marți, 3 iunie 2014

Expoziţia cu ocazia aniversării a 75 de ani de la lansarea la apă a BRICULUI MIRCEA şi a regatei internaţionale “BLACK SEA TALL SHIP REGATTA 2014”, în perioada 24 - 28 mai 2014, Constanţa



                    
Asociaţia Filateliştilor “TOMIS” Constanţa şi Carto-Clubul Constanţa, a organizat sub patronajul Federaţiei Filatelice Române prin Comisia Naţonală de Cartofilie Expoziţia cu ocazia aniversării a 75 de ani de la lansarea la apă a BRICULUI MIRCEA şi a regatei internaţionale “BLACK SEA TALL SHIP REGATTA 2014”, în perioada 24 - 28 mai 2014, Expoziţia a fost găzduită în clădirea Terminalului de Pasageri, Port Constanţa. 
Au participat cu exponate :
 Despre expoziţia realizată de Asociaţia Filateliştilor “TOMIS” Constanţa şi Carto-Clubul Constanţa,în clădirea Terminalului de Pasageri, Port Constanţa, noua Gară Maritimă a Costanţei, Gabriel Octavian Nicolae, preşedintele Asociaţiei Filatelice Constanţa a spus:
,,Anul acesta Regata Cartofilă acostează în Portul Constanţa şi este o mare onoare pentru noi- organizatorii, participanţii şi vizitatorii în această Expoziţie Naţională de Cartofilie- să închinăm acest eveniment celor trei sărbători unice care au loc la Constanţa în această perioadă. Pentru fiecare din acestea voi face o scurtă prezentare: 
    La 17 mai- sărbătoarea Bricului ,, Mircea” 
    De 75 de ani pentru diplomaţia navală românească ,, Mircea” este cel mai longeviv ambasador en titre. Din 2007, anul în care Academia Navală ,, Mircea cel Bătrân” a celebrat 135 de ani de învăţământ de marină în ţara noastră. ,, Mircea” a devenit şi un brand cu acte în regulă, pentru România. 
    Pentru cei care am fost toleraţi la bordul celebrului velier-şcoală drept muşi, ucenici şi animatori ai velelor în arboradă.,,Mircea” reprezintă începutul, botezul iniţiatic, amfiteatrul primelor relevmente. 
    Pentru marele public, reprezintă şcoala curajului, tradiţia, legenda. ,, El a făcut întâi cunoscut lumii pe apă, ţara şi marina ei- Este un simbol”  conchidea Jean Bart. 
Între 24-27 mai, în premieră, se desfăşoară Black Sea Tall Ships Regatta Constanţa 2014. 
   Black Sea Tall Ships Regatta Constanţa 2014, este prima întrecere a navelor cu vele desfăşurată exclusiv în Marea Neagră în perioada 30 aprilie- 27 mai 2014. Navele participante vor concura pe ruta Varna- Novorosisk- Soci- Constanţa. 
   La finalul Regatei, toate navele înscrise în concurs vor rămâne în portul Constanţa timp de 4 zile în perioada 24-27 mai şi vor putea fi vizitate de public.



Totodată la Constanţa va fi şi ceremonia de premiere a participanţilor. Din partea României vor participa Bricul ,, Mircea” aflat la venerabila vârstî de 75 ani, precum şi velierul ,,Adornate”.

Pe 13 iunie  se împlinesc 100 de ani de la un eveniment unic în istoria României- vizita la Constanţa a Ţarului Rusiei Nicolae al II-lea  împreună cu  întreaga familie imperială.

Tihna oraşului Constanţa nu prevedea încă  furtuna războiului care sta să înceapă. Portul îşi vedea de traficul obişnuit de mărfuri care tranzitau mările spre ţări îndepărtate şi totul părea încremenit în tiparele unei vieţi monotone. Şi atunci fala şi grandoarea cu care s-a derulat această memorabilă întâlnire dintre suveranul României Regelele Carol I şi Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei avea să tulbure spiritele nu numai pe străzile Constanţei ci şi a marile capitale şi cancelarii europene.

Despre istoria acestei  vizite şi imagini inedite din acea zi ne vorbesc autorii unui alt volum Marian Moşneagu şi Gabriel Octavian Nicolae care au lansat acest volum cu ocazia Regatei Cartofile din 24-27-mai 2014:
,,Vechiul Bric Mircea a fost  întâmpinat cu 31 de lovituri de tun vizita Ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa. Ţarul a sosit în port la bordul iahtului imperial ,, Standard" şi unde s-a întâlnit cu Familia Regală. Discuţiile purtate au avut caracter de tatonare a alianţei viitoare, în pragul izbucnirii Primului Război Mondial. Întreaga vizită a Ţarului a durat 13 ore, de la ora 10.20 până la 23 seara.

Din istoria Bricurile Mircea- cel nou şi vechi- a fost prezentat de Marian Moşneagu şi Gabriel Octavian Nicolae prin albumul care a fost lansat cu această ocazie aniversară.
,,Bricul Mircea împlineşte în luna mai 2014, 75 de ani de când se află în serviciul marinei militare româneşti. În tot acest timp a cutreierat mări şi oceane cât pentru 14 ocoluri ale Pământului. Peste 6000 de cadeţi au fost instruiţi la bord de-a lungul anilor, iar pavilionul românesc a fost abordat cu mândrie în nenumărate porturi.
 Domnul Octavian Nicolae a încheiat discursul mulţumind persoanelor care s-au implicat la montajul expoziţiei printre care familia Fery Ambrus, comisar general, familia Radu şi Oana Cornescu, Cristian Baias, deasemenea a mulţumit participanţilor şi nu în ultimul rând organizatorilor.
,, Este un prilej pentru noi să fim parte a acestei sărbători unice, să onorăm cu exponatele noastre cartofile aceste momente istorice unicat. Suntem onoraţi că membrii Asociaţiei Filateliştilor ,, Tomis" şi prietenii ei sunt prezenţi la această sărbătoare"
 

 Expozanţi clasa tematică
Gh Stănescu- Costanţa
Ion Stancu- Bistriţa, 
Mircea Calu, Bistriţa
Nicolae Stan, Focşani,
Viorica Hrustovici, Botoşani,Vasile Doroş, Bacău, Victor Codreanu, Bacău.
Cartofilie topografică 
Dan Chiriţă,Bacău, Daniel Codreanu, Constanţa, Ion Dejugan, Sibiu, Monica Muntean, Timişoara, Adrian Popa, Sibiu,şi Marius Muntean, Timişoara.
Cartofilie open 
Marius Muntean, Timişoara, Radu Cornescu, Constanţa,
Cartofilie clasa hors concurs 
Viorel Nicoalu, Piatra Neamţ, C. Păţilea , Piatra Neamţ, Gabriel Nicolae, Constanţa.
Clasa Literatură 
Gabriel Nicolae, Marian Moşneagu, Radu Cornescu Oana Dumitraşcu, Constanţa 

Expozanţii  prezenti- Acordarea premiilor

Domnul Sergiu Gabureac, colecţionar :
                      ,,FELICITĂRI cartofililor constanțeni pentru frumoasa manifestare !
                            Urmează PARFUM de ILUSTRATE, 4-5 iulie, la Piatra-Neamț !
                            120 de ani de la editarea primelor cărți poștale româneşti.
                                 Cartofilia ne arată vizual ce făceau înaintaşii noştri,
                                                când România era cu adevărat în Europa.
                                                                              Toate bune! "


La montajul unei expoziţii participă
o echipă din care expozanţii care  depun efort material, intelectual, organizatorii şi personalul care se implică la montajul pe panouri în scopul de a prezenta prin material cartofilic
pe baza imaginilor de pe cărţi poştale ilustrate aspectul unei zone urbane, sau să facă incursiuni în istorie. Păcat că acest mod de exprimare nu este cunoscut în general de public şi dacă se ştie ce fac colecţionarii şi scopul muncii lor, nu sprijină financiar astfel de acţiuni. Asociaţia Filateştilor este ONG. Din acest motiv sunt puţine expoziţii în ţară din lipsă de sponsorizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu