joi, 30 mai 2013

DIN ISTORIA VIENEI- AUSTRIA - CROAZIERA PE DUNARE



Viena (în germană Wien, în maghiară Bécs) este capitala Austriei. Oraşul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în landul (regiunea autonomă) Viena, şi este traversată de Dunăre. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populaţia totală a Austriei, al zecelea oraş ca mărime din cadrul Uniunii Europene.

Viena este un important centru politic internaţional (datorită neutralităţii postbelice a Austriei şi situării în partea centrală a Europei), unde îşi au sediul organizaţii de primă mărime, ca:


Organizaţia Naţiunilor Unite(ONU), Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte diverse agenţii, între care: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Această agenţie îşi are sediul, alături de cel al ONU, într-unul dintre complexele aşa-numitului centru UNO-city, aproape de Dunăre. Cotat fiind drept al patrulea oraş pe plan mondial, cu o populaţie pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depăşită doar de Londra, New York şi Paris. La sfârşitul primului război mondial capitala Austriei a pierdut un sfert din populaţia sa.
La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al oraşului Viena precum şi castelul Schönbrunn, mărturii vii ale domniei familiei imperiale de Habsburg, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial


Oraşul s-a născut datorită unei tabere din armata romană, care s-a instalat aici pentru a controla provincia Pannonia, si cu această ocazie au fost construite unităţi diferite, printre care Legio X Gemina, din anul 106 până în secolul al patrulea. Zona a mai fost ocupată de popoarele germanice în timpul lui Graţian şi Teodosie I. Carol a cucerit oraşul în secolul al nouălea şi botezat cu numele Ostmark . În timpul Evului Mediu, Viena a fost un aliat important al Vaticanului şi punctul de aprovizionare cu arme şi livrări în cruciadelor (de exemplu, Richard Inima de Leu). Viena a devenit capitala din 1556 şi importanţa acesteia a fost sporită cu extinderea a văii Dunării. A devenit un nucleu în Europa prin construirea de importante creatii arhitecturale şi muzicale. După înfrângerea Austriei, în 1809 Franţa şi Austria au devenit aliaţi, prin căsătoria lui Napoleon cu Marie Louise, fiica împăratului din Austria. Mai târziu are loc înfrângerea lui Napoleon în final, şi aceasta este sărbătorită la Congresul de la Viena, care a convocat conferinţa internaţionale, în scopul de restabilire a frontierelor din Europa. Reuniunea a avut loc de la 1 octombrie 1814 la 9 iunie din 1815, care permitea Austriei să păstreze o mare parte din teritoriul său, în ciuda faptului că sa aliat cu Napoleon, şi, ulterior, Viena, prin intermediul cancelarul Metternich, a devenit punctul central al politicii pe continentul european în următorii 30 de ani. În 1938, ţara a fost invadată şi, ulterior, anexată de nazişti Germaniei. Anexarea, cunoscut sub numele de Anschluss, Datorită lui Leopold Figl şi Raab Julius a avut loc semnarea Acordului de la Moscova, şi Austria a recâştigat independenţa la 15 mai din 1955, iar Viena a devenit din nou capitala Republicii Austria. De atunci Austria a devenit cartierul general al agenţiilor internaţionale, cum ar fi OPEC, UNIDO, AIEA, IIASA, printre altele, ceea ce face Viena in capitala a treia a Naţiunilor Unite de la New York şi Geneva, astfel încât să puteţi vedea astăzi o comunitate mare internaţional, în special în 4-lea arondisment de la Viena (Wieden) provenite din corpuri lor diplomatice. Din 1995 face parte din Uniunea Europeană şi ţările Schengen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu