sâmbătă, 9 februarie 2013

Muzeul Judeţean Botoşani în colaborare cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” , au organizat o expoziţie intitulată “Poveşti cu păpuşi"

Muzeul Judeţean Botoşani în colaborare cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” , au organizat o expoziţie intitulată “Poveşti cu păpuşi" , care cuprinde  păpuşi, folosite de-a lungul timpului în spectacolele păpuşarilor botoşăneni. Prin această manifestare, copii pot intra în lumea basmelor. Amintim -,,Alba ca zăpada”, ,,Capra cu trei iezi”, lupul, bunicuța din “Scufița Roșie”,   ,,Cei trei mușchetari” , "Hansel si Gretal" sau "Dragostea celor trei portocale, sunt doar cîteva din frumoasele personaje care la orice vârstă, te introduc  în atmosfera copilăriei. În cadrul vernisajului, organizatorii au lansat și un concurs Recunoasteti personajul"Copiii au fost provocați să recunoască din ce poveste jucată pe scena teatrului fac parte trei dintre păpușile expuse. Câştigătorilor li se vor acorda diplome şi dreptul de a se fotografia cu păpuşa recunoscută.
Expozitia cuprinde păpusi din cel puţin 16 spectacole jucate pe scena Teatrului ,,Vasilache", iar cele mai vechi sunt cele din spectacolul  “Muzicanţii din Bremen” care a avut peste 1000 de reprezentaţii din anul 1986 de când a fost pusă piesa pentru prima dată in scenă



      Doamna dr. prof. Lucia Olaru Nenati a vorbit publicului  numeros format mai ales din copii, dar si din adultii care-i insoteau despre lumea păpuşilor,  expuse aici în această expoziţie şi despre rolul actorilor de-a le însufleţi. A amintit despre lumea basmelor prin care ei, micii spectatori o admiră pe zâna cea bună şi  resping pe ,, baba cea rea, personajul negativ"
Apoi, a prezentat volumul ,,Despre arta păpuşarilor români" (Ed.Sedcom Libris, Iaşi 2012)
     Despre autorul cărţii Toma Hogea, doamna Lucia Olaru Nenati a spus: 
,,Toma Hogea, profesor universitar ieşean originar din Botoşani  şi-a început cariera ca actor al Teatrului „Mihai Eminescu” şi a colaborat cu Teatrul „Vasilache”. 
    Cartea ,,Despre arta păpuşarilor români", este un demers de  constituire a unei istorii a teatrului de păpuşi din România prin intermediul unor convorbiri realizate cu personalităţi ale domeniului, drept care fiecare teatru  este prezentat prin câteva asemenea convorbiri ce conturează istoria şi personalitatea respectivului teatru.
       Capitolul alocat Teatrului de papuşi „Vasilache” din Botoşani, înfiinţat în 1953,  cuprinde convorbiri cu directorul actual al teatrului, Florin Aioniţoaei, cu  Viorica Veber, actriţă, membru fondator  şi fostă directoare a teatrului, cu Elena Preda, actriţă din generaţia fondatoare a teatrului, cu Mihaela Nistorică, actriţă, fost director adjunct şi fiică a celebrei maestre Gabriela Nistorică, cu Marius Rusu, membru al colectivului actual de actori ai teatrului". 
Un spaţiu substanţial în această carte, a fost alocat convorbirii cu dr.Lucia Olaru Nenati, scriitoare,  fost director şi secretar literar al teatrului timp de un deceniu.

Cărtile pentru copii scrise si publicate de Lucia Olaru Nenati in perioada activitătii artistice dedicate copilăriei:                   ,,Când adoarme o buburuza" si ,,Băietei Clopotei si fetite luminite", cărti de mare succes ce au cunoscut tiraje de peste 80.000 de exemplare si trei editii.



Verniajul s-a încheiat cu câteva momente al actorilor botoşăneni 
Marius Rusu,  
Florin Iftodi si Mihaela Stempel



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu