sâmbătă, 16 august 2014

Femei - Inventii celebre

Femei - Inventii celebre 
1715 - Sybilla Masters este prima inventatoare din istoria scrisa a Americii. Cele doua brevete ale femeii, legate de ingrijirea culturilor de porumb indian si prelucrarea frunzelor de porumb, au fost insa trecute pe numele sotului sau Thomas, din cauza legilor de la momentul respectiv. 

1812 - Tabitha Babbitt - a inventat fierastraul circular. Ei, ce ziceti domnilor?:) 

1845 - Sarah Mather - este cea care a inventat lampa si telescopul submarinelor. 

 1870 - Martha Knight a inventat o masinarie care producea pungi de hartie cu fundul plat. Acest brevet i-a adus si primul castig de cauza intr-un proces intentat impotriva unui barbat, pe motiv ca i-a furat inventia. In apararea sa, barbatul a motivat ca o femeie nu ar fi putut gandi o masinarie atat de complexa, insa Knight a reusit sa demonstreze ca schitele ii apartineau ei.

  1885 - Sarah E. Goode a fost prima sclava de origine afro-americana care a obtinut un brevet in Statele Unite. Ea a inventat patul-birou. 

1889 - Josephine Garis Cochran, din Shelbyville, Illinois (America) a inventat prima masina automata de spalat vasele. Inventia sa a fost expusa la Targul International din Chicago, in 1893, dupa care femeia a devenit asociata a companiei KitchenAid. 

1899 - Letitia Geer- a inventat siringa medicala. 

 1903 - Mary Anderson a inventat stergatoarele pentru parbriz, pe care le-a brevetat in 1905. Zece ani mai tarziu, stergatoarele intrau în echipamentul standard al autovehiculelor. 

1911 - Marie Curie a fost prima femeie care a primit un premiu Nobel si singurul savant care a primit doua premii Nobel in doua domenii stiintifice diferite (fizica si chimie). A introdus in fizica termenul de radioactivitate. Este cunoscuta pentru cercetarile sale in domeniul elementelor radioactive, al radioactivitatii naturale si al aplicatiilor acestora in medicina. 

1914 - Florence Parpart - a inventat frigiderul. 

1914 Mary Phelps Jacob a inventat sutienul modern. Facut din doua batiste de matase si o panglica, sutienul sau a devenit atat de popular, incat dupa ce l-a brevetat, a vandut inventia companiei Warner Corset. 

 1941 - Actrita Hedy Lamarr, impreuna cu George Anthiel, au inventat un „Sistem Secret de Comunicatie” pentru a ajuta in lupta contra nazistilor, din timpul celui de-al doilea razboi mondial. 

1950 - Bette Nesmith Graham a creat pasta corectoare. 
1950 - Marion Donovan a inventat scutecul de unica folosinta. In prima faza a incercat sa vanda inventia unor fabrici, insa acestea nu au fost interesate, asa ca a pornit propria afacere, pentru ca in 1951 sa o vanda companiei Keko, pentru un milion de dolari. 

1952 - Grace Murray Hopper, Matematiciana si amiral in Marina Militara Americana, a fost una dintre cele mai importante femei din istoria computerelor, cunoscuta si pentru inventarea limbajului informatic COBOL (Common Business-Oriented Language). 

1959 - Helen Free a inventat testul diabetic pe care fiecare bolnav si-l poate efectua singur, chiar acasa. 

1964 - Chimista Stephanie Louise Kwolek a inventat Kevlarul, o fibra de polimer folosita astazi in productia de veste anti-glont, casti de protectie, rachete de tenis, etc. 1983 - 

In 1983, Barbara McClintock a primit premiul Nobel pentru descoperirea mobilitatii elementelor genetice. 
1987 - Nancy Perkins a inventat aspiratorul cu sac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu