miercuri, 22 august 2012

,,Octav Onicescu- scrisori către Luigia" Botoşani -2012

                                              Una din case unde a locuit Octav Onicescu.
                                                     Fostul Muzeu O. Onicescu

Muzeul de Istorie Botoşani în colaborare cu Serviciul Judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale şi Editura “Agata”  a organizat, luni, 20 august 2012, ora 11:00, în Sala Polivalentă a muzeului, expoziţia omagială “Octav Onicescu, 120 de ani de la naştere” şi lansarea cărţii “Octav Onicescu – scrisori către Luigia”, ediţie îngrijită de domnul prof.  Gheorghe Median, volum apărut la Editura Agata 

La această manifestare au fost prezenţi doamna Doina Federovici vicepreşedinta Consiliului Judeţean Botoşani, domnul Ovidiu Portariuc primarul Municipiului Botoşani, doamna A. Huncă inspector General Şcolar Botoşani, doamna dr. prof. Lucia Olaru Nenati, doamna Lucica Pârvan director Muzeul Judeţean Botoşani, domnul Trăian Apetrei director Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoşani, domnul prof. Dumitru Lavric , poeta prof. Maria Baciu şi mulţi profesori şi prieteni, nu în ultimul rând familia care a fost mereu alături de domnul prof. Muzeograf Ghe. Median. 


Pentru început doamna director Lucica Pârvan a  adresat un Bun venit!
 celor prezenţi, apoi a prezentat despre fostul muzeu care a fost amplasat pe strada Octav Onicescu 24.  
       ,,Muzeul a fost infiintat la 8 octombrie 1995, dedicat personalităţii  matematicianului şi filozofului Octav Onicescu.  În anul  2006, muzeul  a fost desfiintat datorită retrocedării clădirii proprietarilor. Atunci, Primăria a stabilit ca toate lucrările, obiectele expuse în acel muzeu ale familiei Onicescu  să treacă la Muzeul Judeţean Botoşani.
        In fostul muzeu au fost expuse piese de mobilier, manuscrise, scrisori si chiar decoratiuni sau poze de familie,.  în toamna anului 2007, când Muzeul Judetean Botosani a organizat o expozitie cu obiectele pe care le-a  preluat.
        În perspectivă se va amenaja o cameră specială dedicată matematicianului Octav Onicescu.
Doamna director a mai amintit de o scrisoare primită de la doamna Onicescu, care dorea să ştie cum sunt întreţinute obiectele donate de familia sa. La această corespondenţă s-a răspuns
      ,, că oricând este bine venită la Botoşani pentru a se convinge că sunt bine conservate,întreţinute, protejate la Muzeul de Istorie Judeţean Botoşani”,  a încheiat doamna Lucica Pârvan

Domnul prof. Ghe. Median s-a adresat celor prezenţi prezentând volumul  ,,Octav Onicescu Scrisori către Luigia şi despre expoziţia organizată prin care doreşte  să fie omagiată o personalitate care a trăit pe meleagurile noastre Botoşănene.
Prin preluarea obiectelor din vechea clădire de pe Str. O. Onicescu, în patrimoniu Muzeului Judeţean Botoşani, printre acestea au fost şi corespondenţa lui Onicescu către soţia sa Luigia Zorio. Domnul muzeograf Gh. Median, fiind impresionat de curăţenia sufletească a omului de ştiinţă O. Onicescu, şi-a propus să redea o latura sentimentală  necunoscută a matematicianului.
 După doi ani de cercetare, scrisorile lui Onicescu au fost  tiparite intr-un volum intitulat "Octav Onicescu-Scrisori catre Luigia" .
 ,, Cu puţin timp în urmă, aplecându-ne asupra celor aproape 200 de scrisori aflate în patrimoniu muzeului, am avut plăcuta surprindere să constatăm că cea mai mare parte a acestora erau destinate  Luigiei Zorio, prima şi singura  sa iubire, cea care avea să-i devină soţie şi alături de care a trăit şapte decenii. Luigia Zorio era fiica inginerului italian Michele Zorio, stabilit la Botoşani în anul 1900, autorul proiectului de captare a apei potabile din Siret de la Bucecea şi de aducţiune a acesteia la Botoşani".( citat din volum )

Domnul profesor Dumitru  Lavric  a ţinut un discurs academic despre  volumul dedicat matematicianului  Octav Onicescu, ediţie îngrijită cu multă acurateţe de domnul Gh Median, cât şi despre faptul că domnul prof. împlineşte 40 de ani de activitate ca muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani.
,,După ,,Nicolae Iorga şi Botoşanii – Legături epistolare” (Ed. Agata, 2008) și ,,Ileana Turuşancu – corespondenţă -” (Ed. Agata, 2009), Gheorghe Median ne surprinde cu perseverența Domniei Sale și oferă o nouă carte de patrimoniu: ,,Octav Onicescu – Scrisori către Luigia”. Cartea a apărut la Editura Agata, sub egida Muzeului Județean de Istorie Botoșani, într-un format rezonabil, pretabil la conținut, iar coperta cu un design sugerat de autor a fost înnobilată de grafica lui Marcel Alexa reprezentând casa familiei Michele Zorio".   
,,Domnul Gh Median, fiind istoric a cercetat  corespondenţa profesorului Octav Onicescu  şi a prezintat scrisorile, ca mod de comunicare și transmitere a ideilor între oameni şi oferă publicului informații valoroase despre oameni și fapte, stări și experiențe sufletești, fenomene politice, sociale și culturale din trecutul apropiat". 
Domnul prof. Dumitru Lavric a prezentat câteva date şi despre importanţa acestei omagieri.  
,,Octav Onicescu (1892- 1983) s-a născut la Botoşani şi  este una dintre personalităţile proeminente ale ştiinţei româneşti din secolul al XX-lea, numele său fiind legat în mod esenţial de matematică, ştiinţă căreia i s-a dedicat şi pe care a îmbogăţit-o cu contribuţii originale. Octav Onicescu, a urmat cursurile Liceului “Laurian” din Botosani, apoi a continuat  studiile in matematică alături de Gheorghe Titeica si Dimitrie Pompeiu. La filosofie a fost de asemenea in compania unor oameni care peste ani aveau sa devină renumiti, cum sunt P.P. Negulescu si Constantin Radulescu – Motru. 
 Despre Ţiţeica Octav Onicescu spunea:
,, Matematica apărea în expunerile lui Gheorghe Ţiţeica, simplă şi liniară, aşa cum părea să fie profesorul însuşi. Dar această simplitate ascundea o operă întreagă de sistematizare personală, după cum simplitatea înfăţişării omului lui putea să mascheze personalitatea cu numeroase resurse interioare".
A facut parte din colectivul redactional al Gazetei Matematice” si a fost unul dintre fondatorii “Institutului de statistica, actuariat si calcul” care si-a desfasurat activitatea până in anul 1947. El este creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor, căreia i-a dat o nouă axiomatizare, cu ajutorul noţiunii de funcţie eveniment sau funcţie sumă, lui aparţinându-i, de asemenea, conceptul de „lanţ cu legături complete”, cea mai importantă contribuţie românească la teoria probabilităţilor, precum şi o nouă variantă de mecanică, intrată în istoria ştiinţei sub numele de „Mecanica invariativă Onicescu”
   Opera sa ştiinţifică cuprinde un impresionant număr de studii, publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, precum şi în câteva lucrări de anvergură, dintre care amintim: „Calculul probabilităţilor”-1956, „Principiile teoriei probabilităţilor”-1969, „Numere şi sisteme aleatoare”-1962, „Principes de logique et de philosophie”-1971 şi „Mecanica invariativă şi cosmologică”-Profesor al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii Bucureşti, membru titular al Academiei Române, membru de onoare a unor reputate instituţii ştiinţifice din Europa, rector de onoare al Centrului Internaţional de Ştiinţe Mecanice din Udine-Italia, membru al Comitetului Consultativ al Centrului Superior de Logică şi Ştiinţă Comparată din Bologna, Octav Onicescu a fost mai mult decât un ilustru om de ştiinţă. A fost un reputat publicist, articolele sale, pe teme privind popularizarea cunoştinţelor ştiinţifice, găsindu-şi locul în reviste de mare prestigiu precum „Natura”, pe care a condus-o împreună cu Ion Simionescu, „Noua Revistă Română” şi „Ideea Europeană” editate de Constantin Rădulescu-Motru, Revista de pedagogie, Revista de filosofie şi în acelaşi timp, un remarcabil memorialist, calitate pusă în evidenţă de cartea sa autobiografică „Memorii”, apărută în anul 1982, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani"


Poeta prof. Maria Baciu şi-a exprimat părerea că această carte trebuie mediatizată în rândul tinerilor pentru că este educativă,,Mă simt onorată în asemenea adunare de oameni care se îngrijesc de cultura Botoşăneană. ,, Scrisori către Luigia”, un volum apărut sub îngrijirea domnului prof. Ghe. Median, pot spune că, am citit aceste scrisori cu ochii profesorului de limba română, care mi-au dat mare satisfacţie. Ceea ce m-a impresionat este profilul cultural al personalităţi matematicianului Octav Onicescu. În timpul facultăţii nu mergea numai la cursurile de matematică ci şi la cursurile de filozofie, literatură. El considera că ,,dacă nu ai cultură umanistă nu eşti complet”. M –am gândit la elevii de astăzi care ar trebui să citească aceste scrisori. Aceste scrisori sunt scrise cu mult bun simţ, respect faţă de femeia pe care o iubeşti. Autorul scrisorilor a scris cu tot sufletul. Tinerii care vor citi acest volum de scrisori ar trebui să înveţe decenţa, să rostească fraze romantice, nu cum auzim mereu pe stradă, expresii vulgare si lipsa respectului faţă de cei din jur”-a încheiat Maria Baciu.
Lucia Olaru Nenati ,, S-a întâmplat o dată, ca să ne întâlnim aici, ca urmare a repartizării noastre, veniţi din alte zone. Aici, la Botoşani, eu repatizată la Ipoteşti muzeul M. Eminescu, Gh. Median la muzeul N. Iorga. Am fost îndrăgostiţi de istoria oraşului Botoşani şi după 40 de ani, ca dovadă suntem încă aici. Volumul ,, Octav Onicescu- scrisori către Luigia", este un dar de aniversare după 40 de ani de activitate la muzeu. Nu este la prima carte. Îi dorim şi de acum încolo activitate publicistică, multă sănătate. La Mulţi Ani! 


Primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc în discursul domniei sale a vorbit despre dezvoltarea informaticii, despre contribuţia profesorului 
Octav Onicescu  la dezvoltarea ştiinţei matematicii pe care a îmbogăţit-o. ,,În calitate de primar, voi susţine orice activitate culturală la Botoşani".






Doamna
Doina Federovici a început discursul cu un citat al profesorului omagiat la 120 de ani de la naşterea sa ,, Ca şi poetul, matematicianul, are mereu grădina infinitului” şi aşa a făcut aproape un secol. Astăzi omagiem 120 de ani de la naşterea academicianului Octav Onicescu care s-a născut la Botoşani, o personalitate marcantă, cu o contribuţie importantă în toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplicate. Pentru şcoala românească a fost un deschizător de drumuri, având numeroas contribuţii în teoria probabilităţilor, statistică matematică, mecanică, geometrie diferenţială, analiză matematică şi algebră. Va rămâne în istoria ştinţei româneşti cu imaginea unui creator deosebit de fecund, formator pentru multe generaţii de oameni de ştiinţă. Aşa cum spunea distinsul profesor ,, ştiinţa nu este o sumă de cunoştinţe, ci o muncă de creaţie; Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea; nu veţi fi!” a încheiat doamna Doina Federovici.

Domnul Dorel Gaftoneanu, un mare pasionat de literatură, istorie, şah şi numismatică şi redactor al mai multor reviste, premiant a mai multor Premii Speciale pentru activitatea literară, a dedicat un ,,Catren”, sărbătoritului Median Gheorghe cu ocazia împlinirii a 40 de activitate ca muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani.
Un român ajuns departe, Onicescu. Matematici
Motto: ,,Învăţând matematica, înveţi să gândeşti" ( Grigore Moisil)
Parodie-pamflet, prozapoem satiric dedicat aniversării a 120 de ani de la naşterea academicianului Octav Onicescu.

,,Ziua " marelui profesor. Ambient de sărbătoare.
Au trecut decenii multe. Să tot fie o duzină.
Printre flash-uri de lumină.
Străzi. Colegii. Monumente.
Nume puse sub reflectoare.
(...)
..... Teorii ,, invariante". Sume. Loterii.
..... La statistici, ne pricepem! Probabilităţi.
Cu carul! Plagiatul? Noua modă. Des de tot. Umplut . Paharul.
....Axiome? Cu...,, mecanici". Sfori. Culise.Laţuri. (..)
Istoricului GHEORGHE MEDIAN, 
la 40 de    ani de activitate.

Matematici… speciale. (Joc de idei versificat)

...“Grav” catren. Umor. Esenţă. O furtună în pahar.
…Crez. Valoare. Experienţă. Un triunghi imaginar.
…Vârf  şi latură opusă… undeva la jumătate!
…Median. Traseu spre stele. Cale spre celebritate!


LA MULŢI ANI!




Actorul  Daniel Badale
Teatrul Naţional Bucureşti
din volumul ,, Octav Onicescu-scrisori către Luigia"
,, Scriu de la facultate. Deseară, dacă Morfeu nu mă va vizita prea devreme, voi răsufla puţin, în mai multe rânduri.
Am făcut drumul în compania unei domnişoare, cu care am 
vorbit literatură, filozofie, gospodărie, bucătărie, cu plăcerea celuia care fuge de ceva chinuitor. A fost cam grea plecarea.
Am intrat în viaţa universitară încărcat de lucru, ceea ce-mi dă plăcere şi-mi slujeşte acum la început. Scriu iarăşi rău, fără să vreau, deşi am început frumos. Iarăşi am găsit acasă o scrisoare de la Ferruccio. De acum încep a aştepta de la tine. Cred că se vor mai fi liniştit spiritele, căci se preocupă de noi. Ne stinge lumina servitorul şi abia puţin văd. 
Am început să doresc Botoşanii, deşi e foarte frumos, vreau să spun promite căci e verde peste tot-încolo ploaie. Spune la toţi salutări, Iolandei şi ţie, de asemenea Onicescu. ( Muzeul Judeţean Botoşani, Colecţia Istoria contemporană, manuscrisul 51)
Ultimul vorbitor a fost domnul Trăian Apetrei director Teatrul ,, Mihai Eminescu", Botoşani, care şi-a expimat bucuria faţă de această manifestare în care a fost omagiat una din personalităţile care au trăit în oraşul Botoşani. ,,După ,,Nicolae Iorga şi Botoşanii – Legături epistolare” (Ed. Agata, 2008) și ,,Ileana Turuşancu – corespondenţă -” (Ed. Agata, 2009), Gheorghe Median vine în faţa publicului cu acest volum despre Octav Onicescu. Îi doresc multă sănătate, putere de muncă pentru a veni în faţa publicului cu alte cărţi. La mulţi ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu