duminică, 20 ianuarie 2013

Mihai Eminescu. Dicţionarul enciclopedic, autor Mihai Cimpoi Chişnău, Republica Moldova



Joi, pe data de 17-ianuarie, la ora 17, în sala de marmură a  Teatrului ,, Mihai Eminescu”, publicul botoşănean, iubitor de cultură a avut marea plăcere de a  se întâlni cu domnia sa academicianul Mihai Cimpoi de la Chişinău,  în calitate de autor al unei importante cărţi despre Eminescu şi anume ,,Mihai Eminescu. Dicţionarul enciclopedic”, care a fost prezentat de distinsa doamnă doctor în filologie, eminescolog, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, iar moderatorul fiind domnul Traian Apetrei, directorul Teatrului ,, Mihai Eminescu”, din Botoşani. 
La acest eveniment a participat domnii:               academician prof. Nicolae Dabija, vicepresedinte al Consiliului Judetean Botosani Gheorghe Sorescu, viceprimarii Viorel Iliuţă, Cosmin Andrei, directorul  Centrului de Creaţie Botoşani Ion Ilie , istoricul teatrului prof. Stefan Cervatiuc, jurnalistul Radu Cajvaneanu, poetul Ion Cozmei de la Suceavascriitorul Mihai Gaftoneanu, mulţi oameni de cultură şi un public numeros care a dorit să-l cunoască pe autor.

Domnul academician Mihai Cimpoi, în diminiaţa acestei zile de 17-ianuarie, , la Memorialul ,, Mihai Eminescu”, din Ipoteşti, a primit titlu de Cetăţean de Onoare al comunei Mihai Eminescu, titlu care i-a fost acordat si dlui academicianului Nicolae Dabija. Inaintea acordării titlului, dr. profLucia Olaru Nenati a sustinut  câte o impresionantă laudatio despre amândoi academicienii.



Prima sinteză a eminescolologiei mondiale a fost lansat la Chişnău şi anume ,Mihai Eminescu.Dicţionarul enciclopedic ”, care a fost prezentat publicului în cadrul primului For al eminescologilor pe data de 3-4 septembrie -2012, care a întrunit exegeţi din diverse ţări. Forul a fost primul Congres mondial al Eminescologilor de la Chisinau, fiind consacrat aniversării a 70-a de la naşterea lui Mihai Cimpoi. Evenimentul a fost organizat de Academia de Ştiinţe a R. Moldova, Academia Română, cu susţinerea Ministerului Culturii din R. Moldova.



Autorul lucrării, Mihai Cimpoi, a declarat : 

,, M-am gândit la faptul că până la ora aceasta nu avem un dicţionar enciclopedic de proporţie care să prezinte personalitatea, opera, biografia lui Eminescu în dicţionarele lumii. Lucrarea conţine 1000 de pagini, în care prezint: publicistica, dramaturgia, proza, un portret sinteză, o analiză a poetului Eminescu, sub aspect tipologic dat fiind că, poetul aparține atît clasicismului cît și romantismului, barocului și simbolismului, despre receptarea națională și universală, o prezentare a tuturor eminescologilor din lume care au scris lucrări fundamentale, respectiv 108,  a personalităților care i-au marcat lui Eminescu formația intelectuală Dicționarul îl mai prezintă pe Eminescu în traduceri, filatelie, numismatică, artele plastice, în muzică, inclusiv despre cele 1400 de articole de publicistică și cele 16.000 de pagini care constituie  caietele facsimiliate și editate în număr de 38”.

,, Este o premieră în spaţiul românesc şi în lume, fiindcă dicţionare de felul acesta sunt foarte puţine în lume. amintesc că în lume există un singur dicţionar de autor: cel consacrat lui Shakespeare şi editat în SUA”
Marele cărturar Constantin Noica formula două obiective: ,,a-l cunoaşte  pe Eminescu noi înşine şi a-l face cunoscut mai bine lumii”.
Dragostea pentru Eminescu vine şi dintr-o obligație profesională pentru că, aşa cum spunea Călinescu, oricare dintre critici trebuie să ajungă să dea o lucrare fundamentală pentru Eminescu. Am mai multe studii realizate,  am vreo 10 volume despre Eminescu şi 74 de dialoguri cu eminescologi din 51 ţări şi sunt pregatit pentru acest dicţionar”

Autorul dicționarului a mai declarat cu această ocazie că Botoșaniul merită sa fie capitala europeană a culturii şi că ar trebui făcute demersuri pentru acest lucru.
,,Pentru moment, cartea va fi distribuită cel mai probabil prin intermediului Directiilor pentru Cultură, editura neavând incă posibilitatea difuzarii ei”,  a încheiat domnul academician Mihai Cimpoi.





 - Doamna  Lucia Olaru Nenati , care se află şi ea cuprinsă in acest dicţionar la capitolul Eminescologi, a declarat: 
       ,,Dictionarul, pe care il prefaţează acad. Eugen Simion, ni-l prezintă pe Eminescu de la bibliografie până la mit şi în acest interval încearcă să expună toate concepţiile, demonstraţiile, descoperirile, opiniile, lucrurile care s-au scris despre Eminescu până acum. Cartea este aşadar  o sinteză cuprinzătoare, o întreprindere ambiţioasă, o lucrare care va rămâne de referinţă in domeniu".   











La rîndul său, academicianul Nicolae Dabija, invitat la acest eveniment, a lansat ideea organizării la Botoşani a unui congres dedicat lui Eminescu, opinie îmbrăţişată de oamenii de cultură prezenţi şi l-a comparat pe autorul singurului dicționar enciclopedic dedicat unui autor român cu Meşterul Manole, încercând să arate munca titanică de ani de zile pe care asemănat-o cu construcţia unei catedrale.
Domnul director al  Centrului de Creaţie Botoşani, Ion Ilie a sugerat ca ,,autorul acestui important dicţionar să fie făcut cetăţean de onoare al municipiului Botoșani”.
.





fotografii realizate de MIRCEA PUŞCAŞU:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu