luni, 8 octombrie 2012

Expozitia “Tezaur arhivistic botosanean” vernisata la Muzeul de Istorie- 4 octombrie 2012

                                     
                            Expozitia “Tezaur arhivistic botosanean” 
                                                         vernisată la Muzeul de Istorie 

În ziua de 4 octombrie 2012, ora 13, a avut loc expoziţia ,, Tezaur arhivistic botoşănean”, organizată de Muzeul Judeţean Botoşani împreună cu Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, unde au participat domnul Dănuţ Huţu director al Direcţiei Comitetului de Cultură şi Cultelor , doamna Lucica Pârvan, director al Muzeului Judeţean Botoşani, doamna Rodica Crăcană, director al Serviciului Judeţean al Arhivelor, profesori, istorici, public interesat de acest eveniment în care se  poate vedea o serie de documente din secolul al XVI- XIX-lea, reprezentative pentru istoria locală şi naţională, privind acte de stare civilă a unor personalităţi botoşănene, manuscrise..

      La deschiderea expoziţiei domnul Sergiu Balanovici, a prezentat celor prezenţi în Sala Polivalentă a Muzeului despre istoricul exponatelor expuse. ,,Expoziţia reuneşte o serie de documente reprezentative pentru istoria locală şi cea naţională, păstrată în fondurile serviciului judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale, precum şi în colecţia Muzeului Judeţean Botoşani. Documentele sunt grupate în trei secţiuni. 
        Prima secţiune cuprinde documente domneşti din secolul al XVI-XIX-lea, redactate cu caractere chirilice pe pergament sau hârtie filigranată. Cel mai vechi document datează din 1598. fiind un hrisov, emis de domnitorul Ieremia Movilă. Mai reţin atenţia un act de veşnică vânzare încheiat în 1850 între hatmanul Anastasie Başotă, prin care acesta vinde Domnitorului Grigore Ghica, casele sale din Botoşani, precum şi un hrisov emis în anul următor de către Domnitorul Grigore Alexandru Ghica, prin care acesta ,,donează de veci”, comunităţii din Botoşani, casele cumpărate de la hatmanul Anastasie Başotă pentru a fi folosite ca sediul pentru instituţii – Cancelarie administrativ judecătoresc din oraşul Botoşani. 
      Cea de a doua secţiune cuprinde acte de stare civilă. Fiind de remarcat aici, acte de naştere ale unor titani al spiritualităţii româneşti, care au văzut lumina zilei la Botoşani : Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Octav Onicescu, Ştefan Luchian, Grigore Antipa, pentru a aminti câţva din aceştia. 
      În fine cea de a treia secţiune cuprinde manuscrise din secolul al XVIII-XIX-lea, majoritatea cu caracter religios. Amintim aici ,, Însemnările de Călătorie la Ierusalim, din anul 1728, ,, Cuvinte şi învăţături foarte folositoare la călugări”, tălmăcite din limba greacă de Ion Beldiman (1815), dar şi un manuscris scris laic, un caiet de poezii compuse în anii 1858-1859, de un poet unionist Gh. Nikitake, astăzi uitat. Caietul cuprinde între altele versuri dedicate Domnului Unirii, A. I. Cuza. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 18 octombrie 2012, în fiecare zi de marţi până duminică între orele 9-17” a declarat domnul drd. Sergiu Balanovici, organizator expoziţie.



Doamna Rodica Crăcană în discursul domniei sale, a amintit cât de veche este Arhiva Naţională de la Botoşani, precizând că este mai veche decât Arhiva Naţională a României. ,, Arhivele Naţionale Botoşani s-au înfiinţat în anul 1951. În 60 de ani de existenţă s-au adunat peste 6 km. de arhivă, ce cuprinde acte notariale, fonduri culte, colecţii, acte de naştere a unor familii, istoricul străzilor,fotografii cu diverse ocazii care s-au organizat la Botoşani. Astăzi la această expoziţie au fost aduse o fărâmă din arhivă, din cele 3000 de documente, care sunt acte, hrisoave. Alături de acestea se mai găsesc manuscrise din care 87 din Spaţiul Moldovei. Deasemenea în spaţiul Arhivelor Naţionale Botoşani, se mai găsesc registre de stare civilă-ale unor personalităţi care s-au născut la Botoşani, ce reprezintă averea publică. Înseamnă memoria colectivă sau individuală a unui popor, care poate fi studiată de cercetători”.a declarat doamna director.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu