sâmbătă, 19 octombrie 2013

Muzeul Judeţean Botoşani, în colaborare cu Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, a organizat joi, 17 octombrie 2013, simpozionul „Academicianul Mihai Ciucă – 130 de ani de la naştere”.


Muzeul Judeţean Botoşani, în colaborare cu Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, a organizat joi, 17 octombrie 2013, simpozionul „Academicianul Mihai Ciucă – 130 de ani de la naştere”. Manifestarea a avut loc în Sala Mare a Muzeului de Arheologie Săveni. Au participat prof. Florica Nechifor, director Liceul Teoretic, Săveni,  Emil Caranica, muzeograf Muzeul Judetean Botosani, dr. Sergiu Balanovici, şef Sectie Memorialistică, colectionarul Ioan Hutănaşu, prof. Ciprian Băetu, prof. Nicu Azamfirei şi elevi de la Liceul Teoretic ,, Mihai Ciucă" din Săveni.
Muzeul de Arheologie din orasul Saveni, a fost infiintat in 1965, reabilitat în 2011 -2012, si s-a deschis pe data 23 martie 2013. Este un obiectiv de importanţă pentru această asezare, in acest muzeu regăsindu-se vestigii ale trecutului acestor locuri si care isi desfăsoară activitatea intr-un fost „ratos” , care face parte din patrimoniul national. 




,,Muzeul de Arheologie din Săveni, prezintă vestigii descoperite în aşezările şi necropolele din zonă - Ripiceni, Miorcani, Drăguşeni, Hăneşti şi Săveni - din epoca paleoliticului şi până în aceea a marilor migraţii", ne spune muzeograf domnul Emil Caranica

 

Muzeul de Arheologie Săveni, adăposteşte în două din încăperile sale colecţia Memorială „Mihai şi Al. Ciucă”
Alături de Jules Bordet –laureat al Premiului Nobel în 1919, 
Dr. Mihai Ciucă, a descoperit în 1921 fenomenul lizogeniei,
cunoscut sub numele de fenomenul Bordet-Ciucă. 
Recunoaşterea internaţională, i-a adus/o prin contribuţia 
sa la combaterea şi eradicarea paludismului, recompensat
                                 în 1966 cu Premiul Darling.

Medicul malariolog Mihai Ciucă şi fratele său, medicul veterinar Alexandru Ciucă, au avut remarcabile realizări în domeniul ştiinţei medicale şi al învăţământului superior
universitar, acestea fiind prezentate prin intermediul unor numeroase documente de stare civilă, fotografii, diplome şi decoraţii, obiecte personale, lucrări ştiinţifice etc., care pun în valoare înalta lor ţinută intelectuală şi marele prestigiu de care s-au bucurat în epocă. 






De remarcat faptul ca la nivelul orasului functionează „Societatea Culturala Fratii Ciuca” care si-au adus un aport deosebit la buna organizare a unor manifestări culturale pe plan local. Aceasta societate s-a remarcat in mod deosebit prin schimbul de experientă organizat intre Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciuca” si cele din Edinet si Balti/ Republica Moldova, cât si prin recompensarea activitătii unor elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele scolare.





Doamna profesor Florina Nechifor, director la Liceul Teoretic ,, Mihai Ciucă", Săveni,   a prezentat despre contributia în medicină.

Mihai Ciucă (n. 1883, oraşul Sâveni, judeţul Botoşani-d. 1969) a fost  academician şi om de ştiinţă român, cercetător şi profesor în domeniul bacteriologiei, a bolilor infecţioase şi a vaccinurilor.

Domnul Emil Caranica, muzeograf  a vorbit despre:
,,În articolul publicat de Ioana Măgureanu despre dr. Mihai Ciucă şi colecţia sa, pe care a donat-o Academiei Române în 1954 şi 1966, ne spune:
,,În anul 1902, dr. Mihai Ciucă, cunoaşte pe prof. Ioan Cantacuzino, devenind unul dintre colaboratorii săi cei mai fideli la Laboratorul de Medicină Experimentală, cât şi pe front în anii războiului balcanic, apoi în ,,Războiul cel mare”, conducând campanile de luptă antiepidemică.
Dr. Mihai Ciucă a făcut stagiu la Paris 1914-1915, la Institutul Pasteur. După război, a fost numit profesor la Facultatea de Medicină de la Iaşi unde organizează şi conduce spitalul ,, Izolarea” alături de dr. A. Slătineanu. 
Microbiologul, infecţionist, bacteriolog epidemiolog, Mihai Ciucă şi-a legat numele de două domenii: Malaria şi bacteriofagul. În 1924, a fost numit la recomandarea prof. Ioan Cantacuzino, expert al Comisiei de paludism a Societăţiii Naţiunilor. În 1919, a semnat în numele României, alături de Titulescu şi Cantacuzino,, Tratatul de pace de la Versailles”.
Elena Bălcu scrie în articolul publicat în 1955 despre colecţionarul Mihai Ciucă care a făcut două donaţii Academiei Române.
Prima donaţie cuprinde 260 gravuri, iar a doua în 1966, 38 opere din care 31 gravuri, restul acuarele şi desene. Din analiza listelor colecţia era compusă din gravură franceză ,, modernă”, sec XIX şi XX, cuprinzând artişti ca Gericault, Toulouse, Loutrec, Eugene Leroux, Manet, Millet, Van Dych, Durer, Rembrandt.
Mihai Ciucă a fost un colecţionar amator.  Prof. Ioan Cantacazino i-a inoculat  dragostea faţă de artă, care la rândul său a donat Muzeului Naţional de Artă peste 3000 de lucrări.
Dr. Mihai Ciucă, avea ,, biroul tapetat cu cărţi şi tablouri de Steriade şi Ghiaţă”. În imobil se mai puteau vedea picturi de Petraşcu






Domnul dr. colonel  Sergiu Balanovici sef Secţie Memorialistică, Muzeul Judeţean Botoşani, a prezentat contribuţia medicală a  dr. Mihai Ciucă în perioada războiului 1916.










Domnul Ioan Huţănaşu, colecţionar filatelist, a prezentat apariţia unor FDC, plicuri, timbre, întreguri poştale, şi medalii în cadrul unor expoziţii filatelice organizate de Asociaţia Filateliştilor din Botoşani. Cu ocazia comemorării a Centenarului naşterii (1883-1983) a fost editată o medalie de Asociaţia Filateliştilor din Botoşani, din material aluminiu, galben, alb şi marou, piesa de bază tombac, prezentând bustul Dr Mihai Ciucă, şi pe reversul medaliei, Casa Muzeu Dr. M. Ciucă. 
Maximă editată în 1984





În anul  şi 1987, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Asociaţia Filateliştilor din Botoşani, au emis o maximă prezentând omul de ştiinţă Dr. Mihai Ciucă.

Tot în anul 1983 a fost emis un plic comemorativ,  Prima zi.
Carte poştaşă cu ocazia ,, Zilele oraşului Săveni", 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu