miercuri, 11 iulie 2012

CE MAI PUTEM VIZITA ÎN ROMA-ITALIA ?


MONUMENTUL LUI VICTOR EMANUEL al II-lea al ITALIEI 
MONUMENTUL LUI VICTOR EMANUEL al II-lea al ITALIEI 
În 1870, Roma a devenit capitala Regatului Italiei. În acest timp, neoclasicismul, un stil arhitectonic influenţat de arhitectura Antichităţii, a devenit influenţa principală asupra arhitecturii oraşului. Au fost construite atunci mai multe palate mari în stil neoclasic pentru a găzdui ministere, ambasade şi alte agenţii guvernamentale. Unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale neoclasicismului în Roma este Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, sau „Altarul Patriei”,
MONUMENTUL LUI VICTOR EMANUEL al II-lea al ITALIEI

Victor Emanuel II al Italiei (italiană: Vittorio Emanuele II) (n.14 martie 1820 – 9 ianuarie 1878) a fost supranumit „Regele gentilom”.
Victor Emmanuel al II-lea. primul rege al al Italiei Unite. Monarh liberal, i-a acordat încredere lui Cavour, fără a renunţa niciodata la propria sa autoritate. Pentru supuşii săi, Victor Emmanuel al II-lea a fost il re ga/antuomo, "regele gentilom", cel care a păstrat Constitu¬ţia liberală "dăruită" Piemontului de tatăl său, Carol Albert. Proclamat În 1861 "rege al Italiei prin Îndurarea lui Dumnezeu şi a Naţiunii", el desă¬vârşeşte unitatea italiană, Încheiată În 1878. În 1911, la aniversarea a cincizeci de ani de la unire, În memoria sa a fost 
ridicat un monument .
PANTEONUL ROMA
Panteonul este un impresionant templu aflat in Roma. Ridicat pe post de templu al zeitatilor grecesti, acesta avea sa devina, in timp, biserica a crestinilor - "Biserica Sfanta Fecioara Maria si Toti Martirii". Datand din anul 125, acest templu este cea mai completa structura antica aflata in intregul oras, fiind totodata, cum e firesc, si unul dintre cele mai vizitate locuri ale capitalei.
Panteonul a fost construit intre anii 27-25 i Hr, de catre magistratul Marcus Agrippa (numele acestuia apare intr-o inscriptie exterioara a monumentului), cu scopul de a comemora victoria acestuia in lupta de la Actium, impotriva lui Antoniu si a Cleopatrei. Acest templu initial a ars din temelii in anul 80.
Panteonul a fost reconstruit in intregime in anul 125 de catre împăratul Hadrian. Acest al doilea templu a fost inchinat, de catre imparat, "fiecarui zeu cunoscut" in lumea antica, adica tuturor zeilor existenti ai vremii. Cum am amintit si mai sus, de aici isi si trage numele intreaga structura. Hadrian insusi este cel care se presupune a fi facut schita proiectului - un proiect arhitectural unic la acea vreme.

Fatada Panteonului este impodobita cu 16 coloane corintice. Inscriptia de pa capitelul misiv al acestora este "





MAGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT", care inseamna "Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, in timpul celui de-al treilea sau consulat, a construit aceasta."

Usile masive de bronz prin care se face accesul in interiorul cladirii (usi care sunt originale, la inceput fiind si placate cu aur) cantaresc in jur de 20 de tone fiecare. Peretii Panteonului au o grosime de 7.5 metri.


In secolul al XVI-lea, Michelangelo a venit in fata Panteonului pentru a-l studia in privinta datoriei la care era insarcinat. Domul Panteonului avea sa fie luat drept model pentru domul viitoarei Basilici a Sfantului Petru - al carei dom este mai mic decat cel al Panteonului cu doar 60 de centimetri.

Printre multele cladiri a caror arhitectura este tributara anticului Panteon se afla si Sala de Lectura a British Muzeum, Rotonda lui Thomas Jefferson din cadrul Universitatii din Virginia, Low Library din Universitatea Columbia si Libraria Statala din Victoria, aflata in Melbourn, Australia. Datorita, in primul rand, Panteonului, "Centrul istoric al Romei" va fi trecut in lista Patrimoniului Mondial in anul 1980.


 
FANTANA TREVI Stralucitoare pe timp de zi si romantica dupa lasarea intunericului, fantana Trevi este cea mai frumoasa fantana din Roma si una dintre cele mai renumite din lume. Construita intre 1732 si 1751, reprezinta un prestigios proiect in care au fost implicate nume ca Nicola Salvi, Gian Lorenzo Bernini sau Giovanni Pannini.
Rocile, sculpturile minunate si valurile de apa ce tasnesc aduse din Agrioppa printr-un apeduct construit in secolul 19 inainte de Hristos, formeaza un cadru perfect ce pune in valoare statuia lui Neptun.
Fantana Trevi este un monument reprezentativ pentru Roma. De asemenea este locul unde intalnesti mii de turisti ce spera sa li se indeplineasca dorintele. Legenda spune ca daca stai cu spatele la fantana si arunci cu mana dreapta o moneda peste umarul stang vei mai veni in Roma cat de curand. Daca arunci doua monede se spune ca te asteapta o noua poveste romantica de dragoste. Daca arunci trei monede te casatoresti sau .. divortezi, asta daca chiar iti doresti !
In sezonul nuntilor in fata fantanii Trevi vin miri si mirese care fac poze si isi pun o dorinta respectand traditia de a arunca o moneda peste umarul stang.
Un alt element de atractie este Palatul Poli situat in spatele fantanii. La o privire atenta veti observa ca ferestrele de la penultimul etaj, chiar daca par a fi reale, sunt pictate.

Castel Sant'Angelo

Mausoleul lui Hadrian, de obicei, cunoscut sub numele de Castel Sant'Angelo, este o clădire de formă cilindrică din Roma . Aceasta a fost comandată de împăratul roman Hadrian ca un mausoleu pentru sine şi familia sa. Cladirea a fost ulterior folosite de către papi ca un castel cetate şi, şi este acum un muzeu.
mormântul lui Hadrian
Mormântul împăratului roman Hadrian, de asemenea, numit lui Hadrian mol, a fost ridicată pe malul drept al Tibrului , între 135 AD şi 139 AD. Iniţial mausoleu a fost decorat un cilindru, cu un top grădină şi de aur cvadriga . Cenuşa lui Hadrian a fost depusă aici la un an după moartea sa, în Baie în 138 d.Hr., împreună cu cele ale Sabina soţia sa, şi a primul fiu, Lucius Aelius , care a murit de asemenea în 138 AD. Tot aici a fost depus Caracalla din 217 AD. Urnele care conţin aceste cenuse au fost, probabil, plasate în ceea ce este acum cunoscut sub numele de sala ,,Trezoreria". Hadrian a construit, de asemenea, Pons Aelius. -


Distrugerea
O mare parte a conţinutului mormânt şi decorare s-au pierdut, în timpul lui Flavius Augustus Honoriu, în 401 si includerea în Walls Aurelian . Urne şi cenuşă au fost împrăştiate de către vizigoti jefuitori în Alaric , decorative din bronz şi statuile originale piatră au fost aruncate de gotii când au asediat Roma în 537, după cele povestite de Procopius . O supravieţuire neobişnuite, este piatra de hotar şi a urnei funerare (cel mai probabil că de Hadrian), care a făcut drumul său spre Peter's Basilica Saint si a fost reciclată într-un masiv Renasterii Baptisteriu . Despre spolia din mormânt care au fost utilizate în perioada post-romană în secolul 16 - Giorgio Vasari scrie:
... ,,Pentru a construi biserici pentru utilizarea de creştini, nu numai au fost temple cele mai onorate de idoli [adică păgân roman zei] distruse, dar în scopul de a înnobila şi decora Sf. Petru, cu ornamente, au luat coloane de piatra de la mormântul lui Hadrian, acum castelul Sant'Angelo, precum şi alte multe lucruri pe care le vedem acum în ruine. Legenda susţine că Arhanghelul Mihail a apărut deasupra mausoleului, astereală sabia ca un semn al sfârşitului de ciuma din 590, astfel de creditare castelul prezent numele acesteia".
Papii care au transformat structura într-un castel, din secolul 14;

Papa Nicolae al III a adăugat la castelul Sf. Bazilica Petru un coridor fortificat acoperit numit Passetto di Borgo . Cetatea a fost refugiu Papei Clement al VII din asediul de Charles V '.
Leo X a construit o capelă, cu o lucrarea,, Madonna" , de Raffaello da Montelupo . În 1536 Montelupo a creat, de asemenea, o statuie de marmură de Sfântul Mihail. Mai târziu Paul al III-lea, a construit un apartament bogat, pentru a se asigura că, în orice asediu viitor.
Statuia lui Montelupo a fost înlocuită de o statuie de bronz, executat de sculptorul flamand Peter Anton von Verschaffelt , în 1753. Verschaffelt este încă în vigoare, deşi Montelupo poate fi văzut într-o şedinţă publică în interiorul Castelului.
Statul papal, a folosit Sant'Angelo ca o închisoare. Giordano Bruno , de exemplu, a fost închis acolo timp de şase ani. Execuţiile au fost făcute într-un interior mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu