luni, 18 iunie 2012

Laureaţii PREMIILOR EMINESCU-pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari. TEIUL DE AUR ŞI TEIUL DE ARGINT ale Editurii GEEA Botoşani, ediţia a XI-a, 16 iunie 2012

Galeria de Arte Geea, din Centrul Istoric, a găzduit cea de a XI-a ediţie a Premiilor Eminescu "TEIUL DE AUR” şi "TEIUL DE ARGINT" ale Editurii Geea din Botoşani.Iniţiatoarea Premiilor Eminescu, Elena Condrei La deschiderea oficială doamna ELENA CONDREI a declarat:. "Anul acesta desfăşurăm această manifestare gândindu-mă la ceea ce spunea Constantin Noica despre Mihai Eminescu. Ce dar ne-a adus Mihai Eminescu. Ne-a adus un dar nepreţuit pentru că Eminescu a fost omul care înaintea nefiinţei a venit cu mâna plină şi a format o inimă, o inimă care bate pentru naţiunea română, o inimă care bate pentru noi toţi şi inima noastră bate în acest moment pentru Eminescu" Această manifestare a pornit la Botoşani cu 11 ani în urmă a crescut în timp, în spaţiu şi în spiritualitate.


DRAGOŞ PĂTRAŞCU-preşedinte de onoare, conf. dr. la Academia de Arte, George Enescu, Iaşi.

Juriul concursului naţional alcătuit din : 
DRAGOŞ PĂTRAŞCU-preşedinte de onoare, conf. Dr. La Academia de Arte, George Enescu, Iaşi. 
AUGUSTIN EDEN preşedinte al juriului, poet, artista plastic, editor-fondator al revistei de cultură şi sinteză Absolut Cultural. 
CONSTANTIN TOFAN, artist plastic, preşedinte al Filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România. VASILIAN DOBOŞ, poet, artist plastic, director al Editurii Opera Magna. 
GRIGORE ILISEI, scriitor, realizator de emisiuni şi film Tv.TVR Iaşi. 
MIHAI CORNACI, secretar al Societăţii Numismatice Române, secţia Botoşani.
 ELENA CONDREI, editor, director al Editurii GEEA, Botoşani, fondator al PREMIILOR EMINESCU-pentru literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari TEIUL DE AUR şi TEIUL DE ARGINT.

La SECŢIUNEA LITERATURĂ, s-a acordat Premiul şi  diplomă în rang de excelenţă şi medalia Eminescu  poetului, artistului plastic VASILIAN DOBOŞ IAŞI.

VASILIAN DOBOŞ, este licenţiat în Arte grafice în cadrul Academiei de Arte ,, George Enescu” Iaşi. Este profesor muzeograf la Muzeul Literaturii Române Iaşi din 1997 şi Redactor şef al Editurii ,, Junimii” Iaşi din 2001.
Poet,  autor al mai multor volume editate la Editura ,, Opera Magna”-, ,, Timpul”- „ Iaşi” - ,, Junimea”.
Din 1997, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A colaborat la revistele literare : ,, Cronica”- ,, Luceafărul”- ,, Convorbiri Literare”- ,, Dacia Literară” şi altele.

 În 1998, a primit Premiul ,, Artis”- pentru grafică, iar în 1999, a primit Marele Premiu ,, Lascăr Viorel” la Bienala Internaţională de Artă, Piatra Neamţ. În perioada 1980-2009 a organizat  expoziţii personale la Bârlad, Timişoara, Iaşi, Tecuci, Casa Pogor Iaşi.
A colaborat la albumele ,, 2000 de ani în creştinism”- ,, Eminescu o monografie în imagini”- ,, Prin Iaşi de odinioară”-
În anul 2008 primeşte titlu de Doctor în filologie, cu tema ,, Imaginarul apocaliptic”.


Cu ,,TEIUL de ARGINT" a fost premiată SILVIA GOTEANSCHI
(Chişnău, Republica Moldova)
SILVIA GOTEANSCHI, este licenţiată în ştiinţe juridice, Facultatea de Drept ,, A.I. Cuza", Iaşi.
A primit Premiul I în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie ,, Grigore Vieru", ediţia a II-a, 2010, Chişnău.
Marele premiu în cadrul concursului naţional de poezie ,, 
Cezar Ivănescu", ediţia I-a, 2011, Bârlad.
- Totem de vise, ed. Junimea, 2011 ( antologie : Silvia Goteanschi, Radu Vasile Chialda, Alexandru Văsieş)
A participat la Concursul Naţional de Poezie ,, Porni Luceafărul", Botoşani, 2011.
A primit Premiul Editurii Alfa din Iaşi şi Premiul revistei Cronica veche
În anul 2011, a primit Premiul Ministerului Culturii pentru volumul de debut ,, Minunea va veni mai târziu", în cadrul S.I.C., Chişnău.
-Premiul Municipal pentru Tineret în domeniul literaturii, Chişnău.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

La decernarea premiilor ,, TEIUL de AUR " si ,, TEIUL de ARGINT", a fost prezentă doamna scriitoare, poetă ADELA POPESCU. Bucureşti.


DESPRE ADELA POPESCU
,,Adela  Popescu, în contrast, chiar în contradictoriu cu atitudinea aproape generală a poeziei europene de astăzi, cultivă o poezie care tinde către esențe și le atinge.... "
(Al. Philipide)
,,Eu te asociez, în sfera trăirilor mele autentice, cu acea inefabilă, prin delicatețea ei, Adela a lui Ibrăileanu....O poezie de o încărcătură vibrație ca într-un brandeburg de Bach. Emoționant. Te îmbrățișez, precum Bach îmbrățișa marile sensuri ale lumii " (George Pașcu)
,,Adela Popescu este autoarea unei singure cărți, inconfundabile, care a avut odată 15 poeme, apoi 25, pe urmă 53, acum 72. Probabil că aunci cand se vor aduna 100, cineva o va traduce în chineză sau în arabă. Vor rămane, oricum 100 de poezii frumoase precum această închinare care s-ar cuveni rostită în toate limbile pămantului." (Andrei Nistorescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu