joi, 12 iunie 2014

Expoziţia personală “CD-60″ ″ a artistului plastic botosănean Corneliu DUMITRIU , 1 iunie 2014, Botoşani






Pe data de 1 iunie 2014, a avut loc in spatiul Galeriilor de Artă “Stefan Luchian” Botosani, vernisajul expoziţiei personale “CD-60″ ″ a artistului plastic botosănean Corneliu DUMITRIU – lucrări de grafică si pictură, realizate recent şi prima dată când autorul expune  lucrări de grafică. 
        La eveniment au fost prezenti oameni de cultură din Botosani, dar si de afaceri, printre care si Gheorghe Ciubotaru, presedintele companiei Electroalfa, parlamentari- senatori Doina Fedorovici si Viorel Grigoras,  directori de institutii publice: Dănuţ Huţu, Aurel Melniciuc, Traian Apetrei, scriitorii: Lucia Olaru Nenati, Mihai Gaftoneanu, medici şi mulţi admiratori ai artei plastice.

         Au sustinut scurte alocutiuni prof. muzeograf Gh. Median : ,, Pictorul Corneliu Dumitriu, este, în mod unanim recunoscut unul dintre importanţi artişti plastici români contemporani. Prezent prin lucrările sale în nenumărate colecţii publice şi particulare, întâlnit în cadrul marilor saloane de pictură din cele mai importante centre culturale ale ţării, el este uşor recognoscibil prin lucrările sale  minuţios elaborate, cu un colorit incofundabil şi  nu în puţine cazuri supradimensionate.
 Cornel  Dumitriu, un impresionist veritabil, un artist care crează doar pentru cei care acum privesc şi admiră operele, ci mai ales pentru viitorime, pentru că, lucrările sale, asemenea celor ale marilor artişti, au toate datele necesare pentru a trancede timpului.
 Expoziţia retrospectivă la al cărei vernisaj participăm astăzi, ni-l prezintă pe Corneliu Dumitriu şi într-o postură mai puţin obişnuită cea de grafician. Cele câteva lucrări realizate în această tehnică pe care ni le prezintă, ne fac să credem că dacă ar fi perseverat în acest sens, s-ar fi impus şi ca un mare grafician. Dar a ales pictura şi credem că decizia sa a fost cea mai bună.
La 60 de ani de viaţă, Corneliu Dumitriu se relevă nu doar un plastician excepţional, ci si ca un promotor al artei, City Gallery pe care o manageriază, promovează arta veritabilă şi nume importante ale picturii româneşti, spre bucuria iubitorilor de frumos din acest  oraş de care şi-a legat definitiv destinul.
Ceea ce face Corneliu Dumitriu cu galeria sa de artă, este o întreprindere costisitoare, mai ales într-un oraş mic, aşa cum este Botoşaniul,  dintr-un îndemn care-l onorează, continuă şi desigur va continua această activitate, oricât de mari ar fi problemele cu care se confruntă.
Pentru toate cele spuse mai sus, pentru tot ce înseamnă pentru cultura Botoşăneană şi nu numai, adresăm artistului, acum la aniversare, urările noastre de sănătate, succese tot mai multe pe plan artistic şi
LA MULŢI ANI!!!!

  Prof. Teodor Valenciuc, pictor: ,, cât priveşte mentalitatea despre artă, starea de spirit cum se exprimă liber, acest artist plastic al Botoşaniului, s-a născut aici, s-a format aici. Nu a lipsit niciodată de la taberele de creaţie şi la tot ce a fost fenomen creativ la Botoşani în domeniul creativ. Trebuie să ne bucurăm de prezenţa lui, la vârsta lui, azi a împlinit 60 de ani şi de aici încolo Cornel  Dumitriu poate să ne spună mai mult.
În lucrările expuse, pentru că noi ne cunoaştem foarte bine, pot spune că mă reţin lucrările artistului, care uneori sunt undeva la trecere de la stare figurativă la defigurativă. Pentru că  există o hotărâre la un moment dat; de ce trebuie să  facă şi când trebuie să se oprească.
Este un tip vulcanic. Cum vedeţi în  această expoziţie şi-a adus grădina de flori, aici, care domină prin culoare, iar unele lucrări au tendinţe spre grafică, dar mai ales sunt lucrări cu aspect decorativ. Ele pot sta foarte bine în orice interior. Motivul acesta îl face pe artistul, Cornel Dumitriu să intre într-un soi de  înverşunare şi are o anumită spontaneitate pe care arta defigurativă cea plastică nu o poate îndeplini.
În fiecare din noi sunt două lucruri, atunci când eşti în faţa pânzei de lucru care se contrazic:
Una- a prejudecăţii cu care începi lucrarea.
Alta- ce te determină să faci, ce te provoacă să realizezi acea lucrare.
Aceste două lucruri îl determină pe artist să ia o decizie.
Să-i spunem un călduros La Multi Ani!!!! Şi cât mai multe lucrări să ne încânte privirea-

Traian Apetrei, directorul Teatrului ,,Mihai Eminescu”, Botoşani: ,,

Artistul Cornel Dumitriu a reuşit să instituie şi să aducă în atenţia omenilor  de spirit şi instituţia mecenatului. A reuşit o simbioză de acest fel. Domnul Cornel Dumitriu are o Galerie particulară, care este un lucru  cu adevărat anevoios.
 Referitor la pictură, este un artist al Botoşaniului, şi lucrările sale au depăşit graniţele României. Domnia sa a reuşit să se despartă de pictura tradiţională, de  acea oglindă a realităţii trecând în zona trăirilor, o  zonă  anumită a construcţiei plastice ce ne impresionează un nor, o casă, o farfurie.. Este  o minunăţie că-l avem aici, la Botoşani pe artistul Cornel Dumitriu. Se dovedeşte dincolo de arta sa care trebuie privită,  trebuie arătată naţiunii  Române şi Europei. Dincolo de aceste amănunte care  cer o anumită ştiinţă de a impune în atenţie un artist,  trebuie să-l lăsăm pe criticul de artă Valentin Ciucă să se exprime o privire  profesională asupra lucrărilor al artistului Cornel Dumitriu 

Penultima expozitie personala a artistului, deschisa la Galeriile botosanene in perioda 15 decembrie 2009 -10 ianuarie 20







Corneliu Dumitriu s-a  nascut la Rădăuti Prut, judetul Botosani, pe 1 iunie 1954.
Din 1994, este membru al Uniunii Arştilor Plastici din România.
Timp de aproape trei decenii a participat la numeroase expozitii de grup in tară, dar si in Europa si Statele Unite ale Americii.
A obtinut Marele Premiu pentru Pictura, Galeria Avantpost, in 2001, 1997 si 1995.
In urma cu 10 ani, Cornel Dumitriu a obtinut Premiul Fundatiei Lascar Viorel, la Bienala Nationala de Pictura.
Distinctiile sunt insa numeroase: Premiul III la Concursul National de Arta Plastica Voronetiana, in 1994, Premiul I la Concursul Republican de Pictura in 1989, 1987, 1985, 1983, 1981, Marele Premiu, Studio 88, sau Premiul I, Studio 87.
Expoziţii personale
1980, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1992, 2001, 2005 Galeriile de artă Ştefan Luchian, Botoşani;
1986 Teatrul Foarte Mic, Bucureşti;
1992 Galeriile de Artă Avantpost, Bucureşti;
1994 Galeriile de Artă Cupola, Iaşi;
1996 Warld Trade Center, Bucureşti;
1996 Warld Trade Center Vilage, Bucureşti;
1997 Galeriile de Artă Lascăr Vorel, Piatra Neamţ;
1998 Frankfurt;
2000 New York, S.U.A;
2002 Galeriile de Artă Apollo, Bucureşti;
2004 Galeriile de Artă Orizont, Bucureşti;
2006 Galeriile de Artă Caminul Artei, Bucureşti;
2007 Galeriile de Artă City Gallery, Botoşani;
2008 Galeriile de Artă City Gallery, Botoşani,Atelier, Bucureşti.
2009 Galeriile de Arta City Galley, Botosani, Retrospectiva "CD55"
Expoziţii de grup
1985 Galeriile de Artă Căminul Artei, Bucureşti;
1997 Galeriile de Artă Home Sweet Home, New York, S.U.A;
1997 Galeriile de Artă AQA Gallery, New York, S.U.A;
Din 1981 toate expoziţiile U.A.P. din Botoşani.
Premii
1995, 1997, 2001 Premiile Galeriei Avanpost, Bucureşti;
1981, 1983, 1985, 1987, 1989 Premiul I, Concursul Republican de Pictură;


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu