luni, 14 octombrie 2013

Spitalul Judetean Botosani-Când ne adresăm medicului de specialitate în vederea diagnosticării şi prevenirii cancerului de col uterin- Dr. Gina Puflea, Spitalul Judeţean Botoşani, şef Secţie Obstetrică Ginecologie II



. Pentru că, pe blogul de cultură botoşăneană http://1-cultural.blogspot.com , public în general despre ,, Femei célèbre de-a lungul istoriei”, şi despre valori feminine, care s-au evidenţiat de-a lungul carierii lor profesionale, sau activităţi absolut culturale botoşănene, am apelat la doamna doctor Gina Puflea, medic coordonator şi şef Secţie Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani cu rugămintea de a ne da sfaturi, nouă femeilor, când trebuie să ne adresăm medicului de specialitate în vederea diagnosticării şi prevenirii unor boli.

    
    De mai mult timp doresc să fac acest interviu, şi pentru că  doamna doctor este foarte ocupată, am reusit între 2-3 cezariene pe zi,  şi a accepat acest interviu despre implicarea profesională şi emoţională în activitatea  zi de zi, pentru care îi mulţumesc foarte mult pentru timpul acordat şi sfaturile mult necesare nouă femeilor.

     Doamna medic specialist obstetrică ginecologie, este absolventă a Facultăţii UMF Iaşi.
     Prima întrebare pe care i-am adresat-o este:
     H.V.Ce v-a determinat să alegeţi această specializare?
   Ştiu de la copiii mei, care au absolvit medicina generală, că se munceşteşte foarte mult, volumul de informaţii asimilat este foarte mare într-un timp foarte scurt şi la examenul pentru specializare trebuia să ai nota peste 9,50 ca să fii admis, iar departajarea era la o sutime intre candidati.
    Doamna dr. Gina Puflea:
,, Mama-soacră, care este medic neurolog m-a încurajat mi-a spus: ,, să faci obstetrică pentru că eu la neurologie văd oameni care mor în fiecare zi, tu la obstetrică vei vedea cum se dă viaţă în fiecare zi”
   Am vizitat cabinetul situat pe strada O. Onicesu vis-a-vis de Colegiu ,, M. Eminescu” unde doamna dr după program acordă consultaţii femeilor şi cuplurilor care doresc să aibă un moştenitor. Am fost la Domnia sa pentru a-i solicita o informaţie, dacă la Secţia de Maternitate au fost cazuri de mame consumatoare de droguri şi mi-a infrmat. Fiind sensibilizată sufleteşte de faptul că dintre prietenele mele de o viaţă au fost diagnosticate cu cancer mamar şi de col uterin, forma malignă, mi-am propus să mediatizez acest subiect, cu scopul informării femeilor, cititoarelor- când ne adresăm medicului ginecolog, în vederea diagnosticării cancerului uterin, cum să prevenim această boală a secolului.Discutând despre acest subiect, ascultând-o am apreciat la doamna doctor, calităţile unui medic care îţi face plăcerea să-i treci pragul pentru un sfat medical. Am simţit prin vocea ei, calmul, răbdarea, amabilitatea, care mi-au transmis multă liniste sufletească şi încredere. Asa cum spuneam pe lăngă aceste observaţii de comunicare, am observat dotarea cabinetului de investigare cu ecograful de ultimă tehnologie, necesar în investigarea, diagnosticare şi prevenirea cancerului uterin.
H.V Am observat că această profesie este îmbrăţişată în general de femei, care este motivaţia?
Dr. Gina Puflea:
,, în primul rând este cea mai optimistă ramură a medicinei, pentru că venim în contact cu femei care nasc, care sunt fericite că dau viaţă unei fiinţe, deci lucrăm cu partea fiziologică, avem şi partea noastră patologică, dar latura optimistă constă în naşterile care le asistăm noi zilnic”.
H.V.Doamna doctor ce recomandaţi femeilor pentru a preveni această maladie? Dr. Gina Puflea: ,,Eu recomand femeilor, ca o dată pe an, să facă o consultaţie de ginecologie, în care se include examenul clinic, unde medicul specialist vizualizează, dacă este o cervicită, eroziune la nivelul colului uterin şi apoi se completează cu o analiză Babeş-Papanicolau ne infirmă sau confirmă dacă există infestarea cu virusul Papiloma uman pentru că în cancerul de col uterin în 95% cazuri, virusul Papiloma uman este factorul cauzator.Dacă în continuare testul Babeş-Papanicolau este modificat uşor, respectiv III- se apelează la testarea virală HPV cu determinarea tulpinii implicate respectiv tulpini înalt oncogene tip 16-18, sau non oncogene. Este o testare care se face din secreţia colului uterin şi se pune în evidenţă tipul virusului. Examenul clinic constă în examenul organelor genitale, dacă există o fibromatoză la nivelul uterin, tumori chistice, consultaţie, care se face prin palpare şi tuşeu. Etapa următoare este ecografia pelvină prin sondă vaginală, care este foarte aproape de aceste formaţiuni şi care oferă o apreciere fidelă a organelor genitale interne. Prin această metodă medicul poate constata, dacă există o patologie tumorală la nivelul ovarelor sau uterului. Prin ecografia pelvină, medicul poate elucida originea unei hemoragii vaginale (in afara menstruatiei sau la femeile aflate la menopauză). Sau poate aprecia cauza unei infertilitati.
      H.V.Ce este HPV?

Dr. Gina Puflea : ,,Tiparea HPV, este testarea cea mai eficientă de detectarea a primelor semne de cancer de col uterin şi care în 2008, Prof. Harald zur Hausen, a primit Premiul Nobel, pentru că a stabilit legătura dintre infecţia anumitor tulpini ale virusului papiloma HPV şi apariţia cancerului de col uterin. Dacă detectarea anomaliilor se face din timp prin apelarea la o consultaţie ginecologică anuală, şansele tratamentului sunt 100%”,ne confirmă doamna doctor Gina Puflea.
   H.V La cabinetul de obstetrică şi ginecologie acordaţi şi consultaţie de planificare familială cuplurilor, pe care am văzut câţiva în sala de aşteptare .

-Ce sfaturi legate de sarcină le oferiti? 

Este o problemă a zilelor noastre –şansele de fertilitate- şanse ca un cuplu să dea naştere la un copil sănătos.

      Dr. Gina Puflea:

,,În ultima perioadă cuplurile sunt bine informate. Multe cupluri vin să solicite o consultaţie înainte de a concepe. De obicei, sunt interesaţi de starea de sănătate a mamei, şi doresc ca ginecologul să le confirme dacă organismul matern are vreo problemă şi este pregătit pentru concepţie. Următoarele întrebări sunt dacă ar trebui admnistrate medicaţie suplimentară, care să ajute  obţinerea sarcinii. Recomandarea este să se administreze acid folic şi un preparat polivitaminic pentru profilaxia sindroamelor neurologice în general a sindromului malforativ. 


Este foarte important să se ţină cont de perioada fertilă începând din ziua a 10 până în ziua a  16-a, a ciclului menstrual, în condiţiile când ciclu este regulat, când celulele genitoare adică spermatozoidul şi ovulul sunt  tinere.

Altfel, întâlnirea celor două celule îmbătrânite duc la formarea unui ou cu modificări genetice. Statistic peste 70% din aceste sarcine rezultate se elimină în trimestrul I de sarcină numit şi avortul spontan.

    H.V. Doamna doctor vă rog să ne dati câteva sfaturi despre procedura de a efectua individual examinarea sânilor în vederea depistării dacă avem, sau nu, modificări ganglionare sau nodulare?

Dr. Gina Puflea: ,, Se împarte sânul în patru cadrane şi se palpează dinspre exterior în interior sistematic fiecare cadran. Examinarea este mai bine de făcut în cabina de duş cu gelul de duş, pentru că mâna alunecă uşor şi pielea este umedă, sau culcat pe pat. 1.Cu mâinile în şolduri în faţa oglinzii putem aprecia dimensiunea, forma şi contur 2.Putem examina mameloanele dacă nu au secreţii. 3.Se verifică axilele  dacă nu există ganglioni.

S             Spitalul este dotat si cu un mamograf. 
    ,,Este un examen radiologic al glandei mamare atât la femei cât si la barbati. Mamografia este o radiografie a sânului ce permite depistarea leziunilor canceroase si precanceroase de dimensiuni foarte mici, ce nu se simt la palpare. Este cea mai bună metodă radiologică de care dispunem în prezent pentru detectarea precoce a cancerului de sân". http://1-cultural.blogspot.ro/2012/06/despre-cancerul-mamar-cand-ne-adresam.html
H.V.În final vă rog să-mi spuneţi despre implicarea             emoţională, satisfacţia profesiei... 

La această rugăminte  doamna doctor nu mi-a răspuns , dar mi-a arătat un album cu fotografii ale copiilor pe care i-a monitorizat din prima zi când i-a vizualizat la ecograf sau palpat prin consultaţie. Ne-a dat posibilitatea să apreciem noi, bucuria, pasiunea şi satisfacţia sufletească şi profesională a Domniei sale.













Doamna doctor, vă rog, permiteţi-mi în numele tuturor mămicilor şi părinţilor, pe care i-aţi ajutat să dea viaţa unui moştenitor, a femeilor care au fost încurajate, atunci, cănd au fost depistate de maladia secolului, şi nu în ultimul rând al meu, să VĂ MULŢUMESC DIN SUFLET!
Să mulţumim valorilor în general, şi în cazul de faţă celor feminine, acum, mereu, pentru ceea cea făcut, ce planuri au în viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu