marți, 24 iunie 2014

24 Iunie – Ziua Internatională a Iei Românesti! – Sânziana sau Dragaica

 24 Iunie – Ziua Internatională a Iei Românesti! – Sânziana sau Dragaica

Pe data de 24 iunie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Iei iar purtatul bluzei româneşti şi a motivelor folclorice a devenit o obişnuinţă. 

     
A purta o ie sau orice alt element vestimentar etnic "din dulapul mamei" sau al bunicii - este un gest incărcat de magie, un gest care trădeaza atât asumarea identitatii românesti, asumarea apartenentie la un spatiu cultural, cât si identificarea cu un fir biografic personal.IA este in acest caz un simbol al feminitătii, este un mesaj despre feminitate transmis din generatie in generatie. Obiectul in sine este incărcat de valoare, din toate punctele de vedere - cea artizanală, cea emotională, si de ce nu, valoarea pe care o da si trecerea timpului.  
Femeile in general trebuie să ştie despre valoriile simbolice pe care o au hainele. Caci, fie ca observam sau nu, hainele poarta cu sine un mesaj foarte puternic. In momentul cand faci o alegere constienta, vorbesti de fapt despre tine insati, despre sistemul tau de valori, despre personalitatea ta.Noaptea de 23 spre 24 iunie este Noaptea Sânzienilor și totodată un bun prilej de a face cunoscută in lume o frumoasă tradiție romaneasca alături de piesa principală din portul nostru tradițional- IA.

 
                                                                                                                                     

Cu ocazia zilei internaţionale a bluzei româneşti personalul  Primăriei Botoşani au hotărât să vină îmbrăcate în premieră cu acestă bluză denumită ,, IE"  

  Margareta Mihalache, despre ,, Cămasa de Sărbătoare" 

Margareta Mihalache, chiar dacă nu a primit diploma de excelenţă din partea Primăriei, este modelul de femeie care se implică cu pasiune în activitatea de cercetare ca dovadă sunt numeroase articole legate de practicarea meşteşugurilor tradiţionale în zona etnografică Botoşani; Este realizatoarea de filme documentare cu tematică etnografică: ,, Atelierul meşterului olar Gheorghe Smerică" şi Creatoarea populară Maria Zotic şi meşteşugul ţesutului", nominalizate la Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional ,, ECO-ETNO-FOLK FILM" din(2-9sept. 2008) Este autoarea studiului de cercetare " Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Conceşti" şi ,,Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Ungureni"
A organizat târguri ale meşterilor populari din zona etnografică Botoşani cu invitaţi din întreaga ţară. A participat la simpozioane cu caracter etnografic în 2007-2014. Aceste Colecţii exemplifică concluzia marelui om Eugen D. Neculau despre ţăranul român ,, (....) e sensibil la două chemări : una dinspre cer, din care decurge întreaga spiritualitate, şi alta dinspre pământ, de care e legată esenţa sa materială".

 ,,Fiecare civilizaţie occidentală sau din est şi-a păstrat şi dezvoltat propriile caracteristici ale vestimentaţiei tradiţionale purtate zilnic sau la momente festive. Tocmai acest lucru conferă distincţie şi diversitate portului de sărbătoare de pretutindeni.
In ce priveşte portul românesc, acesta s-a bucurat de o deosebită apreciere şi dincolo de graniţe. Înseşi reginele Elisabeta, şi Maria, amândouă de origine britanică, au ştiut să observe frumuseţea şi eleganţa costumelor populare româneşti, ele însele îmbrăcându-se în portul tradiţional românesc la recepţii de înaltă ţinută, împreună cu principesele şi doamnele de la curte.(
Steliana Băltuţă-etnograf)
Regina Elisabeta 

Imagini fotografice (din colecţia de cărţi poştale Viorica Hrustovici) le reprezintă îmbrăcate cu frumoase cămăşi, ii, catrinţe, vâlnice, acoperitori pentru cap, purtate cu demnitate regală, în diferite momente festive".

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu