în istorie, sau să prezinte personalităţi ale culturii. 
     Eu am un exponat în carte poştală ilustrată prin care exprim contribuţia Casei Regale a României la Marea Unire, înfiinţarea şcolilor, ajutorarea femeilor cu un loc de muncă, înfiinţarea de Societăţi caritabile pentru ajutorarea femeilor si copiilor, implicarea în politică, în războiul din 1877 ( Regina Elisabeta) în războilul din (1914),( Regina Maria)”
Am obtinut premii importante la expozitiile internationale, nationale si judetene . 
     Mă bucur, se bucură si familia şi prietenii care mă susţin şi de felicitarile venite. 
     Am participat si particip constant la diferite manifestări, expozitii . În cariera mea filatelică am câstigat premii, medalii si diplome. De fiecare dată când sunt întrebată întai câti bani am castigat le răspund că. cei care sunt filatelisti adevarati, cu exponate valoroase primesc o diploma, o medalie, sunt consemnati în catalog, însă pentru a participa la o expozitie, te costa bani din punguliţa ta pentru achitarea: participarea, asigurarea exponatului, transportul. 
      Pentru mine ca pensionară este un hobby foarte costisitor. Anul trecut am participat la 4 expoziţii naţionale, Timişoara, Bistriţa, Constanţa şi Piatra Neamţ şi la expoziţia internaţională de la Debrecen- Ungaria, şi la acestă participare din urmă am fost ajutată de dl Cătălin Flutur pentru care îi mulţumesc mult iar anul acesta voi participa la o expoziţie internaţională în Grecia, e de bine, şi mă rog la Dumnezeu poate va fi cineva care să sponsorizeze înscrierea exponatului peste graniţă inclusiv asigurarea lui. 
     Ce mai obţii prin participarea la expoziţii ? Atunci când organizezi o expoziţie dedicată 
,, Zilei Femeii” poţi oferi un cadou spiritual prin aceasta, transmiţând omagiul mamelor şi tuturor femeilor. Un moment plăcut pentru a vorbi de bine pe semenelor noastre. E bine să ne aducem aminte de cele care au fost, cele care sunt lângă noi să le mulţumim şi femeilor care au plecat peste graniţă pentru ca familia lor să aibă un venit, să mulţumim bunicilor care au rămas cu nepoţii acasă, tuturor mamelor. Să mulţumim medicilor care au grijă de sănătatea noastră, profesorilor care ne-au educat copiii noştri şi nu în ultimul rând femeilor poliţiste care ne asigură linistea.  Eu mulţumesc tuturor care m-au încurajat ca aceste exponate să fie apreciate, mai ales prietenilor, filateliştilor adevăraţi care mi-au dat sfaturi şi cu material filatelic. Nu le dau nume pentru că ei rămân în inima mea oameni deosebiti cu inimă mare, care au înţeles că am nevoie de sfaturi tehnice pentru a alcătui un exponat competitiv cu alte exponate cu teme interesante ale filateliştilor de marcă care au primit medalia de Aur.
Dacă pictorii isi pot lua modelele anonime dupa fizionomii, filatelistii se exprimă prin timbre prin personalităti reprezentative. In cazul de faţă in acest exponat au fost alese personalităti emblematice, din diferite perioade ale istoriei care reprezintă feminismul românesc si international si are ca scop omagierea femeilor care au fost care sunt si vor veni.

 Încă din Paradis, EVA a stat alături de ADAM si s-a afirmat ca o entitate de care ADAM şi-a demonstrat că are propria ei individualitate. . În mod semnificativ o femeie a fost aleasă de Dumnezeu, să găzduiască prezenţa fiului lui Dumnezeu între oameni Mai târziu în perioada Matriarhatului -formă de organizare socială în neolitic, a fost singura perioadă din istorie în care femeia a obţinut rolul principal în societate.
      Rolul femeii în familie şi în societate, cu care a fost înzestrată de Dumnezeu este maternitatea şi o dată cu revoluţia de la 1848, s-a conştientizat care sînt consecinţele educaţiei diferite ce se acorda fetelor si băieţilor. Generaţia de la 1848, a susţinut instruirea femeii În România conform legii învăţământului din 1864, şcoala primară era obligatorie pentru toţii copii fete şi băieţi. Cu toate acestea multe fete sărace erau analfabete iar altele nu se putea mărita pentru că nu aveau avere. De aceea au fost înfiinţate şcoli de menaj, industrie prin anii 1905, la Sibiu prin implicarea Casei Regale, a Societăţilor feminine caritabile şi au ajutat fetele prin construirea de şcoli profesionale în care fetele învăţau o meserie şi se puteau întreţine singure-Astfel prima şcola profesională a fost înfiinţată de Claudia Emilian la Iaşi. 
      Exponatele in carte postală si filatelie au ca scop să prezinte accesul femeilor la învătământ, medicină, cercetare, implicarea lor in conflicte armate, in război, in sport, cultură, artă in apărarea drepturilor femeii din punct de vedere juridic si politic.
        Exponatul meu are o tema frumoasă, generoasă exprimat cu material filatelic incintant privind istoria feminină, care permite să se scoată în evidenţă faptul că femeile au fost pioniere într-un domeniu sau altul, şi au dovedit că pot face aceleaşi lucruri ca şi bărbaţii. Nereuşita unora a fost provocare pentru altele să încerce să dovedească că au aptitudini pentru aceea meserie– 
       Acest exponat nu are doar valoare materială, ci una spirituală, oferind exemple reale ale implicării si contributiei femeilor la rezolvarea problemelor sociale si ale luptei pentru recunoasterea drepturilor lor firesti. 
       Exponatul are şi un rol educativ, prin felul cum a fost gândită lucrarea şi structurată pe capitole. De la început până la sfârşit este istorie feminină prin numele celebre ale personalităţilor feminine expuse . 
      Suntem în preajma zilei de 8 Martie Ziua Internaţională a Femeii, o zi care are mare importanţă ca şi ,, Zilele Eminescu”, Zilele N. Iorga”, ideal ar fi să fie sărbătorită printr-o manifestare culturală de omagiere. Da, a avut loc la Botoşani ,, Gala Valorilor Feminine”, ediţia a I-a, iniţiativa mea şi organizată împreună cu primarul de atunci dl Cătălin Flutur. Şi atât, de atunci de câte ori am mai propus ca să devină tradiţii aşa cum sunt şi altele dar, nu am mai fost sprijinită această propunere.

Istoria zilei de 8 Martie începe cu protestele femeilor din fabricile textile şi de confecţii din New York care au protesat la data de 8 martie 1857 condiţiile proaste de lucru şi salarii mici. Atunci femeile si-au infiintat, in aceeasi luna, primul sindicat muncitoresc. * Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a solicitat drepturile femeilor 
    In 1910, la Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobată o zi internaţională pentru a celebra pacea şi câştigarea dreptului de vot 8 martie, a început să fie sărbatorită prima oară în 1911 în Austria, Danemarca, Germania şi Elvetia. 
      Din 8 martie 1911, KLARA ZETKIN, sufrageta din Germania pentru drepturile femeii a organizat Ziua Internatională a Femeilor şi pănă la 8 martie 1921. iar apoi aceasta zi a fost in mod oficial si global declarată Ziua Internationala a Femeilor În 1946, a fost creată Comisia ONU pentru condiţia femeii, care a propus Adunării Generale a ONU, spre adoptare Convenţia privind drepturile politice ale femeii. 
     În 1977, Adunarea Generală a proclamat ,, Ziua Naţiunilor Unite”pentru drepturile femeii şi Pacea Internaţională 
    

2 comentarii:

  1. Impresionanta pasiune , straduinta si dedicatie. Tot respectul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult! Colectionarii din ţară au multe teme interesante , care mai de care sunt importante prin informaţia pe care o transmit cărţile poştale ilustrate. şi timbrele emise. Eu mi-am ales ,, Istoria feminina" fiind singura pe culoarul acesta.

    RăspundețiȘtergere