duminică, 16 iunie 2013

Manastire Benedictina din Tyniec situata la 12 km de centrul orasului Cracovia- Polonia




Spectaculoasa Manastire Benedictina din Tyniec, Cracovia, a fost fondata in anul 1044 de printul Cazimir I, regele Poloniei de atunci. Acesta o folosea drept loc de refugiu si popas atunci cand venea Valea Vistului. De aceea, manastirea este situata pe un deal si are ziduri de fortificatii in jur. 
Aceasta se afla la aproximativ 12 km de Castelul Roial Wawel si sta marturie a aproape 1000 de ani de istorie furtunoasa a Poloniei.
Deoarece aceasta era greu accesibila celor care vroiau sa o cucereasca, Manastirea Benedictina a suferit semne de distrugere. 
In cel de-al XII-lea secol, insa, mongolii i-au dat foc, urmati fiind de catre suedezi in cel de-al XVII-lea secol si de rusi in cel de-al XVIII-lea secol. Totusi, calugarii benedictini au trait aici nestingheriti pentru aproape 1 mileniu. In evul mediu, acestia ofereau educatie tinerilor locuitori din Cracovia care doreau sa invete.
Manastirea Benedictina de astazi nu este, insa, cea originala. In secolul al XI-lea aici s-au construit parti gotice si apoi in secolul al 16-lea, cel al Renasterii au fost construite alte cladiri specifice acestui timp. Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, ei i-a fost dat un aspect baroc. Asadar, turistul aflat in Manastirea Benedictina poate vedea diferite stiluri arhitecturale, formand un tot unitar deosebit.

Astazi, Manastirea Benedictina are o casa de oaspeti echipata cu toate utilitatile moderne si situata intr-o cladire recent renovata. In biserica acesteia, se tin concerte din muzica clasica, in special vara, atunci cand se organizeaza recitaluri de orga. Exista, de asemeni, si o cafenea dar si un magazin de suveniruri, de unde puteti cumpara produse facute in incinta manastirii, de catre calugari. Printre acestea se numara branzeturi, miere de albine, ceaiuri, vinuri si bere.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu