duminică, 8 iulie 2012

DESPRE ORASUL CRACOVIA- POLONIA

Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari municipii din Polonia. Situat in Valea Vistulei superioare, actualmente capitală de voievodat, oraşul-port, vizitat cu încântare de peste 4 milioane de turişti este unul din putinele locuri in care inestimabilele opere de arta, adunate vreme de veacuri, nu au fost distruse in timpului război mondial.
 Numele Krakov (Cracovia) vine de la Krak, o căpetenie tribală a locului, despre care legenda spune ca, după o luptă crâncenă, a răpus , la poalele colinei pe care astăzi se înalţă cetatea Wawelun teribil dragon.
Istoria Cracoviei coboară cu peste 1000 de ani in urmă, când este atestată drept 
Reşedinţă a episcopilor.
In anul 1364 a fost înfiinţată aici prima universitate din Polonia „Universitatea Jagellona” la care s-au format personalitaţi de seamă.
Astăzi, Cracovia- considerat cel mai frumos oraş din Polonia -îşi adaugă la blazonul îndelungatei sale existente, atributul de „capitala a artei si tinereţii”. In lunile mai-iunie, in timpul anualelor Zile ale Cracoviei, are loc aici Juvenalia”, un carnaval studenţesc in care tinerimea universitara susţine examenul la ... talent si inovaţie artistica.
În mod tradiţional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural şi ştiinţific. Reprezintă totodată fosta reşedinţă a regilor polonezi şi este considerată de mulţi ca fiind inima Poloniei, având o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind ţinta a peste 7 mil. de turişti anual Pe data de 6 iulie 1929, Kracowski Ogrod Zoologiczny isi deschidea portile vizitatorilor. Locatia aleasa era cum nu se poate mai potrivita pentru binele animalelor - in mijlocul unui parc de 500 hectare, unde cresteau copaci seculari si umbrosi. Institutia a avut o evolutie fulminanta, de la 4 hectare si 111 animale din 37 specii in anul inaugurarii, la 20 de hectare si 1.500 animale din 260 specii la nivelul anului 2009.
Printre vedetele patrupede ale gradinii se numara Citta si Baby, doi simpatici elefanti asiatici, o turma de cai salbatici mongoli, hipopotamii pitici, cerbii lui David, rarele antilope addax, bongo, lechwe si tapii de balta. Alti rezidenti valorosi sunt condorii andini, leoparzii chinezesti, lupii cu coama din pampasul sud-american, tapirii, zebrele lui Chapman, vulpile feneci, gibonii si pisicile de desert, caimanii pitici, pitonii tigru si varanii de Komodo















PAPAGALI





ELEFANTI

TIGRU











PANTERA CU CEI 3 PUI





Am vizitat Gradina Zoo din Cracovia intr-o zi de sambata cand localnici

sunt liberi si se relaxeaza cu familia mergand la gradina Zoo, ori cu barca pe Vistula sau la munte adica pe muntii Tatra.
Ce m-a impresionat foarte mult este ca familia cu copii de diferite varste au venit la gradina pentru a vedea aceste animale in

captivitate
  cum arata, ce fac, ce mananca.
Da, este o adevarata ora de zoologie in natura, de promenada, de educatie. Sute de polonezii vin si petrec o zi minunata. Aceasi metoda de educatie am mai intalnit in muzeele de arheologie, geologie, de istorie. Orele se fac cu elevii aici in muzeu, sau parintii vin de mana cu copiii si le explica, le arata.
Pana la Gradina Zoo, au fost construite trei drumuri din care unul pentru pietoni iar pentru masini sunt doua sens unic. Totul este bine organizat aici pentru ca turistii sa fie incantati de priveliste, de aceste animale , care sunt si ele relaxate pentru ca primesc de trei ori mancare pe zi. Cu spatiul unele nu sunt multumite. Dar, avand in vedere progresul in cativa ani probabil ca in viitor se va mai dezvolta aci ceva.
In conluzie ceea ce am observat:
,, TOTUL PENTRU FIINTA, -Om sau animal -este respectat-.
Nu totul impotriva omului.
Da, se poate.GRADINA ZOOLOGICA











Se
Se spune adesea că măsura unei naţiuni constă de cât de bine acestea trata animalele lor, şi dacă acest lucru este adevărat, atunci Polonia trebuie să fie printre cele mai bune. . Grădinile zoologice, în general, pot provoca reacţii puternice, la copii.

Cracovia are o grădină zoologică, situată Las Wolski (Wolski Forest), în suburbiile de vest a orasului. . Este de mărimea apreciabilă, gestionată, cu decentă, cu zone deschise pentru mamifere mai mari, şi aviaries care nu sunt supra-stocate cu prietenii cu pene. . Există cafenele mici, chiar în afara care vinde la grătar carnati polonez şi chips-uri, precum şi a altor băuturi şi gustări. .

Istoria de reproducere a animalelor sălbatice sau exotice, la zona de Cracovia vine din Evul Mediu, când au fost aici menageries şi aşa-numita "Królewskie zwierzynce" - "parcuri de animale Royal". . Surse istorice spun, de exemplu, că în 1406 un cuplu leu a fost adus la Cracovia. Cu toate acestea, prima grădină zoologică din Cracovia a fost un parc mic de animale fondată în 1895, în Parcul Krakowski. . Ea a existat, totuşi, doar pentru cativa ani. . Alte încercări de înfiinţare, la grădina zoologică au adus rezultate în 1929, atunci când grădina zoologică a fost deschisă în (Las Wolski) Lasek Wolski, Din acel moment Gradina zoologica a fost extinsă si modernizată, şi au dobândit, de asemenea, multe specii exotice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu