joi, 28 iunie 2012

Reputaţi istorici români Andrei Pippidi şi Alexandru Zub la Botoşani cu ocazia ZILELOR ,,NICOLAE IORGA"- Botoşani 18-19 iunie 2012






Andrei Pippidi, nepotul ilustrului istoric de origine botosăneană Nicolae Iorga, a sosit la Botosani pentru a participa la manifestările dedicate a 141 de ani de la nasterea celui care a scris prima istorie completă a românilor. 

Andrei Poppidi s-a născut în Bucureşti la data de 12 martie 1948, şi este un reputat istoric român, profesor doctor, membru în Consiliul ştiinţific al Facultăţii de Istorie şi în Senatul Universităţii din Bucureşti, cadru ştiinţific asociat la Institutul de Studii Sud-Est Europene Bucureşti, la  l’Ecole des   Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris, la Universitatea din Amsterdam, la Universitatea din Oxford
membru fondator al Societății Academice din România. Specializat în istoria Sud-Estului european în sec. XV-XIX, istoria românilor în Evul Mediu, istoria culturală și politică a României, istoria relațiilor între Sud-Est și Occident

Andrei Pippidi este legat de Botosani prin contributia si implicarea in activitatea Casei Memoriale Nicolae Iorga,  pe care a cunoscut-o prima data în 1965 la vârsta de 17 ani. In acea perioadă a insotit-o pe mama sa, Liliana Iorga Pippidi, fiica marelui istoric,  invitată de autoritătile locale pentru restaurarea cladirii din strada Liceului (casa copilăriei) si restaurarea si transformarea ei in Casa Memoriala Nicolae Iorga.  
În anul 1980, revine la Botoşani, de data aceasta in calitate de cercetator stiintific, pentru a participa la manifestările comemorative a implinirii a 40 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga.
Dupa 1985, anul disparitiei mamei sale, Andrei Pippidi a preluat si continuat seria donatiilor de mare valoare făcute Casei Memoriale ,, Nicolae Iorga" din Botoşani.

La Botoşani a sosit şi domnul academician Alexandru Zub.
  
Alexandru Zub s-a născut pe 12 octombrie 1934, in localitatea Vârfu Câmpului, judetul Botosani. 
Este unul dintre cei mai mari istorici români, membru corespondent al Academiei Romane din 10 septembrie 1991 si membru titular din 2004. Deoarece a organizat in 1957 o manifestare studentească, considerată ilegală de către autorităti, cu ocazia implinirii a 500 de ani de la inscăunarea lui Stefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani inchisoare politică (din care a executat sase). 
Dupa absolvirea Scolii Normale (Pedagogice) din Sendriceni - Dorohoi, a urmat cursurile Facultatii de Istorie din Iasi. 
In 1973 a devenit doctor in stiinte istorice. 
Din 1957 a lucrat in cercetare, initial in colectivul de istorie medievală, apoi in cel de istorie modernă la Institutul de Istorie si Arheologie A. D. Xenopol din Iasi; din 1990 este director al Institutului de Istorie A. D. Xenopol din Iasi. 
Membru al Asociatiei Istoricilor Europeni, al Asociatiei Istoricilor Americani, al Societatii Internationale pentru studiul Timpului, al Comisiei Internationale de Istoriografie; cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, conferit de guvernul francez. Din 2006, este seful sectiei istorice a Academiei Romane, succedându-i lui Dan Berindei.
In 2005, Alexandru Zub a primit Titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani.
Profesorul universitar dr. Andrei Pippidi va deveni cetăţean de onoare a municipiului Botoşani. Propunerea a fost făcută de Asociaţia Culturală “Nicolae Iorga” din Botoşani, profesorul Pippidi fiind câştigătorul Premiului Naţional Nicolae Iorga din acest an, cu lucrarea “Nicolae Iorga, Istoria Românilor în chipuri şi icoane”, ediţia a doua.

.

Cu ocazia ,, Zilelor N. Iorga", la Casa Memorială Nicolae Iorga, a fost adusă o icoană care face parte din patrimoniul locaşului de cult al  Parohiei ,,Sf. Ioan Botezătorul" din Botoşani,  fiind inclusă pe lista de patrimoniu. A fost donaţia soţilor Neculai şi Zoe Iorga (1869), părinţii istoricului  Nicolae Iorga. Ferecătura din Argint este înscripţionată faţă-verso. ,, Această Icoană este îmbrăcată cu argint de mine spre aducere aminte, a minunii ce au făcut cu mine, la Boala grea ce am suferit la anul 1868."  Neculai Iorga    (înscripţie pe verso)
Din cartea de onoare pe data de 18-05-2012, citim:
 ,, O lecţie de istorie impresionantă într-o locaţie cu parfumul vechiului patrimoniu românesc" 
( prof. E Picioarca şi elevii participanţi) 
19-06- 2012
,, Am rămas costernat şi plăcut surprins de faptul că există aici o preocupare de a pune în valoare o înaltă personalitate a Marelui Nicolae Iorga. Doresc ca Nicolae Iorga să aibe locul priveligiat ca şi Eminescu, Enescu şi Luchian"


,,Să ştii unde eşti, să descoperi ce trebuie acolo, să încerci tot ce poţi încerca în vederea acelei nevoi, sunt cele trei rădăcini ale înţelepciunii".  ( Nicolae Iorga, cugetări)

,, Solidaritatea morală e aceasta. Ea înseamnă întâi recunoaşterea necesităţii unor scopuri cărora oricine trebuie să li închine credinţa şi munca sa, gata să înfrunte orice primejdii şi să primească asupra-şi orice suferinţă (..) Această solidaritate are însă nevoie să fie condusă, iar conducătorii să nu trebuiască a fi căutaţi orbeşte în momentul ameninţărilor, precum, iarăşi legătura, schimbătoare, cu dânşii să nu fie al unui calcul material. Ierahia de funcţii să corespundă pe cât se poate cu ierahia naturală a valorilor şi meritelor, ca să nu ajungă a fi călăuza mai nesigură decât aceia care se cer călăuziţi". (Nicolae Iorga, Solidaritatea naţională, art. în ,, Neamul Românesc", 25 ianuarie 1935

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu