luni, 2 decembrie 2013

Un eveniment cultural botoşănean de excepţie: Zilele Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani

Un eveniment cultural botoşănean de excepţie: 
Zilele Teatrului „Mihai Eminescu”

In cadrul Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu” din acest an, care s-au derulat pe parcursul mai multor zile au fost prezentate spectacole montate de câteva trupe teatrale din: Bucureşti, Piatra Neamţ, Bacău şi Botoşani pe textele pieselor semnate de dramaturgul Matei Vişniec, iar în cadrul colocviului desfăşurat în ultima zi în sala de marmură a Teatrului s-a analizat dramaturgia acestui celebru autor român domiciliat la Paris printr-o comunicare susţinută de universitara ieşeană Anca Maria Rusu. A fost proiectat, de asemeni, un film intitulat Matei Vişniec – Acasă, realizat de Andreea Stiliuc de la TVR Iaşi.
Dramaturgul Matei Visniec
            
Traian Apetrei

Deoarece tema majoră a  colocviului  - moderat de -Traian Apetrei,
dar şi a evenimentului, a fost împlinirea a 175 de ani de teatru în limba română la Botoşani şi a 55 de ani de activitate a Teatrului „Mihai Eminescu” cu trupă proprie, acestui subiect i-a fost dedicată o comunicare în cadrul colocviului, susţinută de dr. Lucia Olaru Nenati, ea însăşi fost director al teatrului într-o perioadă de mare performanţă dar şi de mare dificultate. Domnia sa a prezentat şi cel de-al treilea volum al cărţii Istoria Teatrului la Botoşani semnată de prof. Ştefan Cervatiuc care tratează în acest ton perioada cuprinsă între anii 1925-1944. 
Stefan Cervatiuc


Doamna Lucia Olaru Nenati

Prezentatoarea a relevat importanţa acestei lucrări pentru viaţa culturală botoşăneană şi naţională arătând că prin acestă demers  iniţiat de către directorul teatrului, Traian Apetrei, „s-a fondat instituţia istoriei teatrului botoşănean”.



Constantin Adam

A fost prezentată şi cartea ,,La cumpăna dintre milenii" de Constantin Adam de către muzeograful Gheorghe Median care a arătat calităţile şi interesul autorului pentru teatrul botoşănean şi  pentru  temele patriotice. Cei doi autori şi-au expus punctele de vedere urmărite în cărţile lor.
Alături de doamna Olaru Nenati, pe scena ce mai poartă incă urmele de vopsea rosie din spectacolul cu piesa ,,Caii la fereastra" a ilustrului concetatean rădăutean Matei Visniec, in această "poza de familie" se afla câtiva dintre participantii la marea sărbatoare a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani: directorul actual, ziaristul Traian Apetrei, actritele Elena Ligi si Florita Rusu, actorii Ion Dichiseanu, Sergiu Tudose, Geo Popa, cronicarii de teatru Carmen Mihalache si Stefan Oprea, regizorul tehnic si bibliofilul Constantin Adam, poeta si animatoarea culturală Carmen Veronica Steiciuc, fostii salariati administrativi Dumitru Archip, Elena Stefan, Tilia Groper.”



      După prezentarea ultimului spectacol din programul manifestării, s-a desfăşurat o „Intâlnire cu actorii din ”generaţia de aur”,  cei care au început seria activităţii trupei proprii a teatrului în 1958, Ion Dichiseanu, Stelian Preda, Sergiu Tudose, care şi-au exprimat cu emoţie sentimentele prilejuite de revederea scenei începutului. 
 actorul Ion Dichiseanu, 


Cu acest prilej directorul actual al Teatrului „Mihai Eminescu” le-a oferit Diplome de recunoştinţă, plachete aniversare şi setul celor trei volume ale Istorie Teatrului la Botoşani, însemne care au fost acordate autorilor cărţilor proaspăt lansate,  foştilor directori - în afară de Stelian Preda, fiind prezentă doar doamna dr. Lucia Olaru Nenati.


       Aceste însemne ca şi Diplome de prieten al teatrului au fost oferite, după caz, şi altor invitaţi, critici şi cronicari teatrali, colaboratori, oficialităţi (în absenţă), foştilor salariaţi devotaţi ai teatrului. 
      Unii dintre cei distinşi cu aceste însemne de merit au fost invitaţi să-şi exprime impresiile şi părerile pe marginea acestui eveniment. In final, s-au făcut fotografii de grup care vor figura desigur în viitoarele consemnări de istorie ale vieţii teatrale la Botoşani, acesta de acum reprezentând un eveniment de mare importanţă şi greutate al actualităţii culturale botoşănene.      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu