marți, 5 iunie 2012

DESPRE SATUL TRADITIONAL- Muzeul judeţean de Istorie Botosani

În Sala  Polivalentă a Muzeului Județean de Istorie Botoșani, duminică 4 iunie 2012, a avut loc o acţiune, dedicată satului tradiţional românesc, organizată de prof. Doctor Angela Paveliuc Olariu. Au fost prezenți: prof. univ. Elena Murariu, soția regretatului prof. Doctor în istorie Ioan Murariu, Doctor în științe umaniste Lucia Olaru Nenati, prof. Dana Pietraru, Gheorghe Median – director adjunct la Muzeul Județean de Istorie, poeta Maria Moisoiu, Traian Apetrei – directorul Teatrului Mihai Eminescu, numeroase personalități de cultură și intelectuali, reprezentanți ai comunității din Cristinești, prieteni şi rude apropriate ai familiilor Angelei Paveliuc Olariu și a celui ce a fost Ioan Mura. La deschiderea evenimentului muzeograful Gheorghe Median, a făcut o introducere a celor trei cărți – ,,O viață”, autor Angela Paveliuc Olariu, ,,Monografia comunei Cristinești din județul Botoșani”, autori prof. Ioan Murariu, Doctor în istorie și prof. Angela Paveliuc Olariu, Doctor în etnografie și ,,Simbolistica pragului în credințele și obiceiurile românilor”, semnată de Angela Paveliuc Olariu. Doamna prof. Dana Petrariu, a apreciat activitatea autoarei amintind despre cele trei volume editate.

Doamna Angela Paveliuc Olariu, a avut un discurs academic şi de mulţumire pentru ce-i prezenţi în sală. A prezentat fiecare volum în parte iar la volumul ,, Monografia comunei Cristineşti”, a specificat precum că, monografia conţine două părţi : una din punct de vedere istoric scrisă de regretatul prof. universitar Ioan Murariu şi a doua parte este ,, Comuna Cristineşti, Studiu Etnografica". Satul Tradiţional este prezentat în opt capitole, acestea referindu-se la 1. Arhitectura tradiţională, 2. Interiorul ţărănesc, 3. Mobilierul ţărănesc, 4. Textile de interioare,4. Portul popular, 5. Ceramica populară, 6. Morile de vânt 7. Viaţa spirituală a Criştineştenilor.

Cartea a fost editată de Editura VICOVIA prin implicarea Primăriei, primar Marinel Stredie, care a sponsorizat acest volum ca să fie cunoscută istoria comunei.
.În partea de introducere a ,,Monografiei", citim despre primele însemnări ale autorului profesorul Ioan  Murariu:
,, ca cetăţean român născut în ziua de 20 ianuarie 1937, în satul Dămileni, comuna Cristineşti, judeţul Dorohoi (azi Botoşani) mi-am pus şi eu încă din tinereţe o serie de întrebări, pe care nu o dată şi le-a pus orice consătean de-al meu. Cât de vechi sunt satele comunei Cristineşti? Când s-au stabilit aici pentru prima oară oameni şi care era modul lor de viaţă?
Care a fost istoria acestor aşezări de-a lungul veacurilor? Aşa  a început studiul amănunţit al comunei timp de 35 de ani.
In imagine foto doamna prof.
universitar Elena Murariu
La final doamna prof. univ. Elena Murariu, în cuvântul comemorativ al Domniei sale a invocat   legătura regretatului soț cu comunitatea sătească din Cristineşti şi pentru această prezentare a depus o muncă de peste 35 ani de cercetare.
Programul s-a încheiat prin susținerea unui recital folcloric și autentic de către cunoscuta artista și om de radio – Elena Mândrescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu