marți, 6 august 2013

Festivalul "Cântecului, Jocului, Portului Popular si Mestesugurilor" ediţia a VIII-a.Botosani, 2-4 august 2013

Mesterii populari participanti la deschiderea Targului

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani, sub egida Consiliului Judetean Botosani si cu sprijinul Primăriei Botosani, a organizat în perioada 2-4.august 2013, Festivalul "Cântecului, Jocului, Portului Popular si Mestesugurilor" ediţia a VIII-a.
Manifestarea a inclus la fel ca şi în celelalte ediţii  "Târgul Meşterilor Populari" meşteri populari sosiţi din judeţele Moldovei dar şi din: Bistriţa Năsăud, Prahova, Harghita, Covasna, Maramureş şi Mureş, Festivalul de Coregrafie        ,,Vasile Andriescu” si Festivalul Fanfarelor, orchestrele de  fanfare venite din Mileanca, Hudești, Cordăreni, Cândesti, Suhărau şi  fanfara Palatului Copiilor.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 2 august 2013 ora 13 pe Pietonalul Unirii, unde au participat Costică Macaleţi, prefectul Judeţului Botoşani, Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani,
Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Botoşani,
Traian Apetrei, directorul Teatrului           ,,Mihai Eminescu" Botoşaniun reprezentant al Primăriei


La deschiderea Festivalului doamna Elena Vaşcă a adresat mulţumiri participanţilor de la Consiliul Judeţean, Prefectului, Primărie, Centrului de Creaţie iar spectatorilor să se bucure de spectacol şi de artă meşteşugărească. 
Festivalul Fanfarelor a debutat cu o paradă, care a parcurs traseul Casa Tineretului, Marchian, Nicolae Iorga, Calea Naţională, Cuza Vodă, Pietonalul Unirii, iar pe scena amplasată pe Pietonalul Unirii fiecare orchestră a oferit un spectacol.


Costică Macaleţi , prefectul judeţului a declarat:
    ,, Bun venit meşterilor populari botoşăneni şi din celelalte judeţe, la Botoşani. Aţi venit la Botoşani, care este plin de tradiţii şi de cultură şi am speranţa şi sunt convins că o să vă simţiţi bine aici la Botoşani.
      Iată că festivalul este la a opta ediţie, nu ştiu dacă este domnul profesor Ion Ilie aici, aş vrea să-i mulţumesc pentru faptul că a iniţiat acest festival. Am întâlnit oameni de cultură botoşăneni veniţi aici la târg, meşteri populari care au fost şi la alte ediţii şi sper ca acest târg să reînnoiască în inimile noastre dorinţa de tradiţie"

“Sunt alaturi de dumneavoastră. Este important pentru Botosani să organizăm târguri cu mesteri populari, pentru ca traditia noastră trebuie cât mai mult să o aducem in atentia botosănenilor. Am fost, voi fi alături de dumneavoastră, vom sustine financiar si moral toate activitătile culturale pentru botosăneni”, a spus presedintele CJ Botosani, Florin Turcanu.



Domnul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură,  Cultelor şi
Patrimoniu Botoşani, a declarat: 
,,Iată un prilej frumos de-a ne reîntâlni la această manifestare tradiţională la Botoşani. Apreciez activitatea Centrului de Creaţie şi Tradiţii Botoşani, care promovează în afara judeţului arta meşteşugărească nu numai la noi acasă. Aşa cum a spus domnul prefect, vreau să mulţumesc şi eu domnului profesor Ion Ilie pentru desfăşurarea celor şapte ediţii a acestui festival. Doresc să urez noi conducerii, să aibă aceaşi abilitate să găsească suport financiar şi moral al finanţatorului Consiliului Judeţean şi de-a pune în valoare împreună cu specialiştii de la Centrul de Creaţie Botoşani. Vreau să vă transmit din partea domnului fost viceprimar Iliuţă salutul dumnealui, a avut şi el un aport în organizarea acestui târg din partea Primăriei municipiului Botoşani şi trebuie să mulţumim şi Primăriei pentru faptul că oferă acest spaţiu destul de generos. Domnul Iliuţă m-a rugat pe mine să transmit acest mesaj întrucât meşterii au avut în primăvară o mică rugăminte la domnia sa a reuşit să o rezolve”.


,,În primul rând ţin să vă mulţumesc tuturor pentru prezenţa dvs.In al doilea rand, mă bucura enorm ca ati optat pentru acest regal folcloric.Spun regal folcloric deoarece acest Festival  al cântecului, jocului, portului popular şi meşteşugurilor ediţia a VIII-a care se va desfăşura pe Pietnonalul Unirii în perioada 2-4 august 2013, conţine contine trei componente:Târgul meşterilor populari, Festivalul fanfarelor cu participarea fanfarelor din Hudeşti, Cordăreni, Cândeşti, Fântânele Suceava şi Palatul Copiilor Botoşani şi Festivalul coregrafic Vasile Andriescu.
Mulţumesc tuturor meşterilor veniţi de departe din zone etnografice de referinţă sau din regiuni importante ale ţării.
M-aş bucura ca membrii comunităţii să se bucure pentru că în fiecare an beneficiază de acest decupaj etnografic care priveşte identitatea noastră naţională. Acest decupaj etnografic nu poate fi comparat niciodată cu un peisaj geografic.
Dvs veţi avea posibilitatea să vă încântaţi văzul şi auzul.
Vă mulţumesc! a declarat Margareta Mihalache, referent etnograf in cadrul Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani



“Mesterii populari care si-au anuntat participarea sunt  membri ai Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova si provin din zone etnografice de prestigiu: Neamt, Suceava, Iasi, Vaslui si Botosani. Bineinteles ca la zonele amintite se vor adauga mesteri  si din alte regiuni ale tarii:Maramures, Harghita, Covasna, Prahova, Mures si Bistrita-Nasaud. Profilul targului se va constitui nu numai  pe  exemplificarea   mestesugurilor traditionale prin intermediul expozitiilor cu vanzare ,ci si prin acele  ateliere de lucru care se vor derula timp de trei zile pe Pietonalul Unirii. Amintim ca toate acestea vor da posibilitatea vizitatorilor să cunoască tehnica tesutului la stative, tehnica modelării lutului la roată sau a prelucrării lemnului cu ajutorul uneltelor. Nota aparte va fi dată de acele expozitii care depăsesc mestesugul traditional spre a se integra in arta populara”, a spus Margareta Mihalache, referent etnolog la Centrul de Creație Botoșani.la botosani News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu