joi, 22 noiembrie 2012

Spitalul ,, Mavromati" Botosani- Cand apelam la Kinetoterapie??

Spitalul Judetean Mavromati Botosani, este pentru aceasta zona cea mai importanta institutie in asigurarea asistentei medicale pentru locuitorii municipiului si ai comunelor arondate. Spitalul a fost conceput ca un complex functional si arhitectonic reprezentat de spital si ambulatoriu de specialitate.
Pe acest blog am prezentat mai multe secţii : Cardiologia, Chirurgia, U.P.U,(urgente medicale), Oncologia, pe lângă acestea functioneaza şi ,, Fizioterapia", care datează de la înfiinţarea spitalului adică în anul 1980.
Aici s-au perindat mulţi medici printre care regretatul dr. Victor Sîrghi, dr. G. Ghiorghiu, dr. Dimitriu, dr. Petrescu, iar în prezent dr. Rodica Ilişescu. . La această secţie am cunoscut-o pe dna dr. Rodica Ilisescu care coordonează această secţie cu un nr 12 de cadre medicale specializate la Spitalul Judeţean Botoşani .
Am rugat-o pe dna dr. Rodica Ilişescu să ne spună câteva cuvinte despre ,, Fizioterapia"
Dna dr Rodica Ilisesu:
,,Fizioterapia este stiinta, ce studiază mecanismele de actiune a factorilor fizici: masaj, exercitiu fizic regulat (kinetoterapia), apă(hidroterapia), lumină(laseroterapia), caldură(termoterapia), electricitateelectroterapia) asupra organismului uman si utilizarea lor cu scop de tratare, recuperare si profilaxie',,În cadrul secţiei Balneo-Fizioterapia, ca disciplină terapeutică complexă, cuprinde tradițional mai multe ramuri:
-hidroterapia,
-electroterapia,
-kineziterapia
-termoterapia
,



-masajul,
.Fizioterapia prin intermediul procedurilor de electroterapie are importante efecte antialgice (calmarea durerii),
antiinflamatorii (eliminarea inflamatiilor articulare si musculare),
decontracturante (eliminarea contracturilor), miorelaxante (relaxare musculara), antiedematoase (eliminarea umflaturilor rezultate din infiltrarea unui lichid seros in tesutul celular subcutanat), prin intermediul curentilor de tip diadinamic, interferential si aplicarii de ultrasunete si laser

Afectiunile cele mai frecvente in care se utilizeaza sunt:
- de tip neurologic - nevralgii, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale, cefalee, mialgie, durere postoperatorie
- afectarea locale sau generale ale tesutului de colagen - retractia aponevrozei palmare.
- in oncologie - terapia durerii (dureri in carcinoame)
- dermatologice - dureri reminiscente dupa Zona Zoster
- sinuzite, rinite cronice, faringite, laringite, bronsite, sechele dupa pleurezii netuberculoase
- in afectiunile aparatului urogenital - prostatei,vezicii urinare,uterului si ovarelor.
- in ortopedie.
Termoterapie consta in utilizarea caldurii in scopuri terapeutice; de exemplu, utilizare caldurii pentru cresterea temperaturii anumitor portiuni ale corpului, la maximum 1 cm profunzime, având efect de relaxare musculară; de exemplu utilizarea parafinei in afectiunile reumatice.




Efecte circulatorii.
Efectele fiziologice ale 


termoterapiei: -o mai buna circulatie a sangelui in regiunea unde este aplicata.
Odata cu sangele, in zona vin intr-o proportie mai mare si celule imunitare sau factori de crestere care grabesc vindecarea
Efect decontracturant. prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular.
Contracturile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular.



Electroterapie (ultrasunet, curenti diadinamici, curenti intereferentiali, laser etc) este una din cele mai utilizate metode de fizioterapie cu ajutorul careia se pot trata o gama larga de afectiuni:







KINETOTERAPIA










La Kinetoterapie am rugat-o pe dna Elena Dimitriu Prof pr. CFM, absolventă a Facultăţii de Educatie Fizica Iasi în anul 1976, să ne spuna despre rolul Kinetoterapeutului.
H.V : Prezentati-mi va rog diferentierea intre kinetoterapia ca parte a medicinii traditionale si restul terapiilor complementare.
Dna prof. Elena Dimitriu,,Daca pentru a face masaj, reflexoterapie, bioenergie sau orice altceva de acest gen este nevoie de un curs in baza caruia se obtine un atestat, pentru a fi kinetoterapeut trebuie sa fii licentiat al Facultatii de Kinetoterapie fie in cadrul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, fie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie" .H.V- Care este rolul kinetoterapeutului ?
Dna Elena Dimitriu,,Kinetoterapia este un complex de metode care folosesc miscarea in scop terapeutic, urmărind relaxarea organismului, corectarea deficitului respirator corectarea posturii, cresterea mobilitati articulare, cresterea fortei musculare, cresterea rezistentei, imbunatatirea echilibrului, coordonarii miscarilor si inlaturararea unor deficiente motorii".

Exercitul fizic practicat in mod organizat sub indrumarea unor cadre specializate (kinetoterapeuti) ajuta la mentinerea deplinatatii fortei fizice si morale a pacientului, facându-l util un timp mai indelungat.

Rolul Kinetoterapeutului: ,,Ceea ce deosebeste un medic de un kinetoterapeut este faptul ca acesta din urma nu poate pune un diagnostic asa cum nici medicul nu poate alcatui un program de kinetoterapie pentru pacient.Medicul il poate recomanda ca si tratament insa continutul lui va fi conceput si realizat de catre kinetoterapeut pe baza unei anamneze ulterioare."H.V.Care sunt aceste programe de recuperare?
Dna prof Mioara Dimitriu,, Programele de kinetoterapie sunt scheme de tratament bazate pe o suita de exercitii rezultate din numeroase studii si cercetari medicale, de genul programului Bobath - utilizat pentru recuperarea copiilor cu deficiente motorii, programului Kabath - indicat in special pentru cei cu pareze si paralizii, programului Williams - impotriva durerii lombare etc. Sau pot fi exercitii realizate cu ajutorul mecanoterapiei (scripeti), al hidroterapiei (apei)etc.
,,Exista o gamă largă de afectiuni care pot fi tratate prin kinetoterapie.
Astfel:
--afectiuni ortopedice: entorse, luxatii, contuzii, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate
scolioze si cifoze incipiente prin intarirea musculaturii
--afectiuni reumatice
--afectiuni neurologice
--afectiuni cardio vasculare
--afectiuni ale aparatului respirator etc







H.V -Va rog spuneti-mi ce inseamna scolioza şi cifozele?
Dna Elena Dimitriu,,Scolioza este o deviatie a coloanei vertebrale,formata din una sau mai multe curburi ce apar initial in plan frontal apoi putind fi insotita in unele cazuri de rotatia unor vertebre.Tratamentul prin gimnastica urmareste sa opreasca evolutia scoliozei sa corecteze deviatiile coloanei vertebrale si sa mentina aceasta corectare.Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitatea curburii indreptate inapoi. Scopul exercitiului fizic pentru corectarea cifozei este tonifierea si scurtarea muschilor spatelui si lungirea celor situati in partea anterioara"
H.V. Va rog sa-mi spuneti despre rolul kinetoterapeutului in AVC:
Dna Elena Dimitriu:,,AVC inseamna un accident vascular cerebral care apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. Programul de reabilitare prin kinetoterapie este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica. Reabilitarea trebuie instituita căt mai curând posibil pentru ca pacientul să poată avea o viată cât mai normală din punct de vedere fizic. Metodele diferă de la o persoană la alta însă au acelasi scop si anume:
--dobândirea unui status functional,
--acomodarea fizică,
--integrarea corespunzătoare în familie si societate".
H.V. În acest sezon rece cu polei sau gheaţă pe strada au loc multe entorse chiar şi fracturi. Spuneţi-mi cîteva cuvinte:

Dna Elena Dimitriu:-,,Entorsa gambei apare atunci când ligamentele care asigură legatură între oasele piciorului si cele ale gambei sunt răsucite. Pentru un tratament de recuparare dupa entorsă medicul ortoped recomanadă pacientului să se adreseze unui - fizioterapeut-,,Entorsa si fracturilor membrului inferior, tratamentul prin kinetoterapie are ca obiectiv principal, obtinerea restabiliri functiei. Instituirea căt mai precoce a tratamentului de recuperare, prin contractii musculare si mobilizare articulară chiar din timpul imobilizării în aparat ghipsat. Kinetoterapia este tot atăt de importantă ca si reducerea si imobilizarea si trebuie urmată fără întrerupere".
Mulţumesc mult doamnei dr. Rodica Ilişescu şi doamnei prof Mioara Dimitriu pentru amabilitatea de-a ne prezenta cât de important este terapia prin Fizioterapie, cât şi pentru faptul că ne-a explicat ce înseamnă unele suferinţe pe care le suportăm unii din noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu