miercuri, 11 iulie 2012

O ZI PETRECUTA LA VATICAN





PIETALa Pietà (1499) este o sculptură capodoperă renascentistă a artistului  Michelangelo Buonarroti, şi se găseşte în Basilica Sfântul Petru, din Vatican . Aceasta este prima dintr-o serie de lucrări cu aceeaşi temă a artistului. Statuia a fost comandată pentru Cardinalul francez Jean de Billheres, . Statuia a fost făcută pentru monumentul funerar al cardinalului, şi se află în  prima capelă din dreapta. Aceasta celebră lucrare de artă prezintă trupul lui Isus care sta in  poala mamei sale Maria, după Răstignire.Originea temei, populară la acea dată este în nordul Franţei. Interpretarea lui Michelangelo din Pietà este unică. Statuia este una dintre lucrarile cele mai mari a lui Michelangelo care a reuşit să le finalizeze. 



Capela Sixtină (Cappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican şi este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 -1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găseşte în dreapta Bazilicii Sfântul Petru şi este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă şi datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.



In 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo pictarea plafonului.  Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512), artistul depune un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în şir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli. Când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi. Frescele au fost sfinţite cu ocazia sărbătorii ,,Tuturor Sfinţilor", în anul 1512. Giorgio Vasari povesteşte: "Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toţii muţi de încântare." Artistul a folosit culori vii care, după renovarea Capelei între 1981 şi 1994, şi-au recăpătat în întregime strălucirea.
Capela Sixtină: Peretele altarului cu fresca lui Michelangelo Judecata de Apoi







Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime şi 13,41 metri lăţime, corespunzând - conform tradiţiei biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălţimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereţii laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmoră. Capela are două părţi: una mai mare împreună cu altarul, rezervată ceremoniilor religioase, şi alta mai mică pentru credincioşi. În timpul solemnităţilor mai importante, pereţii laterali sunt acoperiţi cu tapiţerii executate de Rafael.


FACEREA LUMII

 
Picturile de pe pereţii laterali au fost executate de cei mai mari artişti ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli şi de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo şi Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezintă teme de istorie religioasă, selecţionate după conceptul medieval de împărţire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la naşterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creştinismului.



 IMAGINI DIN  MUZEUL VATICAN
MUZEUL VATICAN


IMAGINI DIN MUZEU VATICAN
Coroana Papală
În faţa Bazilice Sfântu  Petru
O excursie de neuitat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu