luni, 9 iulie 2012

Universitatea Jagiellona,MUZEUL CZARTORYSKI-Cracovia-Polonia

Universitatea Jagiellonă a fost înființat în 1364 .Cazimir cel Mare a obţinut după mulţi ani autorizaţia Papei de-a înfiinţa o Universitate în Cracovia, capitala regatului. Aceasta a fost a doua Universitate din Europa Centrală după Universitatea din Praga din 1348. Mai târziu a fost înfiinţată Universitatea din Viena. 1368. Iar în anul 1386 Universitatea din Heidelberg. Denumirea oficială a Universităţii a fost ,, Studium Generale" care şi-a început activitatea în anul 1367 şi cuprindea 3 Facultăţi : de Artă, Medicină, şi Drept. Primul sediu al Universităţii a fost la Castelul Wawel

Statuia lui Cazimir III

       STATUIA DIN FATA UNIVERSITATII 
NICOLAI COPERNICUS
Moartea regelui  Cazimir şi dezinteresul urmaşilor lui, a determinat ca Universitatea să numai aibă activităţi. De abia în timpul reginei Jadwiga prin eforturile M.S.R. la curtea Papală de la Avignon, iar apoi prin înscrierea averii personale prin testament, a cedat averea Universităţii. a condus ca în anul 1400, Universitatea să-şi reia activitatea. De data asta Universitatea a fost complet medievală cu 4 Facultăţi. după modelul parizian.
Studiile se începea la Facultatea de Filozofie şi după aceea se continua la altele. Cea mai importantă era Facultatea de Teologie. În a doua jumătate a secolului al XV-lea înfloreşte şcoala de matematică. Între anii 1491-1495 în Cracovia a studiat Nicolai Copernicus.



Colegium Maius










INSTRUMENTE ASTRONOMICE
Aici se pot vedea instrumente astronomice. În sălile gotice,  cu jumătate de mileniu în urmă,  pe unul din portaluri a fost încrustat dictonul latin ,, Plus ratio quam vis", -rațiunea înseamnă mai mult decăt puterea.
De activitatea acestei Universități se leagă numele cronicarului Jan Dlugosz care a scris cuvinte frumoase despre Ștefan cel Mare, denumindu-l,, bărbat demn de admirat, întru nimic inferior conducătorilor eroi.... vrednic să i se încredințeze misiunea de conducător împotriva turcilor"
Dintre cronicarii moldoveni se numără Grigore Ureche, care a avut ocazia să-i cunoască pe polonezii și a scris în Letopisețul Tării Moldovei: ,, Leșii sînt oameni războinici, oameni învățați de carte, că pentru învățătură și a cărții și a vitejii nu li îi preget nici de trudă, nici de cheltuială, ce înconjură țările de învață ca să deprinză tinerețile truda și a bătrînețe înțelepciunea de care au nevoință mai mare"
Printre exponate rare, în aceste săli găsim un glob ce se rotea cu ajutorul unui mecanism de ceasornic, realizat la 1510, pe care pentru prima dată s-a scris ,, America noviter reperta".
ATENTIE!
În anul 1573 de sub teascurile tipografiei lui Ungler a ieșit prima carte în limba polonă
,, RAIUL SUFLETESC"
In evul mediu circula un proverb care spunea: ,, Sa furi, sa jefuiesti- Cracovia s-o ocolesti"
Argumentul este securea cu care se taia urechea celor care erau prinși furand și ca simbol această secure se găsește la POSTĂVĂRIE
                                                                                    
SALONUL VERDE  Se poate vedea pianul lui Chopin  
În imagine foto Biblioteca Nicolai Copernicus, Colegium Maius

În imagine foto Biblioteca Nicolai Copernicus, Colegium Maius


In imagine foto MUZEUL CZARTORYSKI-
MUZEUL PRINŢILOR
MUZEUL CZARTORYSKI
ÎN CRACOVIA
Muzeul este unul din cel mai vechi muzee si a fost deschis în anul 1878. La începutul anului 1901, colecţia prinţesei Izabelei Czartoryski, a fost  prezentată în ,,Poulave”          ('Puławy') iar în secolul al XIX-lea, a fost transferată în Cracovia-Polonia. Muzeul a fost în proprietatea feudală a prinţilor Czartoryski. Colecţia este în îngrijirea Muzeului Naţional Cracovia. În muzeu se află creaţii ale picturii europene, din perioada secolului al XIII-lea şi al XVIII-lea. Creaţii artistice din perioada evului mediu până în secolul al XIX-lea. Se mai poate vedea grafică, artă din perioada antică şi antichităţi. Putem vedea arme, armuri si altele.
În colecţia muzeului se află cele mai importante lucrări a lui Leonardo da Vinci, Doamna cu hermina, Rembrandt  peisajul a bunului samaritian, o parte din colecţie ce a aparţinut unor nobili polonezi şi care le au donat muzeului. În timpul celui de al doilea război mondial din muzeu au dispărut multe lucrări printre care: portretzl unui tânăr de Rafael, Maica Domnului cu copilul din 1470, Sfânta cu o carte , secolul XV-lea, tripticul Madona cu copilul, secolul XIV-lea, o lucrare a lui Rafael şi alte obiecte. În total 843 de obiecte.
În acest muzeu se poate vedea o colecție de manuscrise și autografe ale lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Iorga, P.P. Panaitescu, I. Ciofu și alții care au indentificat documente prețioase privind legăturile română-polonă, relațiile dintre emigrația progresistă română și cea poloneză de la Paris, la jumătatea secolului al XIX-lea. LETOPISEŢUL ŢĂRÎI MOLDOVEI DE LA AARON- VODĂ ÎNCOACE
    
,,Letopiseţul Ţărîi Moldovei de la Aaron-vodă, ca aproape toate cronicile noastre, nu s-a păstrat în manuscrisul autograf al autorului, ci numai în copii. De cele mai multe ori letopiseţul lui Miron Costin se află inserat în diferite compilaţii de cronici ale Moldovei alcătuite în cursul veaculual XVIII-lea din porunca domnilor, boierilor sau clericilor. Faptul este foarte explicabil, deoarece ştim că aceste compilaţii serveau ca manuale de informaţie asupra trecutului nostru, şi dacă perioada anterioară celei tratate de Miron Costin a fost scrisă de doi autori moldoveni, Grigore Ureche şi Nicolaie Costin, iar epoca din istoria Moldovei de după anul 1661 a fost subiectul a numeroase cronici, pentru perioada de la 1595 la 1661 singurul izvor informativ intern a fost cronica lui Miron Costin. Deşi dificilă, clasificarea celor 49 de copii manuscrise (socotind şi cele trei traduceri) ale cronicii lui Miron Costin păstrate pînă astăzi este posibilă pe baza distingerii prototipului diferitelor compilaţii de cronici ale Moldovei.
Grupul B cuprinde următoarele manuscrise din fondul Bibliotecii Academiei R.P.R.: 103 (indicat în aparatul critic cu B — 1), 169 (indicat cu B — 2) şi Traducerea latină a cronicii lui Miron Costin (indicată cu Lat.).
Traducerea latină a cronicii lui Miron Costin a fost publicată de E. Barwinski, Chronicon terrae Moldavicae, Buc., 1912, după un manuscris care se afla la Muzeul Czartoryski din Cracovia, căruia îi lipsea începutul.

Putem vedea aici cele mai frumoase tablouri din Cracovia, Doamna cu Hermina de Leonardo da Vinci
La muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia, se afla unul din cele patru portrete feminine pictate de Leonardo da Vinci. E vorba de Doamna cu hermina, pictura cunoscută si sub numele de Portretul Ceciliei Gallerani. Fondul negru al tabloului nu este original, el a fost adăugat ulterior, la fel ca si retusul grosier al degetelor.Dar in ciuda acestor adăugiri, portretul doamnei cu hermina rămâne unul din cele mai sugestive portrete din arta universală.Geniu al Renasterii, Leonardo a stiut să ne transmite mesaje nu numai prin intermediul pensonului si culorilor, ci si prin cel al saradelor. Sau Fecioara cu fiul de Vicenzo Catena, Învățatul în laborator de Iacob van Spreeuwen, sau renumitul tablou al lui Rembrandt- Milosul Samaritanin






TEATRUL CRACOVIAN-
Juliusza Słowackiego-
În Cracovia funcționează multe teatre care dau spectacole pe zeci de scene.Teatrul cracovian a jucat un rol important în perioada dezmembrării Poloniei, pentru menținerea limbii și a culturii naționale. 




TURNUL PRIMARIEI
IMAGINI  DIN CENTRU VECHI AL ORASULUI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu