duminică, 4 noiembrie 2012

Scriitorul Dan Lungu de vorbă cu cititorii- Botoşani -2.noiembrie 2012

Teatrul ,, Mihai Eminescu", din Botoşani în dorinţa de a realiza un mediu cultural, a oferit de-a lungul timpului şi oferă în continuare cu generozitate spaţiu şi altor activităţi ale spiritului, respectiv expoziţii, concerte, lansări de carte. Printre astfel de acţiuni culturale a fost şi invitaţia adresată scriitorului Dan Lungu.
In Sala de Marmură a Teatrului,, Mihai Eminescu” , din Botosani, vineri 2-11-2012, a avut loc un eveniment cultural organizat de Primăria Botosani reprezentată prin domnii Cosmin Andrei si Viorel Iliută, viceprimari a Primăriei Botosani, au mai participat domnul Mihai Baltă, scriitori, prieteni si multi oameni de cultură din orasul Botosani,  cu ocazia lansarii a mai multor volume proză a scritorului Dan Lungu unul din cei mai cunoscuti prozatori dintre scriitorii contemporani. Au participat scriitorii Dumitru Tiganiuc si Constantin Iftime, Moderator domnul Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu

A fost prezentat volumul ,, Raiul gainilor”, (fals roman de zvonuri şi mistere editat la Editura Polironom in 2007.    Au fost citite fragmente din primele romane semnate de scriitorul şi poetul botoşănean,  „Sînt o babă comunistă” şi „Raiul găinilor”, de actorii Dana Bucătaru şi Marius Rogojinschi si apoi comentate de scriitorul Dumitru Ţiganiuc care a precizat că are un respect deosebit faţă de fostul lui elev pentru proza lui Dan Lungu, iar Constantin Iftime a declarat că acesta este „un scriitor al stilului, un meşteşugar extraordinar”

,,Volumul ,, Sunt o babă comunistă", a apărut în polonă la Editura Czarne, în traducerea Joannei Komas - Warwas. Deasemenea este în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea după un scenariu de Lucian Dan Teodorovici.Baba comunistă” este o anume Emilia (Mica) Burac. Fată de la ţară. Într-o perioadă (anii ’60-’70) în care asemenea aventuri nu sunt deloc rare, Mica evadează din universul sufocant al satului şi fuge la oraş, ajutată de mătuşa Lucreţia şi de unchiul Andrei, demni reprezentanţi ai noului val de orăşeni făcuţi sub noul regim comunist. Devenită orăşeancă, Mica face şcoala profesională, se angajează la o întreprindere de construcţii metalice, se căsătoreşte cu Ţucu (şi el un evadat din spaţiul rural), primeşte apartament de la stat, are o fată (Alice) care, în tradiţia epocii, ajunge ingineră.Vine însă revoluţia, Mica şi Ţucu ajung pensionari, viaţa devine mai grea, Alice emigrează în Canada unde se şi mărită. Ritmul istoriei se precipită, valorile se schimbă, iar Mica nu mai pricepe nimic. Ea crede, ca mulţi alţii, că era mai bine înainte, în ciuda educaţiei la distanţă la care o supune, prin telefon din Canada, Alice.  Umorul e adesea savuros prin caracterul involuntar". a prezentat scriitorul Costantin Iftime. 

Până acum romanul a fost tradus în 10 limbi. 
Versiunea franceză a cărtii a fost de două ori nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franta, 2008). In 2009, a fost cea mai tradusă carte românească a anului, apărând in sase tări. In 2010, pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda, a avut loc premiera piesei de teatru „Baba comunistă”, un monolog sustinut de actrita olandeză Theaa Rijsewijk si regizat de Henk Kleinmeijer. 
,, Raiul găinilorsemnat de scriitorul iesean, a apărut la Polirom in trei editii (2004, 2007, 2010) si a fost tradus in: Franta (Jacqueline Chambon, Actes Sud), Slovenia (Društvo Apokalipsa), Austria (Residenz, world wide rights), Italia (Manni Editori), Spania (Icaria), Bulgaria (Paradox). Romanul fost patru luni in topul vânzărilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germană a fost declarată, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania. 


         

CROCHIU UMORISTIC SPONTAN, DAN LUNGU*

Din titluri de cărţi ale autorului Dan Lungu, ”Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, 
o creaţie dedicată evenimentului cultural prilejuit de prezentarea romanelor 
Sînt o babă comunistă!” şi “Raiul găinilor”(gurile rele dar şi unii buni de gură spun pe la colţuri că ar fi fost la fel de interesant de asociat, eventual, raiul cu comunismul şi baba cu găinile!)… 
 Motto: “Defectul inerent al capitalismului este o inegală împărţire a bogăţiei, în timp ce defectul inerent al comunismului este o distribuire egală a mizeriei.” (Winston Churchill) 
Retrospectivă...
 …Când am lecturat afişul- comunism, găini şi babe- 
Pe tramvaie, în vitrine, chioşcuri, ziduri şi tarabe, 
Mi-am şoptit cu nostalgie: “Iată, se întoarce iarăşi, Raiul Epocii de Aur!” 
Vremuri splendide, tovarăşi! Grandioase şi măreţe, pline de evenimente, 
Cum frumos le consemnează maldăre de documente… 
 Vizite de lucru dese, două-trei pe săptămână, 
Cuvântări din zorii zilei până... noaptea se “îngână”!
 …Nu lipsesc nici cârcotaşii                                                                                                                               
“molii”,“şobolani” şi “carii”, Ce distrug sau maculează cu acide comentarii. 
Mulţi la număr, cu toptanul, ca nisipul din clepsidră, 
Ei susţin că ţara noastră ar fi fost, de fapt, o hidră, 
Un dragon cu două ţeste, însă foarte multe cozi… 
(El şi Ea, cu stea în frunte…printre marii voievozi!) 
Totuşi, nici cu cei de astăzi, ascultaţi-mă pe mine, 
După cum se mişcă treaba, nu ne facem de ruşine! 
...Voi lăsa pe altădată teme grave, complicate, Teorii-ingrediente mai puţin aprofundate: “Chetă publică la... flegme! Un club 8 de pus în poză. Cum se uită o femeie. Muchii, povestiri şi proză. Indivizi sub dictatură. Un cuţit ajuns la... oase! Nuntă cu băieţi de gaşcă                                   ... Toate cu subiecte grase!” 
Vă felicităm, maestre! Să vă meargă bine toate! 
Carieră cât mai lungă! La mulţi ani cu sănătate


Scriitorul Dan Lungu s-a născut pe data 15 septembrie 1969, Botoşani - Studiile: - 1995 - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Sociologie - 2001 - doctor în Sociologie - 2006 - Studii post-doctorale în Sociologie, Universitatea Sorbona, Paris, Franţa - Cărţi publicate: - 1996 - „Muchii" (versuri) - 2004 - „Raiul Găinilor" (fals roman de zvonuri şi mistere) - 2007 - „Sînt o babă comunistă" (roman) - 2009 - „Cum să uiţi o femeie" (roman) - 2011 - „În iad toate becurile sunt arse" Anul trecut statul francez i-a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contributii la imbogatirea patrimoniului (roman) - Locuieşte în: Iaşi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu