sâmbătă, 7 iulie 2012

Expoziţia ,, Aniversările Canadei", organizată la Muzeul Judeţean Botoşani.



La Muzeul Judeţean Botoşani pe data de 5 iulie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei organizată de domnul profesor Vania Atudorei de origine română, care a revenit la Botoşani după participarea domniei sale în 2008, cu ocazia ,,zilelor oraşului” , când a avut loc o manifestare care a fost denumită “Laval – oraş înfrăţit cu Botoşani – 110 ani de emigrare în Canada
La această expoziţie au participat : doamna Doina Federovici vicepreşedintă a Consiliului Judeţean, preşedinta femeilor social-democrate, domnul Cosmin Andrei viceprimar, domnul Dănuţ Huţu director al Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural Botoşani, doamna Lucica Pârvan, director Muzeul Judeţean Botoşani, doamna Cornelia Viziteu director Biblioteca Judeţeană Botoşani, oameni de cultură, poeta, Lucia Olaru Nenati, prof. Stefan Cervatiuc şi un numeros public, doritori de a afla câte ceva despre expoziţie. 




Nadia Comăneci, Lucian Bute, George Enescu
Expoziţia care  a fost intitulată ,,Aniversările Canadei", a fost vernisată cu prilejul implinirii a 145 de ani de la obtinerea independentei Canadei, a 100 de ani de la scufundarea Titanicului, dar şi a 60 de ani de la incoronarea reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

 Printre exponate se află si o copie după o fotografie unică cu cel mai mare muzician român, George Enescu, la prima sa vizită in Canada.
 De asemenea, au fost expuse fotografii cu Nadia Comaneci si Lucian Bute in timpul competitiilor sportive derulate in Canada.
În imagine foto George Enescu
În imagine foto Lucian Bute


În imagine foto Catalin Flutur primarul oraşului Botoşani
şi Gilles Vaillancourt primarul oraşului Laval, provincia Quebec
Municipiul Botoşani este singura localitate din România infrăţită cu o localitate canadiană. 
In urmă cu cinci ani, autoritătile din Botoşani si cele din Laval au semnat protocolul de infrăţire..

Pe data de 16 oct-2007, Primăria din Laval  a fost gazda unui eveniment istoric al relaţiilor româno-canadiene. Înfrăţirea a două oraşe. Protocolul privind schimburile de cooperare dintre oraşe a fost prezentat de prof. Vania Atudorei. Protocolul a fost semnat de primarii celor două oraşe. Ceremonia semnării documentelor a avut loc în prezenţa doamnei ambasador a României în Canada Elena Sava Ştefoi.

La deschderea vernisajului doamna director Lucica Pârvan a prezentat pe Vania Atudorei , care a revenit la Botoşani după 4 ani cu o expoziţie inedită dat fiind şi cele 3 evenimente pe care dorim să le marcăm şi anume  145 de ani de la înfiinţarea Canadei ca stat, dar şi 100 de ani de la scufundarea Titanicului pe coastele Canadei.
A mai menţionat faptul că ,, a invitat un reprezentant al Ambasadei Canadiene, invitaţie la care nu au putut fi prezenţi pentru faptul că s-a făcut intr-un timp scurt.


                                                              Domnul Vania Atudorei a prezentat apoi expoziţia cu date despre oraşul Laval din provincia Quebec Pentru aceasta  
a contactat Guvernul Federal Canadian care a oferit aceste exponate cu plăcere , material impresionant documentar, pentru a organiza această expoziţie la Botoşani, in scopul cunoaşterii din istoria oraşului înfrăţit Laval. 
"
În cadrul expoziţiei au fost prezentate timbre comemorative, monezi, afişe, postere, emisiuni de filatelie emise cu ocazia jubileului de Diamant, 60 de ani de la încoronarea M.S.R. regina Elisabeta a II-a
Deasemenea monede mai vechi şi noi.
Despre primele emigrări în Canada, domnul prof. Vania Atudorei a spus:
,, În anul 2008, am sărbătorit 110 ani de emigraţie românească în Canada. Primii emigranţi români în Canada au fost cei din nordul Moldovei din satul Boian şi au întemeiat localitatea BOIAN din provincea Alberta din Canada. În anul 1998, la împlinirea a 100 de ani de la emigrare locuitorii au invitat-o pe artista Sofia Vicoveanca născută la Toporăuţi, sat aflat în Bucovina, nu departe de localitatea Boian".

Doamna Doina Federovici vicepreşedinte CJ l-a prezentat pe domnul profesor Vania Atudorei ca un fiu al Botoşaniului şi cetăţean de onoare totodată al acestui municipiu. O să redau din prezentarea domniei sale: ,, Vania Atudorei se pare că nu a plecat de aici nici o dată deşi locuieşte la peste 8 mii de km distanţă de noi, şi cred că aşa cum relata anul trecut într-un interviu într-o zi va reveni aici definitiv. Având în vedere că în fiecare vară revine acasă, şi încearcă de fiecare dată ca prezenţa sa să fie marcată de un eveniment iată că astăzi avem onoarea să participăm pentru a doua oară la o frumoasă expoziţie intitulată ,, Aniversări canadiene 2012 ” Şi spun a doua oară pentru că dumneavoastră domnule profesor aţi mai organizat un eveniment de acest fel în anul 2008 cu ocazia ,, Zilelor oraşului”. Ştiu că aveţi o carieră profesională internaţională impresionantă desfăşurată în Elveţia, Franţa, Canada şi alte ţări din Africa. Mai ştiu că dumneavoastră aţi afirmat răspicat în diverse rânduri că beneficiind de şcoala românească şi de studiile liceale extraordinare de la Liceul A. T. Laurian din Botoşani aţi reuşit să fiţi un bun competitor cu colegii din alte ţări ale lumii. Aţi început o viaţă nouă şi aţi reuşit doar prin muncă, pasiune şi apărând adevărul şi adevăratele valori. Aţi fost pionier dacă pot spune aşa ducând numele oraşului nostru pe plan internaţional, deoarece a fost prima înfrăţire a Botoşaniului cu un oraş din străinătate şi dacă nu mă înşel a fost chiar prima înfrăţire a unui oraş din România cu un oraş din Canada. Felicitări domnule profesor pentru ceea ce sunteţi, pentru ceea ce faceţi şi mai ales pentru evenimentul de astăzi. Dumnezeu să vă ajute în tot ceea ce întreprindeţi, să aveţi sănătate şi vă dorim ca viaţa să vă bucure în continuare de tot ceea ce este mai frumos şi mai curat” a încheiat doamna Doina Federovici.




 Domnul Cosmin Andrei viceprimar a prezentat câteva cuvinte despre expoziţia ce are loc la Muzeul Botoşani: ,, Mă bucur că am avut ocazia să particip la această expoziţie reuşită şi ne dorim să facem o expoziţie în Canada, Dorim cât e posibil să promovăm valorile locale, tradiţiile populare din zona Botoşaniului şi oportunităţile ce deschid această colaborare” a încheiat domnul viceprimar.

 În imagine foto
Vania Atudorei şi Therese Dion mama celebrei artiste CELINE DION care locuieşte în oraşul Laval, provincia Quebec,

10-06.2006, în faţa catedralei Sf. Gheorghe din oraşul Windsor-Canada
a fost inaugurată cea de a treia statuie a lui M Eminescu în Canada.
Între România si Montreal exista o frumoasa istorie de dragoste care a început de pe vremea Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) care publica în ziarul ,,La Patrie'' din Montreal, ziar în care publica si Elena Vacarescu si în care directoarea lui, D-na Robertine Barry, cunoscuta sub numele de Françoise a publicat primul ei articol ce descria casatoria printului Ferdinand al României.
În Ianuarie 1893 aceeasi Françoise a publicat în revista D-nei Dandurand - ,,Le coin du feu'' - un frumos articol despre Regina României. Impresionat de ceea ce afla despre România cel mai mare poet al Québec-ului, Émile Nelligan (1879 - 1941 ) a scris o frumoasa poezie dedicata României. Nelligan este Eminescu al Québec-ului, iar destinele celor doi mari poeti sunt asemanatoare. Nelligan a scris 160 de poeme între 16 si 19 ani dupa care a fost internat într-o clinica de psihiatrie pâna la sfîrsitul vietii sale. La 17 ani el a scris poezia sa dedicata României, vârsta la care Eminescu a scris ,,Ce-ti doresc eu tie, dulce Românie''. Casa în care a locuit Émile Nelligan se afla la Montréal pe strada Laval, la numarul 3686, lânga viitoarea Piata a României, iar mormântul lui este la cimitirul Côte-des-Neiges.
În Octombrie 1926 Regina Maria a României a vizitat Montrealul, însotita de Printul Nicolae si de Printesa Ileana, deci în anul 2001 se vor împlini 75 de ani de la acest eveniment, an în care M.S. Regel Mihai I va împlini 80 de ani, iar o alta aniversare va fi cea de 85 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Elisabeta a României si a 60 de ani de la moartea lui Émile Nelligan.
Relaţia România-Canada-Montreal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu