luni, 13 august 2012

Muzee din Barcelona



MUZEUL DE ISTORIEI







MUZEUL SALVADOR DALI




ORASUL VECHI Gravuri realizate de Picasso pe Colegiul Arhitectilor al Catalaniei
În imagine  -tabloul-
,, Pianistul"
Muzeul Picasso este adăpostit în cinci palate medievale separate de pe Carrer de Montcado, din carierul Ribera. După mai mulţi ani de restaurare 
palatele au fost alipite. Intrarea se face prin palatul gotic din secolul al-XV-lea Palau Berenguer d"Aquilar. Colecţia permanentă este la primele etaje. 













Aici se găsesc primele lucrări ale lui Picasso(n.1895-d.1973.Aceste lucrări au fost realizate în perioada 1901-1904 când artistul a petrecut în Barcelona o perioadă numită Perioada Albastră. Printre tablouri se poate vedea Bărbat cu pălărie, Plaja de la din Barceloneta, Nebunul, este un tablou prin care Picasso exprimă profunzimea suferinţei umane. Arlechinul(1917), Picasso fiind fascinat de lumea teatrului, dansatori, actori, s-a inspirat pentru portretul său după modelul dansatorului rus Leonide Massime. Lucrarea a fost donată de Picasso în 1919 şi este la muzeu chiar de la deschiderea acestuia. Punctul central reprezintă cele 58 de lucrări expuse în Sala Mare. În 1950 Picasso a început să se inspire din lucrările marilor maeştri artişti printre care Diego. Muzeul este situat chiar in inima centrului vechi al orasului Barcelona. Ideea unui astfel de muzeu i-a apartinut bunului prieten al lui Picasso, Jaime Sebartes. Picasso i-a daruit lui Sebartes o multime de tablouri, desene si schite de-a lungul vietii. Initial Sebartes a intentionat sa deschida un muzeu pe baza colectiei sale in Malaga, locul de nastere al lui Picasso. Picasso insasi a sugerat insa ca Barcelona ar fi un loc mai potrivit pentru un astfel de muzeu, avand in vedere legatura sa sentimentala stransa cu orasul.La deschidere, in 1963, colectia muzeului s-a constituit din donatia lui Sebartes, ce se compunea din 574 de lucrari. La ea s-au adaugat lucrarile pe care Picasso le-a daruit orasului Barcelona si din alte lucrari ce se aflau in posesia muzeului de arta moderna. Ulterior s-au adaugat lucrari daruite de prieteni ai artistului sau alti colectionari.Dupa moartea lui Sebartes in 1968, insusi Picasso a donat un numar important de lucrari muzeului, inclusiv 1000 de piese din perioada sa de inceput, lucrari ce fusesera pastrate de familie inca de cat acesta se stabilise in Franta dar si multe lucrari din “Perioada Albastra” a lui Picasso. In zilele noastre colectia permanenta a muzeului se compune din peste 3500 de lucrari..





Muzeul D"HISTORIA DE CATALUNYA
Se află într-un fost depozit de cărămidă din Port Vell, cunoscut şi ca Palau del Mar şi este dispus pe mai multe etaje. Parterul etajul I sunt dedicate expoziţiei temporare. Aici sunt prezentate fotografii ale primului preşedinte Josep Tarradellas. Se mai poate vedea fotografii ale lagărului de concentrare.

La etaj sunt expoziţiile principale.

Aici sunt prezentate perioade, evenimente, personaje cheie din istoria Catalonie, cum ar fi ,, revolta ţărănească,Războiul Civil, primul guvern autonom din epoca modernă. La etajul III este secţiunea dedicată ,,Revoluţia Industrială". Aici se află un cinematograf care prezintă filme propagandiste despre Franco şi familia sa.
Tot aici putem vedea ,, Barul din 1950" care comemorează apariţia Tv şi a mass-media Catalane.

Muzeul de Geologie imagine
In imagine este intrarea în Parcul Ciutadella
"
Muzeul de Geologie se află lângă Sera din Parc Ciutadella. A fost construit pentru Expoziţia Universală din 1888, fiind primul muzeu al oraşului. Printre exponate se află aici cea mai mare colecţie geologică din Spania care cuprinde 100.000 de exponate expuse:roci de granit, cuarţ, roci naturale.


Muzeul Frederic Mares imagine dreapta
Renumitul sculptor Frederic Mares, profesor(1893-1991) a fost şi un mare colecţionar. Muzeul îi poartă numele. Mares a fost interesat de figurine din perioada romană, de arta religioasă şi obiecte casnice de la sfârşitul secolului al-XIX-lea. Una din piesele de atracţie este basorelieful reprezentând pe ,, Iisus arătându-se ucenicilor săi pe mare", aceasta fiind luată de la o mănăstire Sant Pere de Rodes pe lângă Cadques. Muzeul ocupă un imens palat de lângă Catedrală iar intrarea principală este cea mai cochetă din Barcelona. Verger, grădina clădirii a fost cândva Palatul regal al Conţilor de Barcelona şi are o frumoasă fântână amplasată central care este împodobită cu portocali. Vara aici se deschid cafenele.
MUZEUL MARITIM
Şantierele navale regale sunt cele mai frumoase construcţii de acest gen din lume. Muzeul Maritim te impresionează prin exponatele sale. Aici se află o copie a unei galere din secolul al XVI_lea.
Se poate vedea aici ,, Galioanele" care împodobea prora vaselor. Acestea erau folosite în mai multe scopuri:
Se încerca intimidarea inamicului folosindu-se ca lei, războinici şi monştri marini. Altă dată avea scop religios sau decorativ.Galioanele au fost recuperate de pe vasele catalane din secolul al-XIX-lea.


La intrare în Muzeul Maritim te impresionează arcadele şi coloanele înalte ale fostului Drassanes Reials( şantierul naval regal) care este un decor elegant. Este unul din muzee cel mai mult vizitat. În galeriile gotice se află o colecţie de bărci de pescuit, iahturi, obiecte legate de navigaţie. Vizita la acest muzeu devine mai plăcută datorită unui tur audio distractiv, denumit ,, Marea Aventură pe Mare", care cuprinde de la o furtună simulată la o conversaţie între emigranţii care părăseau Barcelona pe un vapor pentru a începe o nouă viaţă în America de Sud. Exponatele sunt aşezate în ordine logică şi se poate urmări planul.
Atracţia muzeului este copia galeriei regale construită în acest şantier naval pentru Ioan d"Austria în 1568.


A fost navă amiral a escadronului Ligii Sfinte, alcătuite de Spania, Veneţia, Malta, şi Statele Papale care au

 învins flota turcă la Lepantino în 1571. Victoria Ligii Sfinte a pus capăt dominaţiei otomane în Mediterană. Copia a fost construită în 1971, pentru a comemora patru secole de la bătălie, iar dimensiunile corespund cu cele originale.. Au 60 de m lungime, lăţime 6 , 59 vâsle puse în mişcare de 236 de vâslaşi(patru de fiecare vâslă) dintre aceştia erau mulţi legaţi în lanţuri .
MUZEUL CIOCOLATEI 
Muzeul este situat în Cartierul Ribera, unde se află şi Muzeul Picasso, şi este dedicat acestui produs începând de la introducerea în Europa. Aici în acest muzeu se poate vedea sculpturi de ciocolată pentru Sarbătorile Pascale.Muzeul de ciocolata din Barcelona este primul de acest fel din Catalonia. Realizarea acestuia a fost posibila cu ajutorul producatorilor de ciocolata din oras si al furnizorilor lor. Initiativa lor se reflecta in asezarea privilegiata a muzeului insasi.
În vechiul port, peste drum de muzeul maritim se află o goletă cu trei catarge, care a fost lansată la apă în 1918, sub numele de Carmen Flores. A fost folosită ca navă comercială şi ambarcaţiune turistică. Muzeul a achiziţionat-o în urma unei licitaţii din 1997 şi a fost botezată Santa Eulalia.


FIGURINE DIN CIOCOLATĂ
Vizitatorii pot vedea o serie intreaga de exponate din ciocolata sau care ajuta la fabricarea acesteia; de la seminte ale arborelui tropical de cacao pana la statuete sau machete ale unor cladiri celebre construite din ciocolata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu