marți, 7 octombrie 2014

Ediţia a X-a a Premiilor Eminescu ,, Teiul de Aur şi Teiul de Argint"- Botoşani 06-2011

In imagine stânga articol publicat în -CRAI NOU- Suceava
Teii eminescienii înfloriţii a zece oară.
Autor Doina Cernica
(Pentru a citi articolul dati click pe articol.)


La Teatrul ,,Mihai Eminescu” din Botoşani la cea de a X-a ediţie, au venit la Gala decernării premiilor "Teiul de aur" şi "Teiul de argint", laureaţi din toate ediţiile, membri ai juriului, scriitori, artişti, colecţionari, intelectuali din ţară şi de peste hotare.

La deschidere Traian Apetrei, directorul instituţiei-gazdă, a mulţumit celor care au răspuns la invitaţia teatrului M. Eminescu din Botoşani şi ,,la ceea ce numim instituţia Teiul de Aur şi Teiul de Argint, şi cum fiecare acţiune are un nume Elena Condrei să aplaudăm pentru această întrunire cu Eminescu. Este momentul aniversar 2002-2011, De ce venim pentru Eminescu? Pentru a ne încărca energetic, ceea ce îi trebuie naţiei, acum" A amintit de manifestarea cea a avut loc acum căteva zile la teatrul M. Eminescu cu ocazia a 140 de ani de la naşterea lui N. Iorga. A salutat reuşita acestei instituţiei private, instituţie obligată de cele mai multe ori să înainteze ,,Doamna Condrei a avut curajul să lupte contra vântului ca această instituţie să dăinuie”; însă, caracterizată permanent de curaj şi sacrificii personale, în numele dragostei de Eminescu, iat-o ajunsă la un bilanţ meritoriu. ,,La vremea când teii stau să înflorească şi teiţele au înflorit, dă semn de preţuire celor care se ocupă constant de Eminescu”. Bilanţul înregistrează la actuală ediţie, jubiliară, şi o frumoasă implicare a comunităţii",, Ca această instituţie să dăinuie s-a făcut un parteneriat între privat şi instituţiile publice" a mai spus Traian Apetrei
referindu-se la sprijinul acordat manifestării de Primăria Municipiului, de Consiliul municipal Botoşani. Din partea Primăriei Municipiului Botoşani a participat viceprimarul Cătălin Alexa, care şi-a exprimat speranţa unei ,,colaborări cât mai lungi”.

Augustin Eden, preşedintele juriului a prezentat un scurt istoric a acestei instituţii unde doamna Elena Condrei a început activitatea în anul 2002, alături de Mihai Urigiuc, membru şi Augustin Eden. În calitatea sa de preşedinte Augustin Eden a amintit de cei 65 de laureaţi de-a lungul celor 10 ediţii. Din care la Colecţionari şi Colecţii un nr. de 22, Arte Vizuale 22 de laureaţi şi literatură 21 de premiaţi cu ,, Teiul de Aur şi Teiul de Argint.La toate ediţiile am premiat poeţi, artişti plastici care ne-au încântat privirea şi sufletul cu lucrări inspirate din scriitura eminesciană, colecţionari. Au venit de la mare distanţă din ţară şi din străinătate pe cheltuială proprie pentru că Eminescu ne uneşte şi ne reprezintă pe toţi. Le-am oferit sufletul deschis şi sincer şi l-au primit cu braţele deschise – laureaţi, juriu, participanţi.
Pentru toţi, George Muntean a lăsat cuvinte-testament, la prima ediţie în 2002, ca o premoniţie că el nu va mai fi la ediţia de zece ani. „ Am asistat la o manifestare care a ieşit din tipar. Iată, a fost premiat şi juriul. Lucru pe care nu l-am mai văzut. Şi asta îmi aminteşte de o discuţie avută cândva cu profesorul Călinescu pe care l-am întrebat cine stabileşte normele în societate? Cine face norma? „Eu, geniul”, mi-a răspuns. Ştia că-i genial. „Dar, zicea, de aici începe drama! Eu o fixez la nivelul meu, la bunul meu simţ dar ceilalţi nu ajung la ea şi mă socot nebun. În cele din urmă ajung, dar apare un alt om de geniu şi poate fi confundat şi el cu un nebun”. De aceea doresc să facem un efort ca această nebunie să nu aducă asperităţi între noi, ci numai creaţie. Sper asta pentru că sunt aici intelectuali de vază şi din Botoşani şi din ţară şi se petrec lucruri deosebite. Este un moment norocos pentru Ipoteşti, pentru Botoşani şi vă felicit de pe acum pe toţi cei care veţi participa la ediţia jubiliară de 10 ani şi vă doresc să aveţi braţele pline de ai ales sufletele curate". a spus George Munteanu
Apoi Elena Condrei, directorul Editurii GEEA, scriitoare, fondatoarea Premiului Teiul de Aur si Teiul de Argint, care s-a adresat onoratei asistenţei amintind de celelalte nouă ediţii.
,,Da. Am premiat juriul. Pentru că nu am avut altă posibilitate de a le mulţumi. Nu am nici acum. Dar le ofer din tot sufletul TROFEUL ANIVERSAR cu bucuria că s-au implicat în acest proiect timp de zece ani. Mulţumesc juriului actual, DRAGOŞ PĂTRAŞCU, preşedinte de onoare, AUGUSTIN EDEN, preşedinte, CONSTANTIN TOFAN, VASILIAN DOBOŞ, GRIGORE ILISEI, MIHAI C. V. CORNACI, iar eu, sper ca, indiferent unde se vor mai înmâna Teiul de Aur şi Teiul de Argint, la Ipoteşti, Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu, Muzeul Judeţean, Teatrul Mihai Eminescu sau Galeria de Arte GEEA, voi încerca cu toată puterea fiinţei mele să susţin că în fiecare an teii înfloresc pentru EMINESCU.Un semn de carte al timpului petrecut intru omagierea lui Eminescu se vrea a fi si antologia de faţă, a precizat Elena Condrei

In imagine foto laureata Premiului - TEIUL DE AUR”, scriitoarea ADELA POPESCU


,




Nu e nimic pierdut 
,,Fă-te că dormi
(pentru acei de afară),
dar treaz sub pleoape stai
şi neînfricat
urmează-ţi drumul –
dincolo de steaua
ce tuturor
din ceruri ni s-a dat
Te uită în urmă:
nu-i nimic pierdut –
la fel fântâna lunii
ne răsfaţă
Nu e nimic pierdut
În toate-i drumul
rodind în umbra
pasului din faţă

La secţiunea ,, SPIRITUALITATE”, a fost acordat Diploma şi medalia EMINESCU ,,TEIUL DE AUR” monahia ELENA SIMIONOVICI şi monahia GABRIELA PLATON.
Despre cele ,,două ambasadoare a culturii româneşti”, aşa cum le-a numit dna Elena Condrei, sunt,, două spirite care în decursul anilor au dus dincolo de graniţă faima albastrului de Voroneţ, lăcaş de cult unde îşi duc existenţa şi, vorbesc cu pasiune ceea ce înseamnă românesc. Aceste două spirite care în afară de-a se ruga pentru ţară, a se ruga pentru noi, pentru toate, împotriva răului, vorbesc cu căldură ceea ce înseamnă Eminescu, ceea ce este albastru de Voroneţ. Monahia Elena Simionovici şi monahia Gabriela, vor fi premiate cu Premiul Eminescu. Este onoare pentru mine că le am cunoscut la Cernăuţi”.
 
In imagine foto stânga Monahia Elena Simionovici care a declarat: 
,, Astăzi toate bisericile sunt împodobite cu ramuri de tei. Frunzele de tei înseamnă Pogorârea Duhului Sfânt pe pământ ( Duminica Rusaliilor). De această sărbătoarea de suflet o să vă amintiţi pentru care se datorează destoinice doamnei Elena Condrei. Odinoară în Orient, competiţiile spirituale şi literare se răsplătea câştigătorul pe locul I cu un trandafir adevărat iar premiul II era un trandafir de aur. Ca adevărată căştigătoare doamna Elena Condrei v-a primi un trandafir adevărat adică o ramură de tei sfinţită la Mănăstirea Voroneţ, cu urarea
Într-un mulţi ani!

In imagine foto dreapta monahia Gabriela Platon a declarat:
,,Mărturisesc că am avut momente când m-am simţit acasă şi mi-am zis: sunt atâţia titani ai culturii româneşti, nu ştiu dacă meritam să primesc un astfel de premiu.
Rafael Noica spunea în ,, Cultura Duhului” că: ,,cultura este ceea ce cultivi, cultura porumbului, cultura grâului, a spiritului”. Cu siguranţă nu este întâmplător să fim prezente la această manifestare culturală ca slujitori a lui Dumnezeu. Dumnezeu este în sufletele tuturor însă uneori nu-l evocăm într-un gest vizibil.Da, Dumnezeu a orânduit să fim prezente aici. Cu toate că trâim în mănăstire unde se crede că este constrângere Stareţa Stavroforă Irina ne-a dat liber şi ne-a trimis în lume, tocmai pentru a ne deschide minţile şi a transmite următoarei generaţie de măicuţe, ceea ce am dobândit în participările noastre. Cu această ocazie permiteţi-mi să mulţumesc Conf. Univ. Carmen Cornelia Bălan din Suceava care mi-a fost profesor de sociologie, psihologie la a doua facultate şi m-a învăţat rigurozitatea demersului ştiinţific în toate lucrările şi în cele care Domniile voastre aţi considerat să le prezentaţi. Îi port profund recunoştiinţă.
În încheiere vă rog să-mi mai permiteţi de-a mulţumi public mamei mele care este în sală. Mulţumesc mamă!





In imagine foto de la dreapta: Conf. Univ. Carmen Cornelia Balan, monahia Gabriela Platon, realizatoarea Elena Condrei şi pictoriţa Dany Madlen Zărnescu






În imagine foto dreapta: Premiul şi medalia Eminescu ,, Teiul de Aur" pentru literarură a fost oferit poetului bucovinean Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi-Ucraina.







În imagine stănga :Premiul şi medalia Eminescu ,,Teiul de Aur" , a fost oferită doamnei Carmen Solomonea din Iaşi, la Arte Vizuale




În imagine foto dreapta: Dan Covataru din Iaşi primind Diploma în rang de excelenţă şi medalia Eminescu ,, Teiul de Aur"








În imagine foto stânga: Smaranda Bostan din Iaşi primind Premiul şi medalia Eminescu ,, Teiul de Argint"






În imagine foto la secţiunea ,,Colecţii şi Colecţionari" , Răzvan Condrei Ţiplea a primit Premiul şi medalia Eminescu ,, Teiul de Argint".










Premiul şi medalia Eminescu ,, Teiul de Aur" , au fost acordate lui Bogdan Mihai Cornaci Suceava.
foto dreapta.





Diploma în rang de excelenţă şi medalia Eminescu ,, Teiul de Aur" a fost acordată lui Constantin Ciobanu, Chişnău, Rep. Moldova, care a povestit cu lacrimi în ochi cât de mult semnifică pentru el Botoşanii, originea părinţilor săi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu