miercuri, 24 septembrie 2014

Interviu cu doamna dr, Gina Puflea -despre Nasterea sub apă- la Maternitatea Botoşani




 Prin Reabilitarea Maternităti din Botoşani, a Sectiilor de  Obstetrică şi Neonotologie din cadrul Spitalului Judeţean ,, Mavromati", Botoşani prin proiectul din  2013, a Ministerului Sănătăţii, a condus ca medicii din Botoşani, să aplice  o nouă metodă de naştere sub apă, care se practică în mai multe spitale din ţară. Prin aceasta practică se incearcă reducerea suferintei prin care trece femeia in momentul naşterii si să faciliteze trecerea bebeluşului din mediul lichid unde s-a dezvoltat in mediul aerian. 
Pentru a afla mai multe avantaje şi dezavantajele naşterii sub apă am apelat la doamna dr. Gina Puflea, medic coordonator şi şef Secţie Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani, să ne ofere informaţii de specialitate pentru blogul de cultură botoşăneană şi femei celebre http//1-cultural.blogspot.com pentru care îi mulţumesc mult pentru amabilitatea domniei sale mai ales că am solicitat într-un moment sensibil când a suferit un traumatism fizic si a trebuit sa-şi pună mână în gips.
 Doamna dr. Gina  Puflea:
,,Incepând cu anul 2014, Maternitatea din Botoşani, Secţia Obstetrică Ginecologie a debutat cu două naşteri sub apă, o metodă modernă de aducere pe lume a copiilor. Până acum două femei au solicitat naşterea sub apă, şi  au născut din motivul că si-au dorit să reducă astfel durata de travaliu. Copiii au fost   adusi pe lume in acorduri de muzică clasică.
Specialiştii spun că naşterea sub apă este o forma "blândă" de a da naştere unei fiinţe umane.  
Avantaje sunt si pentru mamă, si pentru copil. Travaliul scade la jumătate; apa ajută la inmuierea colului uterin in distociile de col (col "dur" care nu se dilată), protejează mai bine vaginul si perineul, existând risc mai mic de leziuni, asigură contractii uterine mai eficiente si o circulatie sanguină mai buna (o oxigenare mai bună a muschilor uterini inseamnă mai puţină durere pentru mamă si mai mult oxigen pentru copil). Tot in apă scade tensiunea arterială, se uşurează respiraţia suferindelor de astm etc. In cazul copilului, nu mai există şocul major la naştere, micutul făcându-şi ieşirea intr-un mediu similar celui din uterul matern. Bebeluşul nu se ineacă, cum se tem multe mamici, el continuând să respire sub apă prin cordonul ombilical, până când faţa ii vine in contact cu aerul de la suprafată.                                                                                      
H:V- Doamna dr vă rog să ne spuneţi  pentru mămicile care doresc să se informeze ce fel de metodă vor alege cea clasică sau modernă şi cum are loc:
DR. Gina Puflea:                                                                                                     
,,Naşterea se desfăşoară într-o incăpere de 12 metri pătraţi, asemănătoare cu o cadă special concepută  pentru aşa ceva,  este mai mare decât una normală şi stă pe un piedestal. Mămicile intră pe jumătate in apă, fiind apoi conectate la aparatele de supraveghere. Pentru a le insufla curaj, medicul, cu ajutorul stetoscopului, le dă posibilitatea să audă bătăile inimilor micuţilor pe care ii poartă in pântece. Astfel, legătura dintre mamă şi făt devine şi mai puternică, lucru care, recunosc toate mamele, contribuie la ameliorarea durerilor. In cazul in care medicul constată că ritmul bătăilor inimii micuţului scade sub 100 de bătăi pe minut, el hotărăşte scoaterea mamei din apă, naşterea urmând să decurgă pe uscat: incetinirea pulsului este un semn de suferinta a fătului.
--dacă sarcina este normală, atunci copilul nu este pus in pericol prin naşterea in apă. Copiii nu aspiră apă după naştere. Ei au nevoie de un suflu uşor de aer in faţă, ca să-şi activeze reflexul de respiraţie. Bebeluşii nu sunt lăsaţi sub apă. Ei sunt imediat asezaţi la pieptul mamei, care stă deasupra nivelului apei.
-Dureri uşoare, travaliu scurt si un copil sănătos sunt cele mai importante dorinte ale unei viitoare mămici , inainte de a naşte. Acestea sunt si motivele pentru care din ce in ce mai multe femei se gândesc să aleagă ca metodă de a-si aduce pe lume copilul: naşterea sub apă .
H:V Cum se deruleaza o nastere sub apa
Dr. Puflea:
,,Pregătirea este indispensabilă pentru ca naşterea sub apă să se realizeze in conditii normale. Ea debutează in luna a cincea de sarcină, când gravida invaţă să respire corect, să se incordeze si implicit să se relaxeze. Este vorba de o relaxare fizică si psihică care va face ca procesul naşterii să decurgă perfect.
Cufundată in apă, femeia insarcinată nu mai se simte jenată de felul in care arată. Ea execută mult mai lejer exercitiile fizice prenatale. In momentul in care contractiile se intensifică şi devin din ce in ce mai dureroase, viitoarea mamă, după ce face un duş, este instalată intr-o cadă cu apa caldă trecută prin sterilizare, la o temperatură de aproximativ 37 °C (temperatura corpului). Sub indrumarea unui medic care o invaţă cum să se pregătească practic pentru naştere, gravida este mult mai relaxată. Dilatarea colului se face mult mai uşor, muşchii si articulatiile se destind, venirea micutului pe lume facându-se in conditii optime.  La naşterea sub ap
ă, medicul trebuie să asiste pacienta timp cât
durează travaliul care poate dura şi 4-5 ore. Toate manevrele  au loc numai în apă. Expulsia fătului se face cu multă grijă ca pielea sa să nu i-a contact cu aerul deci totul este numai în apă.  Medicul îmbrăcat în halat steril şi cu  mănuşi manevrează fătul să fie numai în apă. Tăierea cordonului ombilical se face numai în apă.           
H:V Care sunt avantajele nasterii sub 
 Dr Puflea:                                                                                                                                                   ,,Mai intâi de toate se ştie ca apa creează o stare de bine, deoarece relaxează. Pentru ca are efect antispasmotic, durerile sunt atenuate, muschii se destind, iar colul uterin se dilata mult mai usor. Capacitatea respiratorie a mamei creste, ceea ce ii asigura o stare de bine suplimentara bebelusului care urmeaza sa fie adus pe lume. Datorita combinarii beneficiilor oferite de apa cu exercitiile specifice, nasterea are loc mult mai usor.Presiunea hidrostatica ajuta ca fluxul de sange sa circule mai usor si implicit tensiunea arteriala se stabilizează. In apă, in ciuda efortului fizic al mamei, temperatura corpului rămâne moderată ceea ce permite forţarea fără niciun risc. Mama si copilul sunt monitorizaţi periodic pentru a vedea dacă ritmul cardiac este normal. In cazul in care pulsul fătului scade considerabil, gravida este scoasa din apa si este pregatită pentru alta metodă de naştere.Medicatia pentru ameliorarea durerilor este mult mai redusă faţă de o naştere clasică, pentru că acestea sunt scăzute in intensitate. Datorita apei, riscul rupturilor vaginale scade, la fel ca si necesitatea unei epiziotomii (secţionarea mucoasei vaginale si a muşchilor superficiali ai perineului cu scopul de a mări orificiul vulvei si a uşura expulzia fătului), deoarece tesuturile perineului devin mai elastice 
Venirea pe lume a fătului nu este atât de brutală, deoarece micutul plonjează intr-un mediu acvatic asemănător cu acela din care vine, adică din uterul mamei. De aceea, gravidele nu au de ce să se teamă că bebeluşul s-ar putea ineca.                      
După ce au născut femeile pot mânca fără probleme. La cererea mamei, se poate pune si muzică, pentru o relaxare sporită.
Pentru ca prin aceasta metodă femeia nu trece printr-o traumă, nu se poate vorbi de depresie postanatală. Dimpotriva, datorită eliberării endorfinelor si ameliorarii circulatiei sanguine, se creează un echilibru favorabil stării de bine. 
Astfel, recuperarea postnatală este mult mai rapidă.
H.V. Care sunt dezavantajele nasterii sub apă???
Dr   Puflea:
,,Există foarte puţine clinici unde se poate practica nasterea sub apă. Chiar si in tările din America, ca si in multe ţări europene, doar câteva maternităţi sunt dotate cu căzi speciale pentru naşterea subacvatică. Multe dintre acestea şi-au dezvoltat servicii externalizate si trimit moaşe acasă la gravide ca să le asiste la naştere. In Olanda, de exemplu, femeile pot naşte in apă, chiar in propria baie.
Pe de alta parte, se pare că bebeluşii care vin pe lume prin naştere subacvatică riscă să aibă diverse probleme de respiratie.
Naşterea sub apă nu mai este un secret si multe mame, chiar si din ţara noastră, au incercat acest experiment. El prezintă avantaje atât pentru mamă, cât si pentru copil, chiar dacă intre specialişti mai există controverse cu privire la acest procedeu.
Principalul inconvenient s-ar părea că este teama mamei de a se expune incercării, dar nu tebuie să neglijăm nici faptul că procedeul priveşte numai naşterile normale. In cazul celor cu probleme, medicul poate hotărâ altfel.
Si totuşi, insăşi mama beneficiază de o naştere mai uşoară. Ea este mai puţin expusă durerii, organismul ei se simte mai decontractat in apă decât in aer, iar mediul acvatic ii conferă o stare relaxantă şi confortabilă.
O singura conditie se impune: ca naşterea să aiba loc sub stricta supraveghere a medicului, nefiind recomandate asemenea incercări asistate de moaşe.
Beneficiile pentru copil sunt numeroase si unele se resimt multă vreme, poate chiar pe toată durata vietii celui născut:
- Părăsind mediul intrauterin, bebeluşul nu simte impactul brutal cu atmosfera. De altfel, oricum un nou născut nu va incepe sa respire decât atunci când va simti aerul.
Contactul cu acesta ii produce acea senzatie neplacută, care il determină să strige. Schimbarea totală a ambianţei constituie un soc puternic pentru noul născut.
Altceva este atunci cand bebeluşul se obisnueşte din primele clipe ale vieţii lui cu apa. Schimbarea de mediu este incomparabil mai puţin dramatică, mai ales dacă temperatura apei a fost reglată corect, sa corespunda celei cu care s-a obisnuit in trupul mamei.
- Dar cel mai interesant este faptul ca, fara sa cunoasca regulile inotului, el va sti curand sa inoate. De altfel, de la inceput se misca mult mai in voie sub apa, decat in atmosfera, care in primele minute, constituie pentru el un mediu aproape ostil.
Mai târziu, mediul acvatic ii va fi foarte familiar, nu-i va fi teamă de apă, se va deprinde să inoate subacvatic cu ochii deschişi şi va şti să-şi ţină respiratia până iese la suprafaţă.
La putin timp după asemenea naştere, bebeluşii se obişnuiesc cu apa şi vor invăţa mai rapid să inoate decât să umble. Imaginile fotografice sugerează că se simt fericiti in mediul lichid -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu