duminică, 8 iulie 2012

Pentru cei care doresc sa cunoasca orasul Cracovia- Polonia



IMAGINE A MACHETEI CARE ARATA CUM ERA CASTELUL WAWEL IN SECOLUL XV
 






Dacă dorești să cunoști orașul poți apela la acest mijloc de transport ,, trăsura, care va stăbate multe străzi
CRACOVIA ÎN 2009
CRACOVIA IN 1925
CRACOVIA VAZUTA DE LA INALTIME
Atractii Turistice - Polonia-CracoviaCentru cultural şi universitar important, posedă o veche Universitate, unde a urmat studiile şi rol Woijtyla, care a devenit arhiepiscop de Cracovia, iar ulterior Papă sub numele de Ioan Paul al II-lea.

Vechiul oraş (Stare Miasto) – centrul istoric al oraşului, cuprinde următoarele
puncte de atracţie:
Piaţa Centrală – locul unor importante evenimente istorice, astăzi remarcabilă prin atmosfera animată (terase, cafenele, restaurante, mici orchestre de jazz, muzică tradiţională).În piața centrală a orașului se află monumentul Tadeusz Kosciuszko. Acesta indică declanșarea insurecției condusă de Kosciuszko în 24 martie 1794, cand generalul a început lupta împotriva Rusiei țariste și a Prusiei care dezmembrasera Polonia, după ce mai înainte depusese jurămantul în fața poporului și citise ,, PROCLAMAȚIA RĂSCOALEI.
Biserica Sf. Maria (Koscioli Mariacki) – este construită în stil gotic în secolul al XIV-lea, lângă Piaţa Centrală, fiind renumită pentru altarul sculptat în lemn, dar şi pentru celebrul semnal de trompetă. La fiecare oră din zi și noapte în cele patru zări, se aude din Turnul bisericii Sf. Maria, un semnal de trompetă al unui gornist. Este imnul melodios, un omagiu pe care o țară întreagă îl aduce bravului soldat, care a fost răpus de tătari în timp ce dădea semnalul de apărare al orașului. La prânz,acest sunet se aude în toată Polonia prin intermediul postului naţional de radio.
IMAGINE DIN SPATELE BISERICII SF. MARIA 
IMAGINE DIN SPATELE BISERICII SF. MARIA 


Prima biserică a fost construită pe acest loc înainte de 1222, iar Bazilica gotică actuală provine din secolul al XIV-lea. Cel mai important obiect de patrimoniu se găsește ,, altarul principal", realizat în 1477-1489 de cel mai cunoscut sculptor al Evului Mediu Wita Stwosza.În afară de altar se poate admira minunate policromii realizate de Jana Matejko și vitralii proiectate de S. Wyspianskiego și J. Mehoffera



Monument alegoric ADAM Mickiewicz


Una din cele mai vechi biserici din Cracovia 


Biserica a fost menţionat pentru prima dată în 1381, în actul de donaţie din Sulisław I Nawoja de Grodziec . În 1407 biserica a fost complet distruă în timpul unui incendiu, dar a fost reconstruită în acelaşi an în stil  gotic,  stil recomandat de regele Władysław al II-lea Jagiello  regele ataşat, de asemenea, Biserica în mod oficial la Universitatea Jagiellonian , dându-i dreptul de a numi preot paroh. În 1428 corul a fost reconstruit şi extins. Printr-o cartă din 27 octombrie 1535 Sf. Ana a fost ridicat la rangul de Collegiate Church
În 1689 edificiul a fost demolat pentru că  era prea mic spaţiu pentru cult de Ioan Cantius devenit mai tărziu Sfântul Ioan Cantius, patronul spiritual al Universităţii Jagiellone, şi a fost depus în această biserică. Între anii 1689-1705 biserica a fost reconstruită după modelul Santa Andrea della Valle Roma proiectată de arhitectul olandez Polonized Tylman van Gameren, arhitect de la curtea lui Ioan III Sobieski.

BISERICA SF ANA are  cea mai bogată ornamentaţie interioară
La decorare interioară a participat   Baldassare Fontana , şi  pictori şi de Carlo fraţi şi Innocente Monti şi Karl Dankwart de Nysa.. Pictura de Sf. Ana, în altar mare este realizată de Jerzy Siemiginowski-Eleuter , pictor curtea regelui Ioan III Sobieski. Cele 18 picturi din secolul tarabe arată viaţa de Sfânta Ana sunt de Szymon Czechowicz . În transept este un altar de adorare a crucii la stânga, şi mormântul lui Ioan Cantius , patronul spiritual al universităţii, la dreapta



Sukiennice,

Sukiennice, provine de la Sukna-postav, adică locul unde se comercializează țesături. Aici în secolul XIII și mijlocul secolului al- XIV-lea, Kazimir cel Mare a construit ,, Crame", unite sub un acoperiș. După incendiu din 1555 au fost reconstruit în stil renascentist, iar în 1875-1879, au fost reparații generale.;"Sukiennice"reprezintă o combinaţie de elemente gotice, renascentiste şi baroce, cu numeroase decoraţiuni, loc de întâlnire pentru negustorii polonezi din secolul al XV-lea, care importau condimente, țesături din mătase, piele, ceara şi exportau sare din minele Wielisczka Actuala construcție în afară de crame, se găsesc cafenele și Galeria de Artă Poloneză, din secolul 19, secție a muzeului Național.,,



IN IMAGINE TURNUL SF. 
FLORIAN



CALEA REGALA INCEPEA DE LA ACEASTA INTRARE. CONTINUA PE LA POARTA Sf FLORIAN


BARBACAN Este cel mai interesant fragment din fortificațiile Cracoviei. A fost construit 1498- 1499, de frica atacurilor a turcilor. Barbacan a reprezentat apărarea intrării în oraș prin poarta Sfantului Florian cu care a fost legat prin zidurile acestuia (gatul) În Barbacan era realizat controlul celor care ieșea și intra în oraș. Deoarece straja putea să tragă (țintească) atat spre exterior și interior Barbacanul reprezenta în același timp o capcană pentru ce le era refuzat intratrea în oraș.

BISERICA DOMINICANA Sf. Treime a (dominicanilor) este biserica care a fost construită în perioada la jumătatea secolului XIII-lea și a fost terminată în secolul XV-lea. În 1850, a exploadat în întregime și refacerea construcției s-a terminat în 1872. Călugării dominicani locuiesc aici în mănăstire din 1250
În Cracovia cea mai veche biserică este Sf. Andrei, care a fost construită în perioada 1079-1098. Această biserică este singura care nu a fost atacată de tătari. În 1316, biserica a fost preluată de Călugărițele Ordinului Sf Clara, care au ridicat aici o mănăstire în spatele bisericii și care există și astăzi. A fost distrusă de multe incendii. La sfarșitul secolului XVII-lea a fost parțial refăcută în stil baroc, a fost schimbat ornamentația interioară. În ciuda incendiului s-a păstrat înfățișarea, aspectul unic sacru roman.(imagine mijloc)
TABLOUL REPREZENTAND ,, BATALIA DE LA GRUNVALD,care se găseşte la MUZEUL NATIONAL DIN WARŞOVIA
Bătălia de la Grunwald sau Bătălia de la Tannenberg a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei şi aliaţii lor pe de-o parte şi Cavalerii teutonii pe de altă parte. A fost bătălia decisivă a războiului polono-lituaniano-teutonic şi una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european.

I
INTRAREA IN CETATE SE FACEA PE PODUL DE LEMN PRIN BARBACAN

IN IMAGINE FORTIFICAȚIA BARBACAN



/>

IN IMAGINE POARTA SF. FLORIAN


Mina de sare Wieliczka





   






Tabloul reprezentând ,, BATALIA DE LA GRUNVALD, care se găseşte la Muzeul Naţional din  Warşowia. Bătălia de la Grunwald sau Bătălia de la Tannenberg a avut loc pe 15 iulie 1410 între Regatul Poloniei, Marele Ducat al Lituaniei şi aliaţii lor pe de-o parte şi Cavalerii teutonii pe de altă parte. A fost bătălia decisivă a războiului polono-lituaniano-teutonic şi una dintre cele mai mari bătălii ale evului mediu european.
Monumentul ,, Bătălia de la Grunvald"

Mina de sare Wieliczkala 13 km sud-est de Cracovia, înca în exploatare, face parte dintr-o mare zonă salină care s-a format acum 15-25 milioane de ani, când marea care acoperea acestă zonă s-a evaporat, lăsând un imens depozit de sare. Mina totalizează circa 330 km de galerii împartite pe 9 nivele, dintre care pot fi vizitate primele 3, celelalte fiind în exploatare. Primele două nivele cuprind încăperi decorate cu sculpturi în sare, lacuri subterane, toate aceste locuri rezervând<br />multe surprize vizitatorului. Coborârea până la 135 m se face pe jos, pe scări, urcarea făcându-se cu liftul. Figuri celebre s-au oprit aici (Goethe, Chopin, Împăratul Franz Joseph, Mareşalul Foch, Papa Ioan Paul al II-lea). 
mm


<


Mina de sare Wieliczka
<

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu